2022. 05. 28. - 08:00

Székletminta-értékelésben is pontosabb a mesterséges intelligencia, mint az ember?

Székletminta-értékelésben is pontosabb a mesterséges intelligencia, mint az ember?

Meghökkentő: ugyanolyan jónak bizonyult a székletminták értékelésében egy innovatív mobiltelefon-alkalmazás, mint a szakértő.

Meglepő felfedezésre jutott egy új tanulmány: eszerint egy vadonatúj, innovatív okostelefon-alkalmazás épp olyan jól értékelte a székletmintákat, mint egy szakértő gasztroenterológus.
 
A Cedars-Sinai Egészségügyi Központ tanulmánya hozzátette, hogy a telefonalkalmazásban használt mesterséges intelligencia (MI) felülmúlta a székletmintáikat leíró pácienseket is.
 
A betegek székletjelentése - melyet általában a Bristol széklet skála alapján értékelnek – abban segíti az orvosokat, hogy diagnosztizálják a tüneteket vagy megítélják egy gyógyszerek hatékonyságát. Olvasd el: Bőrbetegségek azonosítását is elvégzi ez a mesterséges intelligencia-eszköz
 
Az innovatív okostelefon-alkalmazás olyan jól értékelte a székletmintákat, mint egy szakértő
Az innovatív okostelefon-alkalmazás olyan jól értékelte a székletmintákat, mint egy szakértő
 
„A páciensek sokszor nem tudják, mi számít normálisnak vagy abnormálisnak, amikor megpróbálnak jellemezni egy bélmozgást. Ez az alkalmazás kiküszöböli a találgatásokat, azzal, hogy mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel az okostelefonnal készített képeket" - mondta a tanulmány vezető kutatója, Mark Pimentel orvos, a Cedars-Sinai Medically Associated Science and Technology Program ügyvezető igazgatója.
 
Az innovatív okostelefon-alkalmazás pontosabb és teljesebb leírást adott a székrekedésről, a hasmenésről és a normális székletről, mint amennyire arra a páciens képes volt. Sőt, a leírás hasonlónak bizonyult a jól képzett gasztroenterológusok mintákról adott értékeléséhez - mondta Pimentel, aki egyébként az irritábilis bél szindróma (IBS) specialistája. Olvasd el: Szelfiből azonosítja a szívbetegség jeleit a mesterséges intelligencia
 
A kutatók okostelefonhoz készült, képzett mesterséges intelligencia-alkalmazást használtak, melyet a Dieta Health fejlesztett ki a Cedars-Sinai Accelerátor programja keretében – utóbbi vállalkozóknak segít innovatív egészségügyi technológiai termékeik piacra dobásában.
 
Egy randomizált, ellenőrzött vizsgálat során az IBS-ben szenvedő, leginkább hasmenéssel küzdő (IBS-d) pácienseket kérték meg arra, hogy készítsenek az MI-alkalmazás segítségével képet minden székletről 2 hétig.
 
Az általánosan használt Bristol székletskálán kívül a mesterséges intelligencia-alkalmazás további osztályozási paramétereket is tartalmazott.
 
Végül két szakértő gasztroenterológus értékelte a képeket a mobilalkalmazás validálása érdekében.
 
A mesterséges intelligencia eszköz mellőzi a szubjektív leírást, ami része lehet egy páciens bélminta-jellemzésének. Amellett, hogy javítja az orvosok képességét pácienseik emésztőrendszeri állapotának értékelésében, az alkalmazás előnyös lehet a klinikai vizsgálatok során, mivel csökkenti a bélminta variabilitást” – mondta Ali Rezaie orvos, a tanulmány társszerzője, a Cedars-Sinai GI Motility orvosi igazgatója.
 
A tanulmányt az American Journal of Gastroenterology folyóiratban tették közzé.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.