2013. 12. 07. - 02:08
Házi lekvár sütőben készítve

Aki már próbálta, tudja mennyire hosszadalmas a lekvárfőzés folyamata. Sütőben készítve azonban, leegyszerűsíthetjük az elkészítési tortúrát.
Lekvár főzése sütőben (video forrása: www.youtube.com)
A lekvár sütőben való főzése kíméletes módszer mind a gyümölcsökre és mind a készítőjére nézve. Bármilyen gyömölcsfajta esetében alkalmazható. Nem igényel folytonos odafigyelést, csupán miután a gyümölcs levet eresztett, érdemes egy villával belenyomkodni a tetején lévő gyümölcsöket, ugyanis azok hajlamosak kiszáradni. Olvasd el: Nemsokára robotok válogatják a zöldséget és a gyümölcsöt?
A sütőben való lekvárfőzés praktikusabb és kényelmesebb
Az elkészítési módja megegyzik a hagyományos fazékban főzős módszerrel, csupán a fazék helyett a sütőbe tesszük be a felaprított és ízesített gyümölcsöt. A lekvárt lassú tűzön kell sütni, időt hagyva hogy szép lassan elpárologhasson a leve. A sütőben a hő egyenletesen és kíméletesen éri az edényt - nem a láng, mint a fazékban, hanem csak a hő - ezért lassabban készül el. Kevergetni elkészülése közben egyáltalán nem szükséges, sőt rosszat tesz neki! Olvasd el: Főz és tanul is - itt a konyhán használható mesterséges intelligencia
A lekvár "eltétele" azonos a hagyományos módszerével
A legfontosabb amire ügyelni kell a leégés elkerülése érdekében, hogy a lábasban a gyümölcs ne legyen tömörítve. Ha túl sok a gyömölcsünk, akkor inkább egy részét hagyjuk kint, majd amikor a sütőben lévő adag kissé összesett, rátehetjük a maradékot. Lefedni szigorúan tilos!
(SJ)