Szépségfogászat - Lézerfogászat

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat

Antibakteriális tulajdonságokkal kiegészített bevonatot fejlesztettek ki a kutatók, amellyel segítenék a fogimplantátumok csontba integrálódását.

Fogászati implantátumok behelyezése esetén igen fontos azok megfelelő illeszkedése a csontba. A tudósok ezért a közelmúltban olyan bevonat kifejlesztésén dolgoztak, amely hozzájárul a sikeres beültetéshez.

A különleges bevonatot a Baszkföldi Egyetem kutatói alkották meg – a fogimplantátumra kerülő anyag hatására garantáltabb, hogy az implantátum nagyobb sikerrel integrálódik a csontba.

A kutatók speciális bevonattal segítenék a fogimplantátum beilleszkedését

A kutatók speciális bevonattal segítenék a fogimplantátum beilleszkedését

A bevonat kifejlesztésének oka, hogy a szájfertőzések nagymértékben tehetnek róla, ha kevésbé sikeres egy fogbeültetés.

Az UPV/EHU kutatásának keretében végzett fejlesztés megfelelőnek bizonyult abban a tekintetben, hogy képes megelőzni a potenciális bakteriális fertőzést és megszüntetni azt, valamint biztosítja a fogimplantátum beépülését a csontba.

Nem volt kérdés, hogy a bakteriális kolonizációt meg kell akadályozni az implantátum körül, hiszen a témában számos publikáció is született, melyek megerősítik ennek szükségességét – mondta el Beatriz Palla kutató, az egyetem polimer tudomány és technológiai tanszékének biomateriális csoport-vezetője, aki hozzátette: az implantátumok 10 százalékát el kell távolítani, mert beintegrálódási problémák jelentkeznek, mégpedig a kialakuló fertőzések miatt.

Ahhoz, hogy meggátolják a problémát, alaposan megtervezett stratégiákra volt szükség. Szem előtt kellett azonban tartani, hogy kihívást jelent a titánium implantátumok felületének antibakteriális tulajdonságokkal történő ellátása – s ezzel együtt azzal is meg kellett birkózni, hogy a bakteriális törzseknek igen komoly ellenállása lehet a hagyományos antibiotikumos terápiákkal szemben.

A kutatócsoport már korábban is foglalkozott bevonatok kikísérletezésével. „Olyat már kifejlesztettünk, amely megkönnyíti a csont befogadóképességét az implantátum körül. A következő feladat az volt, hogy olyan bevonatot alkossunk, amely baktériumokat is kiküszöböli” –fogalmazott Beatriz Palla.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Kevésbé tapad a baktérium, ha ott a fluorid

Tartályból adagol gyógyszert az új fogimplantátum

Visszanöveszti a fogakat az új Alzheimer-gyógyszer?

B.A.

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >