Szépségfogászat - Fogpótlás

Különleges bevonat a fogimplantátumoknak

Különleges bevonat a fogimplantátumoknak

Olyan, baktériumellenes bevonatot fejlesztettek ki a Baszkföldi Egyetem kutatói, amely hozzájárul, hogy a fogimplantátum könnyebben integrálódjon a csontba.

Bármennyire profinak tűnik is egy fogászati implantátum, ha nem illeszkedik megfelelően a csontba, nem megyünk vele sokra. A Baszkföldi Egyetem tudósai ennek kiküszöbölése végett olyan bevonatot fejlesztettek ki, amely a sikeres beültetést esélyesebbé teszi.

Az implantátum nagy valószínűséggel könnyebben a csontba integrálódik ezen anyag használata miatt. A bevonat azt igyekszik megelőzni, hogy szájfertőzések alakuljanak ki, melyek nagymértékben felelősek egy fogbeültetés sikertelenségéért.

Cikkünk első felében a fogimplantátum-bevonatról részleteiben is olvashattak.

Lássuk, milyen módszert alkalmaztak a kutatók.

Az ún. szol-gél szintézist, amely egy ún. prekurzor oldat előállításán alapul, s ha egy ideig állni hagyják, gél formát vesz fel. Ez kiválóan használható titán csavar bevonatához, s a hőkezelést követően, magas hőmérsékleten, kemencében gyakorlatilag a csavarhoz tapad, melyet majd a fogba ültetnek.

A kutatók védő bevonattal látják el a fogimplantátumokat, hogy ne legyen velük gond

A kutatók védő bevonattal látják el a fogimplantátumokat, hogy ne legyen velük gond

„Szilikát alkalmaztunk prekurzorként, ugyanis számos tanulmányban erről az összetevőről kimutatták, hogy osteoinduktív és megkönnyíti a célunk elérését. Mi több, a bevonatot különféle antibakteriális szerekkel is kezeltük” – mondta el Beatriz Palla kutató, az egyetem polimer tudomány és technológiai tanszékének biomateriális csoport-vezetője.

Három típus, egy üzleti titok

A véghezvitt tanulmány során Palla és kollégái három bevonat típust dolgoztak ki, különböző antibakteriális szerek használatával. Mindegyik kezeli a bakteriális fertőzéseket, megelőzve, hogy a baktériumok megtapadjanak és kialakuljon a fertőzés.

A bevonatok készítésénél szükség volt arra, hogy az anyag lebomlási ideje igen hosszú legyen – vagyis sokáig működhessen a baktérium-támadás megelőzése terén. Cél volt az is, hogy minél előbb kifejtse hatását, s megelőzze a fertőzéseket.

Az egyik bevonatot úgy tervezték, hogy in situ is lehessen használni, vagyis kezelni lehessen vele a fertőzött beépített csavart anélkül, hogy a fogorvosnak ki kéne vennie helyéről az implantátumot. Ez a – jelenleg szabadalmaztatás alatt álló – anyag üzleti titok marad – mondta el Beatriz Palla.

Az eredmények alapján a kutató hozzátette: megerősíthető, hogy az antibakteriális tulajdonságokkal ellátott bevonatokat, illetve azokat, melyek nem érintik az implantátum megfelelő integrálódását a csontba, kifejlesztették.

Míg azonban valóban alkalmazásra kerülnek, hosszabb időnek kell eltelnie.

Kapcsolódó cikk:

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat 

B.A.

Taylor Swift félti kapcsolatát

Taylor Swift félti kapcsolatát

Nagyon boldog az énekesnő legújabb szerelmével, azonban gondosan ügyel arra, hogy a nyilvánosság ne tudjon szinte semmit meg magánéletéről.   
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
A valóságot mutatja Kulcsár Edina

A valóságot mutatja Kulcsár Edina

Noha napjainkban a plasztikai beavatkozások és a mindennapos smink teljesen elfogadottá vált és népszerű is, a magyar szépség mégsem mutat hamis képet a követői...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Már nem titkolózik Lionel Richie lánya

Már nem titkolózik Lionel Richie lánya

A közelmúltban ment híre, hogy Sofia Richie és a 34 esztendős Scott Disick randevúzik egymással. Valószínű, hogy a legendás papa nem örül a dolognak, hiszen lán...
Erre kell ügyelni az őszi séta közben

Erre kell ügyelni az őszi séta közben

Az új évszak beköszöntével egyre hidegebb van oda kint, ez pedig a kutyákra is hatással van. Éppen ezért érdemes oda figyelni néhány dologra.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >