2021. 11. 14. - 08:00

Új őrület: házi kedvencek művészi másait keresi a mesterséges intelligencia

Új őrület: házi kedvencek művészi másait keresi a mesterséges intelligencia

Új alkalmazás tartja izgalomban az állattulajdonosokat: a Google applikáció algoritmusok segítségével megkeresi a házi kedvenc korábban lefestett mását.

Meglehetően egyedi alkalmazással rukkolt elő az óriásvállalat, mely a háziállat-tartóknak kedvez.
 
A Google Pet Portraits programja gépi tanulást használ, hogy a házi kedvenceket összepárosítsa a világ számtalan múzeumi gyűjteményében őrzött képén fellelhető, művészi másolatukkal – vagyis egy olyan állattal, amely megjelenik egy festményen és szinte teljesen úgy néz ki, mint a felhasználó kedvence. 
 
A „szőrös barát”-párosítási eszköz a Google Android és iOS rendszerekhez készült, Arts & Culture alkalmazásához lett hozzáadva. Olvasd el: Kutyaugatást elemez a mesterséges intelligencia-nyakörv
 
Szelfi alapján párosít össze egy házi kedvencet egy műalkotáson szereplővel az új alkalmazás
Szelfi alapján párosít össze egy házi kedvencet egy műalkotáson szereplővel az új alkalmazás
 
Hasonló funkció készült 2018-ban az emberi arcra vonatkozóan is, melyhez 120 millió szelfit töltöttek fel a felhasználók.
 
A Google szerint a számítógépes látás algoritmus azonosítja, hol van a fotón a háziállat és levágja a képet, majd a gépi tanulási algoritmus a kedvenc fényképét több tízezer műalkotással igyekszik összepárosítani, míg megtalálja a megfelelőt.
 
A gazdi ezután az eredményekre koppintva többet megtudhat az egyes alkotások mögötti történetről és magukról a művészekről is. Olvasd el: Robot-szelfi kiállítás nyílt Londonban
 
A képfelismerésnek a nagy technológiai cégek egyre nagyobb hasznát veszik. A Google Culture alkalmazás felelősséget kizáró nyilatkozata ugyanakkor azt sugallja, hogy a háziállat-képek a telefonon maradnak, nem használják fel azokat más célokra.
 
„A kedvencek fotója csak arra van felhasználva, hogy a gazdik megtalálják azokat a műalkotásokat, amelyeken az állatok úgy néznek ki, mint az övék. A fénykép nincs elküldve az eszközről, csak az állat tulajdonosa láthatja, ha csak nem osztja meg azt” – hangsúlyozta a Google.
 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.