2021. 06. 13. - 08:00

Szimulációs eszköz a kártevők és a betegségek terjedésének megjóslására

Szimulációs eszköz a kártevők és a betegségek terjedésének megjóslására

Mikor és hol támadják meg a növényeket a kártevők? Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói intelligens számítógépes szimulációs eszközt fejlesztettek ki ennek előrejelzésére.

A gazdálkodók szempontjából cseppet sem mellékes, hogy megtámadja-e növényeiket valami. Annak előrejelzése segíthet meggátolni a kárt. Ebből a célból fejlesztettek ki az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói egy számítógépes szimulációs eszközt, mely megjósolja, mikor és hol támadják meg növényeket a kártevők és betegségek.
 
A számítógépes modellezési rendszer a PoPS nevet kapta, amely a Pest or Pathogen Spread Forecasting Platform rövidítése – ami annyit tesz, kártevő vagy kórokozó terjedést előrejelző platform. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Bioszenzorok figyelik a növények cukorszintjét
 
Az egyetem kutatói az USA Mezőgazdasági Minisztériumának Állat- és Növényegészségügyi Ellenőrzési Szolgálatával működtek együtt az intelligens eszköz létrehozásában, amely bármilyen típusú betegség vagy kórokozó előrejelzésére alkalmas, helyszíntől függetlenül.
 
Intelligens szimulációs eszköz segít előrejelezni a növényre támadó kártevőket és a betegségeket
Intelligens szimulációs eszköz segít előrejelezni a növényre támadó kártevőket és a betegségeket
 
Egyre javuló modell
 
A szakemberek úgy alkották meg a rendszert, hogy az egyesíti az egy adott betegség vagy kártevő elterjedésére alkalmas éghajlati viszonyokról szóló információkat azokkal az adatokkal, ahol az eseteket rögzítették; a kórokozó vagy a kártevő szaporodási sebességét és a környezetben való mozgását egyaránt megmondja.
 
Idővel a modell javul is, mert a természeti erőforrások kezelői hozzáadják a terepről gyűjtött adatokat. Az ismételt visszajelzés új adatokkal segíti az előrejelzési rendszert, hogy jobban meg tudja jósolni a jövőbeni kártevő- és betegségterjedést – emelték ki a kutatók. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít a fonálféreg-irtásban
 
Az Észak-Karolinai Állami Egyetem szakemberei rámutattak arra, hogy az eszközt olyan ember is használni tudja, aki nem ismeri igazán a technikát. Megismerheti a növényeket támadó betegség dinamikáját és kezelését, de azt is, miként befolyásolják a jövőbeni terjedést a kezelések.
 
Amerikában a kártevők és a növénybetegségek elleni védekezés kiemelt fontosságú, mivel egyre nagyobb mértékben fenyegetik a növényeket, a fákat és egyéb, fontos természeti erőforrásokat.
 
A kutatók a PoPS-t eddig 8 különböző, felmerülő kártevő és betegség terjedésének nyomon követésére alkalmazták.
 
Az újdonságról a Frontiers in Ecology and the Environment folyóiratban számoltak be.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.