2013. 02. 25. - 12:40

5 gyors bevált tipp, ha fáj a fog

5 gyors bevált tipp, ha fáj a fog
A világon talán az egyik legrosszabb kín, ha fáj az embernek a foga. Dr. Fülöp Papp Mártát arról faggattuk, mivel tudjuk gyorsan, otthon vagy a világ bármely táján a fájdalmat enyhíteni és mit kell tennünk, ha szeretnénk elkerülni a következő ilyen esetet.
Tegyük fel, otthon vagyok, fáj a fogam. Mi tanácsol, mivel tudom gyorsan enyhíteni a fájdalmat?

Bár a fájdalmat nem enyhíti azonnal, de először is hívjuk fel a fogorvosunk, egyeztessünk időpontot, kérjünk sürgős segítséget vagy jelentkezzünk be online. Ha már fáj a foga valakinek, akkor ott a fogorvos tud segíteni, mi otthon a házi praktikákkal inkább elviselhetővé tudjuk tenni a fájdalmat a kezelésig. Olvasd el: Hogyan segíthet a fogászatban a mesterséges intelligencia?

Mondok pár már bevált, hasznos, népinek is tekinthető tippet fogfájás ellen:

fogfájás

  • Mossuk meg a fájó fogat alaposan, amennyire a fájdalom engedi és öblítsük ki a szánkat szájöblítővel vagy langyos vízzel, hogy a szájüreg tiszta legyen, és fogselymezzük meg a fog környékét, hogy megszabaduljon az ételmaradékoktól.
  • Áztassunk be egy darab gézt (vagy anyagot) szegfűszeg olajba, és tartsa a fogon. Ez átmenetileg csökkenti a fájdalmat. Ha nincs kéznél olaj, akkor harapjunk rá magára a szegfűszegre, tartsuk egy picit a szánkban, hogy a benne lévő illóolajok kifejthessék hatásukat.
  • A legtöbb háztartásban van valamilyen alkohol, gyógynövényes svédcsepp vagy esetleg pálinka. Vegyünk be a szánkba egy félcentnyit, jól mozgassuk meg belül, majd köpjük ki. Ismételjük meg párszor, hogy az alkohol átjárhassa fogaink közét és el tudja zsibbasztani a gyulladt területet.
  • Helyezkedjünk el kényelmes fekvő pozícióba. A fejünk legyen magasabban a test többi részénél, akár támasszuk meg magunk párnával, mert így a vér nyomásának csökkentésével enyhítjük a fájdalmat.
  • Pucoljunk meg és törjünk össze pár gerezd fokhagymát. Kicsit pépesítsük meg ujjaink között és kenjük be vele fájós fogunkat. Ne törődjünk most a fokhagyma esetleg erős illatával. A hagyma hatóanyagai, illóolajai gyorsan enyhíteni fogják fájdalmat.
A fogfájás bárhol elkaphatja az embert. Legyen nálunk valami hasznos holmi ilyen esetekre?

A leghasznosabb holmi ilyen esetekre az ép és egészséges fogak!

Egyszerűen nem fog megbetegedni a fogunk, ha törődünk vele. Járjunk el félévente fogászati kontrollra, fogadjuk meg fogorvosunk tanácsait, használjunk gyakran fogselymet, figyeljünk oda az életmódunkra, az étkezésünkre és nem lesz baj.

Félünk a fogorvostól? Miért? Ha valahol fájdalmat okoznak, keressünk olyan fogorvost, aki fájdalommentesen le tudja kezelni a problémáinkat és nem csak kezeli, de feltett szándéka, célja is, hogy meg is szüntesse a problémát.

Magamból kiindulva, én is féltem a fájdalom miatt a fogorvostól. Mit lehet tenni akkor, ha az ember egész egyszerűen fél?

A félelem nem jó. Annak mindig valami oka van. Meg kell tudni határoznunk, mitől félünk. A legtöbb esetben ki fog derülni, hogy a félelmünk mögött egyszerűen a tétlenségünk van, hogy nem merünk, vagy nem akarunk változtatni, másként látni dolgokat, vagy másként cselekedni.

  • Félünk az injekciótól?
Keressünk olyan rendelőt, ahol rendelkeznek azzal a technikával, ami mellett nem kell injekció vagy csak minimális.

  • Félünk a fájdalomtól?
Ez egy olyan kérdés, ami számomra mindig is fura volt. Ha valahol szereztem egy olyan élményt, hogy a fogorvoslás csak fájdalmakkal járhat - ami nem lehet igaz -, akkor addig kell mennem, amíg megtalálom a helyet, ahol a fogorvosom is ember, önmagának sem okozna fájdalmat, tudja mit csinál és törődik velem.

  • Félünk attól, hogy a fogfájásunk csak a jéghegy csúcsa és utána kiderül, hogy más problémák is vannak?
Ez könnyen elképzelhető, de itt feljön a felelősség kérdése. Ki okozta ezt?

  • Mi okoztuk magunknak?
Ha nem törődünk valamivel, az elromlik, ez igaz a fogainkra is. A válasz igen, mi okozzuk magunknak. Mindegy mivel. Szokásainkkal, félelmeinkkel, étkezésünkkel. De ezeket mi csináljuk.

  • Úgy érezzük, hogy meg lehetett volna előzni a problémát, de nem szólt időben a fogorvosunk?
Lehetséges, hogy így van. De menjünk el hozzá, kérjük ki a tanácsát, beszélgessünk el vele és kezdjünk el másképp gondolkodni a fogorvoslásról. Mi a Naturadent-nél sosem feledjük, hogy mi is emberből vagyunk. Nekünk is vannak problémáink, mi is érzünk fájdalmat és arra tettük fel az életünket, hogy fogakat mentünk meg és a lehető legtöbb embernek adjuk vissza egészséges, boldog mosolyát. De ez nem megy a pácienseink együttműködése nélkül. Közösen kell dolgoznunk, hogy a fog is és a szervezet is visszanyerje egészsége egyensúlyát és a lehető legtöbb ideig meg is tudjuk őrizni azt.

Emellett természetesen nagyon fontos a technikai felszereltség. Nálunk ma már napi gyakorlatban használjuk a lézerfogászat ma létező  legjobb, legfejlettebb berendezését, a Biolase Waterlase iPlus-t. Ez a berendezés lézerfény, víz és oxigén felhasználásával valóban fájdalommentesen, injekciós tű használata nélkül, vérzés nélkül és a kellemetlen fúróhangot is száműzve ad lehetőséget a fogászati kezelések széles tárházának elvégzésére. Igazi űrtechnika a jövő fogászatában. Olvasd el: Következő generációs fogászati szoftverrendszert fejlesztettek ki fogorvosoknak


 Biolase Waterlase iPlus-t.


Ha szeretné megismerni a lézerfogászati lehetőségeket, klikkeljen ide, vagy a képre, Dr. Fülöp Papp Márta és fogorvos, csapata vár mindenkit szeretettel a Naturadent rendelőjében Budapesten a Fővám téren.

Naturadent
a természet erejével a fogak megmentéséért
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.