2021. 11. 01. - 08:15

Technológiai csoda - Futurisztikus vasút kötne össze két holland várost

Technológiai csoda - Futurisztikus vasút kötne össze két holland várost

Már tervben van az első európai hyperloop hálózati útvonal Amszterdam és Rotterdam között. Az ambíciózus kezdeményezés célja a fenntartható mobilitás.

A két holland nagyvárost, Rotterdamot és Amszterdamot kötné össze egymással egy úgynevezett hyperloop hálózati útvonal a legújabb, meglehetősen futurisztikusnak ható tervek szerint. 
 
Az európai bizottság 15 millió eurót ítélt meg a holland Hardt cégnek azzal a céllal, hogy meggyorsítsa egy hyperloop infrastruktúra kifejlesztését. 
 
Az ígéretes jövőbeli közlekedési eszközt az EU a repülőjáratokhoz képest alacsonyabb károsanyag-kibocsátású alternatívaként használná - a nagysebességű vonatok helyettesítőjeként, melyek ezeknél is gyorsabban haladnak. Olvasd el: Bemutatta megújuló energiájú, üvegaljú vonatát Kína
 
Így nézne ki a technológiai újdonság, a hyperloop hálózat
Így nézne ki a technológiai újdonság, a hyperloop hálózat
 
 
A hírek szerint egy évtizeden belül létrehoznák az első útvonalat a holland főváros és Rotterdam között.
 
De mi is ez valójában? A hyperloop járművek önállóan közlekednek alacsony nyomású csövekben, melyeket egy teljesen elektromágneses meghajtórendszer hajt - így a hyperloop-al való utazás energiahatékony és teljesen szén-dioxid-semleges.
 
A hyperloop megfelelő válasz a növekvő keresletre - a nagysebességű közlekedés fenntarthatósága már ma is elsődleges cél, legyen szó emberek vagy áru szállításáról. Olvasd el: Vonal-várost épít Szaúd-Arábia
 
A jelentős pénzösszeg egy európai hyperloop központ kialakításához, valamint egy tesztüzem létrehozásához is hozzájárul a hollandiai Groningenben. A Hardt mérnökei ezek segítségével egy fejlett sávváltó rendszerrel kísérleteznek majd, mely kulcsfontosságú a jövőbeli európai csőhálózat számára.
 
 
Tim Houter, a Hardt hyperloop társalapítója elmondta, nagyszerű dolognak tartja, hogy elnyerték az európai bizottság bizalmát.
 
„Támogatásuk segít felgyorsítani egy európai hyperloop hálózat fejlesztését, sokkal közelebb visz bennünket a jelentős szén-dioxid-megtakarításhoz. Az európai városok intelligensebben, gyorsabban és olcsóbban kapcsolódhatnak majd össze” – fejtette ki a terv célját a szakember.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.