2022. 08. 13. - 18:07

Receptek összeállítására képes a mesterséges intelligencia

Receptek összeállítására képes a mesterséges intelligencia
A konyhának van egy olyan területe, ahol a mesterséges intelligencia (MI) használata jelentősen fellendülhet: a receptkészítés.
Az MI segíthet olyan receptek létrehozásában, amelyek egy sor összetevőn alapulnak, figyelembe véve a diétázást, a személyes preferenciákat vagy az egészségügyi szempontokat. Ha például valaki vegán ételt szeretne főzni, de nem tudja, hol kezdje, egy ilyen platform segítségével vegánbarát receptek sokaságát kapja. 
 
 
Segíthet a receptek létrehozásában a kéznél lévő összetevőkből is, a lehető legtöbbet hozva ki a rendelkezésre álló összetevőkből. Ha például valakinek csak brokkoli és paprika van a hűtőszekrényében, a mesterséges intelligencia létrehozhatna egy receptet ebből a két összetevőből.
 
Ez különösen hasznos lehet az élelmiszerpazarlás csökkentésében. A mesterséges intelligencia segíthet a szakácsoknak időt és energiát megtakarítani a konyhában, ezáltal nagy hatással lehetnek az emberek főzési és étkezési szokásaira. 
 
A hűtőszekrényben lévő alapanyagokból készít receptet az MI
 
A mesterséges intelligencia az élelmiszeripari trendek előrejelzésére is használható. Az emberek főzési és étkezési szokásairól szóló adatok elemzésével a mesterséges intelligencia segíthet megjósolni, hogy mely ételek lesznek népszerűek a jövőben.
 
Ezt az információt az éttermek és az élelmiszerboltok felhasználhatják arra, hogy a polcaikat a megfelelő hozzávalókkal töltsék fel és ennek megfelelően készítsék el a menüket.
 
Egyes éttermek már most is használnak robotokat a konyhájukban a különböző feladatok automatizálására. Ezek a robotok segíthetnek a szakácsoknak időt és energiát megtakarítani az olyan feladatok elvégzésével, mint a zöldségek aprítása vagy az edények tisztítása.
 
Egyes esetekben a robotokat akár teljes ételek elkészítésére is használják. A robottechnológia fejlődésével valószínű, hogy ezek a robotok még inkább elterjednek majd az éttermek konyháiban világszerte.
 
 
A mesterséges intelligencia mindezen alkalmazásai képesek megváltoztatni az emberek főzési és étkezési szokásait.
 
Azzal, hogy a mesterséges intelligencia segít a korlátozott alapanyagokból ízletes ételeket készíteni, csökkenti az élelmiszer-pazarlást és lehetővé teszi a receptek szélesebb körű terjesztését, a közeljövőben a fenntarthatóbb főzési szokások irányába történő elmozdulást láthatunk.
 
 
 
 
H.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.