2022. 03. 12. - 08:00

Technológia - Zöld hidrogén termelésére alkalmaznak automatizációt

Technológia - Zöld hidrogén termelésére alkalmaznak automatizációt

Támogatásra talált egy norvég cég elektrolizáló technológiájának kifejlesztése, melynek célja a zöld hidrogén előállítása.

Automatizálást alkalmazna a zöld hidrogén termelésének növelésére a norvég Hystar vállalat. A céget immár a Semcon is támogatja, hogy kifejlesszék új elektrolizáló technológiát.
 
A cél akár 150 százalékkal több hidrogént előállítani - több energia felhasználása nélkül, ami a mai hagyományos eljárások során sajnos megszokott.
 
A projektet most bővítik, a Semcon pedig több szakértelmet biztosít az elektrolizáló kémények gyártásának automatizálásához, amelyek az elektromosságot hidrogénné és oxigénné alakítják át.
 
Napjainkban is meglehetősen fejlett az ún. PEM elektrolizátorokat alkalmazó hidrogéngyártási technológia, de a nagyléptékű hidrogéntermelés eléréséhez szükség van az automatikus és rugalmas kötegelő gyártási folyamatok modern fejlesztésére. Olvasd el: Technológia - Sokat segít a szántóföld forgalmának optimalizálása
 
Automatizálást alkalmazna a zöld hidrogén termelésének növelésére egy norvég cég
Automatizálást alkalmazna a zöld hidrogén termelésének növelésére egy norvég cég
 
A Hystar 2021 végén további támogatást kapott a Norvég Kutatási Tanácstól - egy projekthez, melynek célja a nagy hatékonyságú, ún. PEM elektrolizátorok gyártásának optimalizálása és automatizálása.
 
Az elektrolizátorok az üzemanyagcellákhoz hasonló, tömeggyártási módszerekkel állíthatók elő. Ezen a technológiai területen a Semcon széleskörű ismeretekkel rendelkezik.
 
Az úttörő tömeggyártási módszerek az előfeltételei annak, hogy a Hystar elérje célját, vagyis az elektrolizáló készülékek gyártásának forradalmasítását. Olvasd el: Előrejelző technológia segít az extrém időjárás kezelésében
 
„Nagyon örülünk és büszkék vagyunk arra, hogy szakértelmünkkel hozzájárulhatunk e skandináv együttműködéshez, amely biztosítja, hogy a tudás és a termelés is megőrizhető és fejleszthető legyen Svédországban és a szomszédos Norvégiában” – fejtette ki Robert Eliasson, a Semcon termelésfejlesztési területi menedzsere.
 
A várhatóan 2 évig tartó projekt 2022 februárjában indult el kisebb léptékben – a szakemberek bíznak benne, hogy idővel bővül.
 
A Semcon egyébként már korábban is támogatta a Hystart, az ún. stack design, a mechanika és a geometria, a FEM (véges elem módszer) és a CFD (számítógépes folyadékdinamika) területén.
 
„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy folytatódhat az együttműködés a Semconnal és gondoskodunk róla, hogy elektrolizáló berendezéseink költséghatékonyan, automatizáltan és nagy mennyiségben gyárthatók legyenek – mondta el Alejandro Barnett, a Hystar technológiai igazgatója.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.