Szépségfogászat - Fogpótlás

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat

Antibakteriális tulajdonságokkal kiegészített bevonatot fejlesztettek ki a kutatók, amellyel segítenék a fogimplantátumok csontba integrálódását.

Fogászati implantátumok behelyezése esetén igen fontos azok megfelelő illeszkedése a csontba. A tudósok ezért a közelmúltban olyan bevonat kifejlesztésén dolgoztak, amely hozzájárul a sikeres beültetéshez.

A különleges bevonatot a Baszkföldi Egyetem kutatói alkották meg – a fogimplantátumra kerülő anyag hatására garantáltabb, hogy az implantátum nagyobb sikerrel integrálódik a csontba.

A kutatók speciális bevonattal segítenék a fogimplantátum beilleszkedését

A kutatók speciális bevonattal segítenék a fogimplantátum beilleszkedését

A bevonat kifejlesztésének oka, hogy a szájfertőzések nagymértékben tehetnek róla, ha kevésbé sikeres egy fogbeültetés.

Az UPV/EHU kutatásának keretében végzett fejlesztés megfelelőnek bizonyult abban a tekintetben, hogy képes megelőzni a potenciális bakteriális fertőzést és megszüntetni azt, valamint biztosítja a fogimplantátum beépülését a csontba.

Nem volt kérdés, hogy a bakteriális kolonizációt meg kell akadályozni az implantátum körül, hiszen a témában számos publikáció is született, melyek megerősítik ennek szükségességét – mondta el Beatriz Palla kutató, az egyetem polimer tudomány és technológiai tanszékének biomateriális csoport-vezetője, aki hozzátette: az implantátumok 10 százalékát el kell távolítani, mert beintegrálódási problémák jelentkeznek, mégpedig a kialakuló fertőzések miatt.

Ahhoz, hogy meggátolják a problémát, alaposan megtervezett stratégiákra volt szükség. Szem előtt kellett azonban tartani, hogy kihívást jelent a titánium implantátumok felületének antibakteriális tulajdonságokkal történő ellátása – s ezzel együtt azzal is meg kellett birkózni, hogy a bakteriális törzseknek igen komoly ellenállása lehet a hagyományos antibiotikumos terápiákkal szemben.

A kutatócsoport már korábban is foglalkozott bevonatok kikísérletezésével. „Olyat már kifejlesztettünk, amely megkönnyíti a csont befogadóképességét az implantátum körül. A következő feladat az volt, hogy olyan bevonatot alkossunk, amely baktériumokat is kiküszöböli” –fogalmazott Beatriz Palla.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Kevésbé tapad a baktérium, ha ott a fluorid

Tartályból adagol gyógyszert az új fogimplantátum

Visszanöveszti a fogakat az új Alzheimer-gyógyszer?

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >