2021. 04. 27. - 09:40

Segíthet a mesterséges intelligencia, hogy az Amazonasból ne legyen szavanna

Segíthet a mesterséges intelligencia, hogy az Amazonasból ne legyen szavanna

Hosszú ideje sodródik a végveszély felé az Amazonas esőerdő. A Smithsonian Intézet, az Amazon Conservation és a SAS analitikai szoftvercég most közösen lép fel az erdőirtás ellen, mesterséges intelligencia bevonásával.

Közös erőfeszítéseire hívta fel a figyelmet a Föld napja alkalmából az Amazonas esőerdőt védő Amazon Conservation, a Smithsonian Intézet és az analitikai szoftverek dolgában piacvezető SAS.
 
Utóbbi analitikai innovátorként működik együtt az Amazon Conservationnel, valamint a Smithsonian Nemzeti 
Természettudományi Múzeum irányításával tevékenykedő Healty Reefs for Healthy People (HR4HP) Initiative kezdeményezéssel. Céljuk az erdőirtás megelőzése, a zátonyok védelme, valamint a SAS ökológiai lábnyomának mérsékelése. Olvasd el: Erdőket menthet a mesterséges intelligencia
 
Mint az már sajnos régóta nem titok, az Amazonas esőerdő rövid időn belül elérheti azt az állapotot, melyen túllépve nem lesz képes előállítani a saját fenntartásához elegendő csapadékmennyiséget. Ezzel a terület gyakorlatilag száraz szavannává alakulna át.
 
Mesterséges intelligencia segítségét is igénybe veszik az erdőirtás ellen az Amazonas esőerdőiben
Mesterséges intelligencia segítségét is igénybe veszik az erdőirtás ellen az Amazonas esőerdőiben
 
Az adatok alapján 2020-ban a korábbinál is jóval nagyobb az esőerdő-veszteség – 5,6 millió hektáron pusztult ki a növényzet. Megnőtt az irtás üteme, mivel a koronavírus-járvány idején akadozni kezdett a védelmére irányuló intézkedések foganatosítása.
 
A SAS és az Amazon Conservation nagy erőkkel látott neki, hogy meggátolja a faállomány pusztulását, melyet az emberek idéznek elő az erdőirtással.
 
Globális társadalmi innovációs projektjét a SAS már 2020-ban elindította – ennek a lényege az, hogy mesterséges intelligencia segít az erdőirtás nyomonkövetésében és megakadályozásában, hiszen képes az óriási mennyiségű adatszolgáltatásra.
 
Kiemelkedő teljesítmény, hogy a projekt első szakaszában több mint 845 ezer négyzetkilométert lefedő adatot dolgoztak fel. Az irtás azonosítását, nyomonkövetését, de a hatókört is lényegesen kiterjesztik azzal, hogy megfigyelik az Amazonas-medence legfontosabb részeit. Olvasd el: Mesterséges intelligencia védheti és kezelheti az erdőt a németeknél
 
A mesterséges intelligencia alkalmazásán túl a SAS és az Amazon Conservation még egy segítséget igénybe vesz: a Marylandi Egyetem Global Analysis and Discovery (GLAD) laboratórium erdőirtási figyelmeztetéseit, melyet beépítenek a kísérletükbe. Így nagy felbontású műholdas képeket is alkalmazhatnak a heti szintű adatgyűjtésre, ezzel szintén nyomonkövetve az erdőirtást.
 
Rangsorolni fogják a kiemelten veszélyeztetett, a védett és az őslakos területeket, azt pedig, hogy a pusztulás természetes vagy emberek által előidézett, a mesterséges intelligencia és az adathalmaz segítségével határozzák meg.
 
A SAS és az Amazon Conservation adatait a helyi közösségek és kormányzati tisztviselők is használhatják, hogy segítsenek detektálni, miért pusztul a faállomány, s ezzel egyidőben azt is meg tudják ítélni, hogy az legális-e – tehát nem természetes folyamat, hanem erdőirtásról van szó, így bármikor beavatkozhatnak.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.