Szépségfogászat - Lézerfogászat

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat

Antibakteriális tulajdonságokkal kiegészített bevonatot fejlesztettek ki a kutatók, amellyel segítenék a fogimplantátumok csontba integrálódását.

Fogászati implantátumok behelyezése esetén igen fontos azok megfelelő illeszkedése a csontba. A tudósok ezért a közelmúltban olyan bevonat kifejlesztésén dolgoztak, amely hozzájárul a sikeres beültetéshez.

A különleges bevonatot a Baszkföldi Egyetem kutatói alkották meg – a fogimplantátumra kerülő anyag hatására garantáltabb, hogy az implantátum nagyobb sikerrel integrálódik a csontba.

A kutatók speciális bevonattal segítenék a fogimplantátum beilleszkedését

A kutatók speciális bevonattal segítenék a fogimplantátum beilleszkedését

A bevonat kifejlesztésének oka, hogy a szájfertőzések nagymértékben tehetnek róla, ha kevésbé sikeres egy fogbeültetés.

Az UPV/EHU kutatásának keretében végzett fejlesztés megfelelőnek bizonyult abban a tekintetben, hogy képes megelőzni a potenciális bakteriális fertőzést és megszüntetni azt, valamint biztosítja a fogimplantátum beépülését a csontba.

Nem volt kérdés, hogy a bakteriális kolonizációt meg kell akadályozni az implantátum körül, hiszen a témában számos publikáció is született, melyek megerősítik ennek szükségességét – mondta el Beatriz Palla kutató, az egyetem polimer tudomány és technológiai tanszékének biomateriális csoport-vezetője, aki hozzátette: az implantátumok 10 százalékát el kell távolítani, mert beintegrálódási problémák jelentkeznek, mégpedig a kialakuló fertőzések miatt.

Ahhoz, hogy meggátolják a problémát, alaposan megtervezett stratégiákra volt szükség. Szem előtt kellett azonban tartani, hogy kihívást jelent a titánium implantátumok felületének antibakteriális tulajdonságokkal történő ellátása – s ezzel együtt azzal is meg kellett birkózni, hogy a bakteriális törzseknek igen komoly ellenállása lehet a hagyományos antibiotikumos terápiákkal szemben.

A kutatócsoport már korábban is foglalkozott bevonatok kikísérletezésével. „Olyat már kifejlesztettünk, amely megkönnyíti a csont befogadóképességét az implantátum körül. A következő feladat az volt, hogy olyan bevonatot alkossunk, amely baktériumokat is kiküszöböli” –fogalmazott Beatriz Palla.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Kevésbé tapad a baktérium, ha ott a fluorid

Tartályból adagol gyógyszert az új fogimplantátum

Visszanöveszti a fogakat az új Alzheimer-gyógyszer?

B.A.

Tom Hardy a valóságban is hős

Tom Hardy a valóságban is hős

A jóképű sztár a minap igazi hőstettet vitt véghez, ugyanis elkapott egy tolvajt.   
Nem segít a hátfájáson a meditáció?

Nem segít a hátfájáson a meditáció?

A tudatosság rövid távon valóban segít a fájdalmakon, de hosszútávon kevésbé – mutattak rá a kutatók, hozzátéve: egyeseknél jobban működhet,mint másoknál.
Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

A népszerű énekes vadonatúj albumának első részleteit „csepegteti”: Zayn Malik a Still Got Time című, legutóbbi dalához készített videóklipet.
Jennifer Lopeznek első este nem kellett a pasija

Jennifer Lopeznek első este nem kellett ...

Régóta nem titok, hogy a gyönyörű, kétgyermekes énekesnőnek új szerelme van, Alex Rodriguez személyében – JLo azonban Ellen DeGeneres showjában elmesélte, hogy ...
Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital?

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az...

Az édesített üdítők hátrányos tulajdonságairól már nem egyszer hallhattunk – Ám a legújabb kutatások szerint a demencia és a stroke esélyének növeléséhez is hoz...
Zsírt használnának a hegmentes gyógyulásért?

Zsírt használnának a hegmentes gyógyulás...

Olyan módszert fedeztek fel az orvosok, mellyel valósággal „manipulálni” tudják a sebek gyógyulását. Úgy mehet végbe, akár a bőr regenerálódása és nem a hegesed...
Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Valósággal végigsöpört az interneten a modell bejelentése, miszerint kopasz lesz.Nos, nem várt sokáig, máris levágatta haját.   
Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Előételnek sem rossz ez a pompás összeállítás - de ha a kedvenc gombánkat remek töltelékkel egészítjük ki, hihetetlen finom, s akár leves utáni második fogásnak...
Milyen a jó jutalomfalat?

Milyen a jó jutalomfalat?

Te is megleped kiskutyád néha egy-egy illatos finomsággal? Akkor jól teszed, ugyanis nagyon szeretik, de oda kell figyelni néhány apróságra.  
Különleges modell tündököl Marc Jacobs új kampányában

Különleges modell tündököl Marc Jacobs ú...

A divatvilág mindig is imádta a megszokottól eltérő külsejű lányokat. Nem csoda, hogy a világhírű márka nem mindennapi lányt választott arcának.   
< >