2022. 06. 30. - 09:00

Rögtön kiszúrja a növényvédő szert a gyümölcsön az új technológia

Rögtön kiszúrja a növényvédő szert a gyümölcsön az új technológia

Azonnal észleli a növényvédő szereket a gyümölcsön egy vadonatúj nano-szenzor – az apró érzékelőt egy svéd kutatócsoport fejlesztette ki.

Miniatűr érzékelőt fejlesztettek ki a svéd Karolinska Intézet kutatói, amellyel néhány perc alatt kimutathatóvá válnak a gyümölcsön lévő növényvédő szerek.
 
A szakemberek meg is mutatták a technikát: ezüstből készült, lángsprayezett nanorészecskéket használtak a vegyi anyagok jelének növelésére.
 
Tanulmányukat az Advanced Science folyóiratban jelentették meg.
 
Bár a találmány még korai stádiumban van, a kutatók bíznak benne, hogy ezek a nano-szenzorok segíthetnek azonosítani az élelmiszereken levő növényvédőszereket, mielőtt még megennénk azokat. Olvasd el: Precíz gombaölő alkalmazás mesterséges intelligenciával
 
Rögtön kiszúrja a növényvédő szert a gyümölcsön az új technológia
Rögtön kiszúrja a növényvédő szert a gyümölcsön az új technológia
 
„Jelentések alapján az EU-ban értékesített gyümölcsök akár fele is tartalmaz növényvédőszer-maradványokat, amelyek nagyobb mennyiségben bizony okozhatnak egészségügyi problémákat” – mondta el Georgios Sotiriou, a tanulmány szerzője, a Karolinska Intézet Mikrobiológiai, Tumor- és Sejtbiológiai Tanszékének vezető kutatója.
 
„A jelenlegi technikákat, melyekkel észlelik a növényvédőszereket fogyasztás előtt a termékeken, a gyakorlatban korlátozza az érzékelők magas költsége és nehézkes gyártás. Ennek leküzdésére olcsó és reprodukálható nano-szenzorokat fejlesztettünk ki. Ezekkel például a boltokban is nyomon követhető a gyümölcsön levő növényvédő szerek nyoma” – magyarázta a szakember. Olvasd el: MI segít a káros fonalféreg-irtásban
 
Hogyan működik a lángszórós technológia?
 
A kutatók egy ún. SERS nano-szenzort készítettek lángpermettel – költséghatékony technikát alkalmaztak a fémes bevonat felvitelére –, amellyel ezüst nanorészecskék kis cseppjeit juttatták az üvegfelületre.
 
A kutatók ezután finomhangolták az egyes ezüst nanorészecskék közötti távolságot, hogy fokozzák érzékenységüket. Anyagfelismerő képességük tesztelésére vékony réteg nyomjelző festéket vittek fel az érzékelők tetejére és spektrométerrel fedezték fel molekuláris lenyomataikat.
 
„Érzékelőink igen kevés idő, 5 perc alatt képesek kimutatni a növényvédőszer-maradványokat az alma felületén anélkül, hogy a gyümölcsöt elpusztítanák – mondja Haipeng Li, a tanulmány első szerzője, Sotiriou laboratóriumának posztdoktor kutatója. - Bár nagyobb tanulmányok során még validálni kell őket, egy concept-of-concept gyakorlati alkalmazást kínálunk a fogyasztás előtti, nagyszabású élelmiszer-biztonsági teszteléshez.”
 
Ezt követően a kutatók szeretnék feltárni, hogy a nano-szenzorok alkalmazhatók-e más területeken is, például bizonyos betegségek biomarkereinek felfedezésére a termesztés és gondozás helyén, korlátozott erőforrások mellett.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.