2021. 12. 05. - 08:00

Ül, tárgyakat hordoz és mikroklímát rögzít a madárszerű robot

Ül, tárgyakat hordoz és mikroklímát rögzít a madárszerű robot

Nem könnyű utánozni, hogyan repülnek és ülnek a madarak – a kutatóknak mégis sikerült kifejleszteni egy madárszerű robotot, mely képes ülni és tárgyakat szállítani.

A madarak szinte bármire leszállhatnak, mindegy a talaj minősége. Képességeik felkeltették a Stanford Egyetem mérnökeinek érdeklődését. Mark Cutkosky és David Lentink – aki jelenleg a hollandiai Groningen Egyetemén kutat - állati képességek által ihlette technológiákat fejleszt, s most sikerült elkészíteniük a madárszerű robotot.
 
„Nem könnyű utánozni, hogyan repülnek és ülnek a madarak - mondta William Roderick, PhD, mindkét laboratórium végzős hallgatója. - Több millió éves evolúció után a fel- és leszállásuk olyan egyszerűnek tűnik, még az erdőben található faágak összetettsége és változatossága ellenére is.
 
Állatok ihlette robotok, valamint madarak ihlette légirobotokkal kapcsolatos, évekig tartó tanulmányok után a kutatók megépítették saját ülőrobotjukat – írta meg a Science Robotics. Olvasd el: Mesterséges intelligenciára cserélnék az időjós mormotát
 
Madárszerű robotot alkottak meg a kutatók - Próba egy oregoni erdőben
Madárszerű robotot alkottak meg a kutatók - Próba egy oregoni erdőben
 
A quadcopter drónhoz rögzítve „sztereotip, természet ihlette légi fogó” (avagy SNAG) robotot hoz létre, amely képes repülni, tárgyakat elkapni és szállítani, különféle felületeken ülni.
 
A szakemberek arra használták, hogy összehasonlítsák a madarak lábujjainak különböző típusait, illetve mérjék a mikroklímát egy oregoni erdőben.
 
A kutatók korábban papagájokkal végeztek tanulmányt: az apró madarak oda-vissza repkedtek speciális ülőrudak között, miközben öt nagy sebességű kamera rögzítette őket. A különféle méretű és anyagú ülőrudakra – melyek fából, habszivacsból, csiszolópapírból és teflonból voltak - olyan érzékelőket is felszereltek, amelyek rögzítették a madarak leszállásával és felszállásával kapcsolatos fizikai erőket.
 
Roderick megjegyezte: a madarak ugyanazokat a légi manővereket hajtották végre, függetlenül attól, hogy milyen felületen szálltak le.
 
A SNAG egy vándorsólyom lábain alapul. Csontok helyett 3D-nyomtatott szerkezetet kapott, motorok és horgászzsinór imitálja az izmokat és az inakat. Olvasd el: Három robot segíti az erdők rehabilitációját
 
Mindegyik lábnak saját motorja van az előre-hátra mozgáshoz, s egy másikat készítettek a fogáshoz. A robot lábában található mechanizmus elnyeli a leszállási ütközési energiáját és passzívan megfogó erővé alakítja.
 
A madárbot különösen erős és nagy sebességű tengelykapcsolóval rendelkezik, mely 20 ezredmásodperc alatt kapcsolható be. Ha leszállt egy ágra, a SNAG bokája záródik, a jobb lábon lévő gyorsulásmérő jelzi, hogy a robot leszállt, s kiegyensúlyozó algoritmust indít a stabilizálás érdekében.
 
Képes megfogni a kézzel dobott tárgyakat, beleértve a zsákmánybábut, a kukoricalyukú babzsákot és a teniszlabdát.
 
 
A robothoz hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőt is csatlakoztattak, mellyel az erdő mikroklímáját tanulmányozhatják.
 
A fejlesztés következő lépései valószínűleg a leszállás előtti eseményekre összpontosítanak majd - például a robot helyzetfelismerésének és repülési irányításának javítására – tudatták a kutatók.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.