Szépségfogászat - Lézerfogászat

Különleges bevonat a fogimplantátumoknak

Különleges bevonat a fogimplantátumoknak

Olyan, baktériumellenes bevonatot fejlesztettek ki a Baszkföldi Egyetem kutatói, amely hozzájárul, hogy a fogimplantátum könnyebben integrálódjon a csontba.

Bármennyire profinak tűnik is egy fogászati implantátum, ha nem illeszkedik megfelelően a csontba, nem megyünk vele sokra. A Baszkföldi Egyetem tudósai ennek kiküszöbölése végett olyan bevonatot fejlesztettek ki, amely a sikeres beültetést esélyesebbé teszi.

Az implantátum nagy valószínűséggel könnyebben a csontba integrálódik ezen anyag használata miatt. A bevonat azt igyekszik megelőzni, hogy szájfertőzések alakuljanak ki, melyek nagymértékben felelősek egy fogbeültetés sikertelenségéért.

Cikkünk első felében a fogimplantátum-bevonatról részleteiben is olvashattak.

Lássuk, milyen módszert alkalmaztak a kutatók.

Az ún. szol-gél szintézist, amely egy ún. prekurzor oldat előállításán alapul, s ha egy ideig állni hagyják, gél formát vesz fel. Ez kiválóan használható titán csavar bevonatához, s a hőkezelést követően, magas hőmérsékleten, kemencében gyakorlatilag a csavarhoz tapad, melyet majd a fogba ültetnek.

A kutatók védő bevonattal látják el a fogimplantátumokat, hogy ne legyen velük gond

A kutatók védő bevonattal látják el a fogimplantátumokat, hogy ne legyen velük gond

„Szilikát alkalmaztunk prekurzorként, ugyanis számos tanulmányban erről az összetevőről kimutatták, hogy osteoinduktív és megkönnyíti a célunk elérését. Mi több, a bevonatot különféle antibakteriális szerekkel is kezeltük” – mondta el Beatriz Palla kutató, az egyetem polimer tudomány és technológiai tanszékének biomateriális csoport-vezetője.

Három típus, egy üzleti titok

A véghezvitt tanulmány során Palla és kollégái három bevonat típust dolgoztak ki, különböző antibakteriális szerek használatával. Mindegyik kezeli a bakteriális fertőzéseket, megelőzve, hogy a baktériumok megtapadjanak és kialakuljon a fertőzés.

A bevonatok készítésénél szükség volt arra, hogy az anyag lebomlási ideje igen hosszú legyen – vagyis sokáig működhessen a baktérium-támadás megelőzése terén. Cél volt az is, hogy minél előbb kifejtse hatását, s megelőzze a fertőzéseket.

Az egyik bevonatot úgy tervezték, hogy in situ is lehessen használni, vagyis kezelni lehessen vele a fertőzött beépített csavart anélkül, hogy a fogorvosnak ki kéne vennie helyéről az implantátumot. Ez a – jelenleg szabadalmaztatás alatt álló – anyag üzleti titok marad – mondta el Beatriz Palla.

Az eredmények alapján a kutató hozzátette: megerősíthető, hogy az antibakteriális tulajdonságokkal ellátott bevonatokat, illetve azokat, melyek nem érintik az implantátum megfelelő integrálódását a csontba, kifejlesztették.

Míg azonban valóban alkalmazásra kerülnek, hosszabb időnek kell eltelnie.

Kapcsolódó cikk:

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat 

B.A.

Tom Hardy a valóságban is hős

Tom Hardy a valóságban is hős

A jóképű sztár a minap igazi hőstettet vitt véghez, ugyanis elkapott egy tolvajt.   
Nem segít a hátfájáson a meditáció?

Nem segít a hátfájáson a meditáció?

A tudatosság rövid távon valóban segít a fájdalmakon, de hosszútávon kevésbé – mutattak rá a kutatók, hozzátéve: egyeseknél jobban működhet,mint másoknál.
Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

A népszerű énekes vadonatúj albumának első részleteit „csepegteti”: Zayn Malik a Still Got Time című, legutóbbi dalához készített videóklipet.
Jennifer Lopeznek első este nem kellett a pasija

Jennifer Lopeznek első este nem kellett ...

Régóta nem titok, hogy a gyönyörű, kétgyermekes énekesnőnek új szerelme van, Alex Rodriguez személyében – JLo azonban Ellen DeGeneres showjában elmesélte, hogy ...
Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital?

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az...

Az édesített üdítők hátrányos tulajdonságairól már nem egyszer hallhattunk – Ám a legújabb kutatások szerint a demencia és a stroke esélyének növeléséhez is hoz...
Zsírt használnának a hegmentes gyógyulásért?

Zsírt használnának a hegmentes gyógyulás...

Olyan módszert fedeztek fel az orvosok, mellyel valósággal „manipulálni” tudják a sebek gyógyulását. Úgy mehet végbe, akár a bőr regenerálódása és nem a hegesed...
Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Valósággal végigsöpört az interneten a modell bejelentése, miszerint kopasz lesz.Nos, nem várt sokáig, máris levágatta haját.   
Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Előételnek sem rossz ez a pompás összeállítás - de ha a kedvenc gombánkat remek töltelékkel egészítjük ki, hihetetlen finom, s akár leves utáni második fogásnak...
Milyen a jó jutalomfalat?

Milyen a jó jutalomfalat?

Te is megleped kiskutyád néha egy-egy illatos finomsággal? Akkor jól teszed, ugyanis nagyon szeretik, de oda kell figyelni néhány apróságra.  
Különleges modell tündököl Marc Jacobs új kampányában

Különleges modell tündököl Marc Jacobs ú...

A divatvilág mindig is imádta a megszokottól eltérő külsejű lányokat. Nem csoda, hogy a világhírű márka nem mindennapi lányt választott arcának.   
< >