2022. 07. 28. - 11:20

6G és terahertz kutatás: érzékeny terahertz detektort fejlesztettek ki a kutatók

6G és terahertz kutatás: érzékeny terahertz detektort fejlesztettek ki a kutatók

Számos kutató tartja a terahertz technológiát a 6G kulcsának. Cikkünkben a közelmúltban elért, kiemelt kutatás-fejlesztési eseményekről számolunk be.

A terahertz technológiákban látja számos szakember a következő generációs vezeték nélküli hálózat, azaz a 6G kulcsát. A terahertz technológiákkal kapcsolatos legújabb kutatások ezért rendkívül nagy jelentőséggel bírnak. Íme néhány, a közelmúltban elért, kiemelt kutatás-fejlesztési esemény, melyekről érdemes említést tenni.
 
Cikkünk első részében arról esett szó, hogy mit jelentenek pontosan a terahertz technológiák és milyen felhasználási területeik vannak.
 
Érdermes azonban átlátni azt is, hogyan vizsgálják a kutatók a terahertzes jelgenerálást- és detektálást, a vezeték nélküli megvalósítás kihívásainak leküzdéséhez. Olvasd el: Miért érkezik ilyen lassan a 6G? Itt a válasz
 
6G és terahertz kutatás: érzékeny terahertz detektort fejlesztettek ki a kutatók
6G és terahertz kutatás: érzékeny terahertz detektort fejlesztettek ki a kutatók
 
A kutatók rendkívül érzékeny terahertz detektort fejlesztettek ki
 
A közelmúltban a Cambridge-i Egyetem, az Augsburgi Egyetem és a Lancaster Egyetem tudósai egy új típusú, kétdimenziós (2D) elektrongázt használó terahertz-detektorral kapcsolatos eredményt tettek közzé.
 
Az elektrongáz két tengelyen szabadon mozoghat, a harmadikon szorosan korlátozva van, így úgy tűnik, hogy 2D-s síkként létezik egy 3D-s környezetben. Azzal, hogy érzékelőjüket terahertz sugárzásnak tették ki, a szakemberek a korábban feltételezettnél sokkal erősebb jelet tudtak leolvasni. Olvasd el: 6G-rendszerekkel rukkolt elő az LG Electronics
 
Az eredményeket annak tulajdonították, hogy az elektromágneses hullámok különböző frekvenciájú anyagokkal lépnek kölcsönhatásba – a már jól ismert fotoelektromos hatásra építve.
 
Heinrich Rudolf Hertz német fizikus felfedezte, hogy a fotoelektromos hatás akkor lép fel, amikor egy bizonyos energiaküszöb feletti fény bizonyos anyagok felületére ér. Ezután az anyaghoz korábban kötődő elektronok szabadulnak fel.
 
Nos, ez számos olyan létfontosságú modern technológia alapja, mint a napenergia-termelés és az optikai képalkotó érzékelők.
 
Eddig a fotoelektromos hatást nem figyelték meg a terahertz tartományban. Noha ez a tudóscsoport még mindig nem érti teljesen, hogyan és miért működik felfedezésük, kísérleti bizonyításaik számos előnnyel járnak a terahertz-technológiák jövője szempontjából. Az új tulajdonságot a 2D elektrongáz síkból származó, „síkon belüli” fotoelektromos effektusnak nevezték el.
 
Amikor terahertz sugárzást észlel, a kutatócsoport érzékelője sokkal erősebb választ generál, mint más módszerek.
 
Ez lényegesen nagyobb érzékenységet biztosít az új detektornak, így csökkentve az amortizálódó jelek útveszteségét.
 
A cikket folytatjuk. 
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.