2021. 12. 24. - 08:00

Több ezer robot dolgozhat – Ontja majd őket az első magyar robotgyár

Több ezer robot dolgozhat – Ontja majd őket az első magyar robotgyár

Felépült az első magyar robotgyár, melyben hazai fejlesztésű fertőtlenítő, egészségügyi dolgozó és felszolgáló robotokat készítenek, de képzések is zajlanak.

Megvalósult az első hazai robotgyár, melynek célja a magyar robotikai ipar hosszútávú fejlesztése. Az üzem az Enjoy Robotics Zrt. és a Debreceni Egyetem Műszaki Karának közös munkája. A vállalat a közelmúltban adta át legújabb beruházását Fülesden.
 
A 2500 négyzetméteren elterülő gyárban hazai fejlesztésű robotokat készítenek, többek között fertőtlenítő, egészségügyi – nővér – feladarokat ellátó és felszolgáló típusokat. Az üzemben emellett kutatnak és képzések is zajlanak majd – adta hírül a kkvmagazin.hu. Olvasd el: Mesterséges intelligencia és robotika a főszerepben - Szuperhórház épül Budapesten
 
Pepper, az egyik legismertebb segítő robot
Pepper, az egyik legismertebb segítő robot
 
A magyar fővárosban már létezik robotkávézó – az Enjoy Budapest - , ez szolgál alapul ahhoz, hogy a jövőben szerte az országban robotok vigyék ki az asztalokhoz az ételeket, italokat.
 
A tervek szerint az elkövetkező 3 esztendőben több ezer robot jelenik majd meg hazánkban, főként azokban a szektorokban, ahol ki tudják használni őket. Olvasd el: Robotika és MI állhat az egészségügyi rehabilitáció szolgálatába
 
Az Enjoy Robotics Zrt. tudatta: a vendéglátóipar és az egészségügy is profitálhat belőlük. Közleményük szerint az első prototípusok már 2021-ben elkészülnek, 2022-ben pedig indul a sorozatgyártás. Egy robot nagyjából 4 millió forintba kerül – írta meg az MTI. 
 
A robotoknak komoly hasznát veszi a világ, különösen a koronavírus-járvány kitörése óta.
 
Előnyük, hogy nemcsak elvégzik a rájuk bízott feladatokat, de taníthatóak is, azaz pár hónap alatt annyi tudást magukba szívnak az elhangzott beszélgetésekből, hogy a feltett kérdések csaknem 100 százalékára válaszolhatnak – adta hírül az Enjoy Robotics.
 
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.