2021. 04. 05. - 08:00

Mesterséges intelligencia – Növényekkel kommunikál az elektromos eszköz

Mesterséges intelligencia – Növényekkel kommunikál az elektromos eszköz

Olyan jövőt képzelnek el a kutatók, melyben a gazdálkodók megelőző lépéseket tehetnek növényeik megóvására – csupán azzal, hogy kommunikálni tudnak velük.

A kutatók szerint nagy esély van rá, hogy a gazdák a jövőben képesek legyenek megelőző lépéseket tenni növényeik védelmére - ehhez mindössze a szakemberek által kifejlesztett növényi „kommunikációs” eszköz használata szükséges.
 
A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem (NTU Singapore) kutatócsoportja olyan eszközt hozott létre, mely elektromos jeleket tud szállítani a növényekhez, illetve azoktól vissza, utat nyitva új technológiákhoz. Olvasd el: Bioszenzorok figyelik a növények cukorszintjét
 
A növényi „kommunikációs” eszköz kifejlesztése során a szakemberek adaptálható elektródát (vezető anyagdarabot) rögzítettek egy Vénusz légycsapda felületére – ez egy egy puha és ragadós ragasztó, melyet hidrogél néven ismernek.
 
A jövőben a gazdák megelőző lépéseket tehetnek a növényeik védelmére - a velük való kommunikáció által
A jövőben a gazdák megelőző lépéseket tehetnek a növényeik védelmére - a velük való kommunikáció által
 
A légycsapda felületére rögzített elektródával a kutatók két dolgot tehettek: elektromos jeleket vehetnek fel annak figyelemmel kísérésére, miként reagál környezetére a növény, illetve elektromos jeleket továbbíthatnak a növénynek, hogy bezárja a leveleit.
 
A kutatók szerint a növények elektromos jelének mérési képessége számos hasznos alkalmazás létrehozására ad lehetőséget. Így például növényi robotok megalkotására, melyek elősegíthetik a törékeny tárgyak felszedését, vagy elősegíthetik az élelmezésbiztonságot a növények betegségeinek felderítésével. Olvasd el: Terméshozamot javíthat a fotoszintézist feltérképező új technológia
 
A szakemberek olyan jövőt képzelnek el, ahol a gazdálkodók komoly lépéseket tehetnek, hogy megvédjék a növényeiket.
 
„Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonságot szerte a világon veszélyezteti. A növények elektromos jeleinek megfigyelésével képesek vagyunk felismerni a lehetséges vészjeleket és rendellenességeket. Mezőgazdasági célokra történő felhasználás esetén a gazdálkodók tisztában lehetnek vele, hogy például készülőben van-e valamilyen betegség, mielőtt a növényeken megjelennének a teljes tünetek, például megsárgulnának a leveleik. Ez lehetőséget adhat számunkra, hogy gyorsan cselekedjünk a terméshozam maximalizálása érdekében – fejtette ki Chen Xiaodong, az NTU Szingapúr anyagtudományi és mérnöki tanszékének professzora.
 
A készülék átmérője 3 mm, s a növényre nézve ártalmatlan. A kutatók szerint ez nem befolyásolja fotoszintézis-képességét, miközben sikeresen érzékeli az elektromos jeleket.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.