Szépségfogászat - Lézerfogászat

Különleges bevonat a fogimplantátumoknak

Különleges bevonat a fogimplantátumoknak

Olyan, baktériumellenes bevonatot fejlesztettek ki a Baszkföldi Egyetem kutatói, amely hozzájárul, hogy a fogimplantátum könnyebben integrálódjon a csontba.

Bármennyire profinak tűnik is egy fogászati implantátum, ha nem illeszkedik megfelelően a csontba, nem megyünk vele sokra. A Baszkföldi Egyetem tudósai ennek kiküszöbölése végett olyan bevonatot fejlesztettek ki, amely a sikeres beültetést esélyesebbé teszi.

Az implantátum nagy valószínűséggel könnyebben a csontba integrálódik ezen anyag használata miatt. A bevonat azt igyekszik megelőzni, hogy szájfertőzések alakuljanak ki, melyek nagymértékben felelősek egy fogbeültetés sikertelenségéért.

Cikkünk első felében a fogimplantátum-bevonatról részleteiben is olvashattak.

Lássuk, milyen módszert alkalmaztak a kutatók.

Az ún. szol-gél szintézist, amely egy ún. prekurzor oldat előállításán alapul, s ha egy ideig állni hagyják, gél formát vesz fel. Ez kiválóan használható titán csavar bevonatához, s a hőkezelést követően, magas hőmérsékleten, kemencében gyakorlatilag a csavarhoz tapad, melyet majd a fogba ültetnek.

A kutatók védő bevonattal látják el a fogimplantátumokat, hogy ne legyen velük gond

A kutatók védő bevonattal látják el a fogimplantátumokat, hogy ne legyen velük gond

„Szilikát alkalmaztunk prekurzorként, ugyanis számos tanulmányban erről az összetevőről kimutatták, hogy osteoinduktív és megkönnyíti a célunk elérését. Mi több, a bevonatot különféle antibakteriális szerekkel is kezeltük” – mondta el Beatriz Palla kutató, az egyetem polimer tudomány és technológiai tanszékének biomateriális csoport-vezetője.

Három típus, egy üzleti titok

A véghezvitt tanulmány során Palla és kollégái három bevonat típust dolgoztak ki, különböző antibakteriális szerek használatával. Mindegyik kezeli a bakteriális fertőzéseket, megelőzve, hogy a baktériumok megtapadjanak és kialakuljon a fertőzés.

A bevonatok készítésénél szükség volt arra, hogy az anyag lebomlási ideje igen hosszú legyen – vagyis sokáig működhessen a baktérium-támadás megelőzése terén. Cél volt az is, hogy minél előbb kifejtse hatását, s megelőzze a fertőzéseket.

Az egyik bevonatot úgy tervezték, hogy in situ is lehessen használni, vagyis kezelni lehessen vele a fertőzött beépített csavart anélkül, hogy a fogorvosnak ki kéne vennie helyéről az implantátumot. Ez a – jelenleg szabadalmaztatás alatt álló – anyag üzleti titok marad – mondta el Beatriz Palla.

Az eredmények alapján a kutató hozzátette: megerősíthető, hogy az antibakteriális tulajdonságokkal ellátott bevonatokat, illetve azokat, melyek nem érintik az implantátum megfelelő integrálódását a csontba, kifejlesztették.

Míg azonban valóban alkalmazásra kerülnek, hosszabb időnek kell eltelnie.

Kapcsolódó cikk:

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat 

B.A.

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >