Szépségfogászat - Fogpótlás

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat

Antibakteriális tulajdonságokkal kiegészített bevonatot fejlesztettek ki a kutatók, amellyel segítenék a fogimplantátumok csontba integrálódását.

Fogászati implantátumok behelyezése esetén igen fontos azok megfelelő illeszkedése a csontba. A tudósok ezért a közelmúltban olyan bevonat kifejlesztésén dolgoztak, amely hozzájárul a sikeres beültetéshez.

A különleges bevonatot a Baszkföldi Egyetem kutatói alkották meg – a fogimplantátumra kerülő anyag hatására garantáltabb, hogy az implantátum nagyobb sikerrel integrálódik a csontba.

A kutatók speciális bevonattal segítenék a fogimplantátum beilleszkedését

A kutatók speciális bevonattal segítenék a fogimplantátum beilleszkedését

A bevonat kifejlesztésének oka, hogy a szájfertőzések nagymértékben tehetnek róla, ha kevésbé sikeres egy fogbeültetés.

Az UPV/EHU kutatásának keretében végzett fejlesztés megfelelőnek bizonyult abban a tekintetben, hogy képes megelőzni a potenciális bakteriális fertőzést és megszüntetni azt, valamint biztosítja a fogimplantátum beépülését a csontba.

Nem volt kérdés, hogy a bakteriális kolonizációt meg kell akadályozni az implantátum körül, hiszen a témában számos publikáció is született, melyek megerősítik ennek szükségességét – mondta el Beatriz Palla kutató, az egyetem polimer tudomány és technológiai tanszékének biomateriális csoport-vezetője, aki hozzátette: az implantátumok 10 százalékát el kell távolítani, mert beintegrálódási problémák jelentkeznek, mégpedig a kialakuló fertőzések miatt.

Ahhoz, hogy meggátolják a problémát, alaposan megtervezett stratégiákra volt szükség. Szem előtt kellett azonban tartani, hogy kihívást jelent a titánium implantátumok felületének antibakteriális tulajdonságokkal történő ellátása – s ezzel együtt azzal is meg kellett birkózni, hogy a bakteriális törzseknek igen komoly ellenállása lehet a hagyományos antibiotikumos terápiákkal szemben.

A kutatócsoport már korábban is foglalkozott bevonatok kikísérletezésével. „Olyat már kifejlesztettünk, amely megkönnyíti a csont befogadóképességét az implantátum körül. A következő feladat az volt, hogy olyan bevonatot alkossunk, amely baktériumokat is kiküszöböli” –fogalmazott Beatriz Palla.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Kevésbé tapad a baktérium, ha ott a fluorid

Tartályból adagol gyógyszert az új fogimplantátum

Visszanöveszti a fogakat az új Alzheimer-gyógyszer?

B.A.

Taylor Swift félti kapcsolatát

Taylor Swift félti kapcsolatát

Nagyon boldog az énekesnő legújabb szerelmével, azonban gondosan ügyel arra, hogy a nyilvánosság ne tudjon szinte semmit meg magánéletéről.   
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
A valóságot mutatja Kulcsár Edina

A valóságot mutatja Kulcsár Edina

Noha napjainkban a plasztikai beavatkozások és a mindennapos smink teljesen elfogadottá vált és népszerű is, a magyar szépség mégsem mutat hamis képet a követői...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Már nem titkolózik Lionel Richie lánya

Már nem titkolózik Lionel Richie lánya

A közelmúltban ment híre, hogy Sofia Richie és a 34 esztendős Scott Disick randevúzik egymással. Valószínű, hogy a legendás papa nem örül a dolognak, hiszen lán...
Erre kell ügyelni az őszi séta közben

Erre kell ügyelni az őszi séta közben

Az új évszak beköszöntével egyre hidegebb van oda kint, ez pedig a kutyákra is hatással van. Éppen ezért érdemes oda figyelni néhány dologra.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >