2017. 04. 11. - 10:10

Különleges bevonat a fogimplantátumoknak

Különleges bevonat a fogimplantátumoknak

Olyan, baktériumellenes bevonatot fejlesztettek ki a Baszkföldi Egyetem kutatói, amely hozzájárul, hogy a fogimplantátum könnyebben integrálódjon a csontba.

Bármennyire profinak tűnik is egy fogászati implantátum, ha nem illeszkedik megfelelően a csontba, nem megyünk vele sokra. A Baszkföldi Egyetem tudósai ennek kiküszöbölése végett olyan bevonatot fejlesztettek ki, amely a sikeres beültetést esélyesebbé teszi.

Az implantátum nagy valószínűséggel könnyebben a csontba integrálódik ezen anyag használata miatt. A bevonat azt igyekszik megelőzni, hogy szájfertőzések alakuljanak ki, melyek nagymértékben felelősek egy fogbeültetés sikertelenségéért.

Cikkünk első felében a fogimplantátum-bevonatról részleteiben is olvashattak.

Lássuk, milyen módszert alkalmaztak a kutatók.

Az ún. szol-gél szintézist, amely egy ún. prekurzor oldat előállításán alapul, s ha egy ideig állni hagyják, gél formát vesz fel. Ez kiválóan használható titán csavar bevonatához, s a hőkezelést követően, magas hőmérsékleten, kemencében gyakorlatilag a csavarhoz tapad, melyet majd a fogba ültetnek.

A kutatók védő bevonattal látják el a fogimplantátumokat, hogy ne legyen velük gond

A kutatók védő bevonattal látják el a fogimplantátumokat, hogy ne legyen velük gond

„Szilikát alkalmaztunk prekurzorként, ugyanis számos tanulmányban erről az összetevőről kimutatták, hogy osteoinduktív és megkönnyíti a célunk elérését. Mi több, a bevonatot különféle antibakteriális szerekkel is kezeltük” – mondta el Beatriz Palla kutató, az egyetem polimer tudomány és technológiai tanszékének biomateriális csoport-vezetője.

Három típus, egy üzleti titok

A véghezvitt tanulmány során Palla és kollégái három bevonat típust dolgoztak ki, különböző antibakteriális szerek használatával. Mindegyik kezeli a bakteriális fertőzéseket, megelőzve, hogy a baktériumok megtapadjanak és kialakuljon a fertőzés.

A bevonatok készítésénél szükség volt arra, hogy az anyag lebomlási ideje igen hosszú legyen – vagyis sokáig működhessen a baktérium-támadás megelőzése terén. Cél volt az is, hogy minél előbb kifejtse hatását, s megelőzze a fertőzéseket.

Az egyik bevonatot úgy tervezték, hogy in situ is lehessen használni, vagyis kezelni lehessen vele a fertőzött beépített csavart anélkül, hogy a fogorvosnak ki kéne vennie helyéről az implantátumot. Ez a – jelenleg szabadalmaztatás alatt álló – anyag üzleti titok marad – mondta el Beatriz Palla.

Az eredmények alapján a kutató hozzátette: megerősíthető, hogy az antibakteriális tulajdonságokkal ellátott bevonatokat, illetve azokat, melyek nem érintik az implantátum megfelelő integrálódását a csontba, kifejlesztették.

Míg azonban valóban alkalmazásra kerülnek, hosszabb időnek kell eltelnie.

Kapcsolódó cikk:

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat 

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.