2023. 01. 02. - 11:00

Új munkacsoportot indított a Terahertz 6G technológia kapcsán az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet

Új munkacsoportot indított a Terahertz 6G technológia kapcsán az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet

Az ETSI európai szabványügyi csoport a terahertz-frekvenciák használatát vizsgálja a következő generációs távközlés, azaz a 6G előremozdítása kapcsán.

Újabb ipari specifikációs csoportot (ISG) indított el az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI), hogy előkészítse a terahertz-frekvenciák lehetséges felhasználását a 6G kommunikációban.
 
Az ETSI bejelentése szerint az újonnan piacra dobott ISG Terahertz (ISG THz) december 8-án tartotta nyitó értekezletét, majd döntött a munkafolyamat azon prioritásairól, amelyek a 6G technológiára vonatkoznak.
 
„Az ISG THz lehetőséget biztosít az ETSI-tagok számára, hogy a szabványosítás előtti kutatási erőfeszítéseiket összehangolják a THz-es technológiával kapcsolatban a különböző európai együttműködési projektek során, kibővítve a megfelelő globális kezdeményezésekkel, ami újabb lépést jelent a technológia jövőbeli szabványosítása felé” – mondta Thomas Kürner, az ISG THz elnöke.
 
A csoport kezdetben a használati esetek két kategóriájára fog összpontosítani – mutatott rá az ETSI. Olvasd el: 6G és terahertz-kutatás - Mit jelent pontosan ez a technológia?
 
Újabb munkacsoport indul a Terahertz 6G technológia kapcsán
Újabb munkacsoport indul a Terahertz 6G technológia kapcsán
 
Az első kategóriába tartoznak a magas adatátviteli sebességigényű mobilalkalmazások, mint például a virtuális és kiterjesztett valóság, a repülőn és vonaton belüli szórakoztatásra szolgáló alkalmazások, valamint a jármű- és műholdas kommunikáció.
 
A második kategóriába sorolhatók a kommunikációs és érzékelő funkciókat egyaránt igénylő alkalmazások, mint például a holografikus telejelenlét, valamint az interaktív és kooperatív robotika.
 
Az ISG THz jelenleg 31 résztvevő vállalatot foglal magában – jegyezte meg az ETSI. A csoport célja a célforgatókönyvek és a THz-es kommunikációban érdekelt konkrét frekvenciasávok meghatározása. Elsődleges tevékenységük a THz-es kommunikáció specifikus rádióterjedési szempontjainak elemzése lesz. 
 
A terahertzes frekvenciák előnye, hogy hatalmas a sávszélesség - a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) 137 GHz-es rendelkezésre álló spektrumot azonosított 275 GHz és 450 GHz között. Ebben az esetben a THz-es frekvenciák 100 GHz és 10 THz között bármit jelenthetnek – közölte az ETSI. Olvasd el: 6G és terahertz-kutatás - Érzékeny terahertz-detektort fejlesztettek ki a kutatók
 
Az ETSI állítja, hogy az ilyen frekvenciák rendkívül magas, akár több terabit/sec adatátviteli sebesség elérését is megoldják, míg a jelek kis hullámhossza kompakt és miniatürizált eszközöket és antennákat tesz lehetővé.
 
„Számos európai és nemzetközi kezdeményezés, amely a 6G kutatási és fejlesztési tevékenységet támogatja, arra számít, hogy a THz-es kommunikációt beépítik a mobilhálózatok következő generációjába” – jelezte az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.