Szépségfogászat - Fogpótlás

Különleges bevonat a fogimplantátumoknak

Különleges bevonat a fogimplantátumoknak

Olyan, baktériumellenes bevonatot fejlesztettek ki a Baszkföldi Egyetem kutatói, amely hozzájárul, hogy a fogimplantátum könnyebben integrálódjon a csontba.

Bármennyire profinak tűnik is egy fogászati implantátum, ha nem illeszkedik megfelelően a csontba, nem megyünk vele sokra. A Baszkföldi Egyetem tudósai ennek kiküszöbölése végett olyan bevonatot fejlesztettek ki, amely a sikeres beültetést esélyesebbé teszi.

Az implantátum nagy valószínűséggel könnyebben a csontba integrálódik ezen anyag használata miatt. A bevonat azt igyekszik megelőzni, hogy szájfertőzések alakuljanak ki, melyek nagymértékben felelősek egy fogbeültetés sikertelenségéért.

Cikkünk első felében a fogimplantátum-bevonatról részleteiben is olvashattak.

Lássuk, milyen módszert alkalmaztak a kutatók.

Az ún. szol-gél szintézist, amely egy ún. prekurzor oldat előállításán alapul, s ha egy ideig állni hagyják, gél formát vesz fel. Ez kiválóan használható titán csavar bevonatához, s a hőkezelést követően, magas hőmérsékleten, kemencében gyakorlatilag a csavarhoz tapad, melyet majd a fogba ültetnek.

A kutatók védő bevonattal látják el a fogimplantátumokat, hogy ne legyen velük gond

A kutatók védő bevonattal látják el a fogimplantátumokat, hogy ne legyen velük gond

„Szilikát alkalmaztunk prekurzorként, ugyanis számos tanulmányban erről az összetevőről kimutatták, hogy osteoinduktív és megkönnyíti a célunk elérését. Mi több, a bevonatot különféle antibakteriális szerekkel is kezeltük” – mondta el Beatriz Palla kutató, az egyetem polimer tudomány és technológiai tanszékének biomateriális csoport-vezetője.

Három típus, egy üzleti titok

A véghezvitt tanulmány során Palla és kollégái három bevonat típust dolgoztak ki, különböző antibakteriális szerek használatával. Mindegyik kezeli a bakteriális fertőzéseket, megelőzve, hogy a baktériumok megtapadjanak és kialakuljon a fertőzés.

A bevonatok készítésénél szükség volt arra, hogy az anyag lebomlási ideje igen hosszú legyen – vagyis sokáig működhessen a baktérium-támadás megelőzése terén. Cél volt az is, hogy minél előbb kifejtse hatását, s megelőzze a fertőzéseket.

Az egyik bevonatot úgy tervezték, hogy in situ is lehessen használni, vagyis kezelni lehessen vele a fertőzött beépített csavart anélkül, hogy a fogorvosnak ki kéne vennie helyéről az implantátumot. Ez a – jelenleg szabadalmaztatás alatt álló – anyag üzleti titok marad – mondta el Beatriz Palla.

Az eredmények alapján a kutató hozzátette: megerősíthető, hogy az antibakteriális tulajdonságokkal ellátott bevonatokat, illetve azokat, melyek nem érintik az implantátum megfelelő integrálódását a csontba, kifejlesztették.

Míg azonban valóban alkalmazásra kerülnek, hosszabb időnek kell eltelnie.

Kapcsolódó cikk:

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat 

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >