2017. 04. 06. - 10:00

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat

Speciális bevonattal védenék a fogimplantátumokat

Antibakteriális tulajdonságokkal kiegészített bevonatot fejlesztettek ki a kutatók, amellyel segítenék a fogimplantátumok csontba integrálódását.

Fogászati implantátumok behelyezése esetén igen fontos azok megfelelő illeszkedése a csontba. A tudósok ezért a közelmúltban olyan bevonat kifejlesztésén dolgoztak, amely hozzájárul a sikeres beültetéshez.

A különleges bevonatot a Baszkföldi Egyetem kutatói alkották meg – a fogimplantátumra kerülő anyag hatására garantáltabb, hogy az implantátum nagyobb sikerrel integrálódik a csontba.

A kutatók speciális bevonattal segítenék a fogimplantátum beilleszkedését

A kutatók speciális bevonattal segítenék a fogimplantátum beilleszkedését

A bevonat kifejlesztésének oka, hogy a szájfertőzések nagymértékben tehetnek róla, ha kevésbé sikeres egy fogbeültetés.

Az UPV/EHU kutatásának keretében végzett fejlesztés megfelelőnek bizonyult abban a tekintetben, hogy képes megelőzni a potenciális bakteriális fertőzést és megszüntetni azt, valamint biztosítja a fogimplantátum beépülését a csontba.

Nem volt kérdés, hogy a bakteriális kolonizációt meg kell akadályozni az implantátum körül, hiszen a témában számos publikáció is született, melyek megerősítik ennek szükségességét – mondta el Beatriz Palla kutató, az egyetem polimer tudomány és technológiai tanszékének biomateriális csoport-vezetője, aki hozzátette: az implantátumok 10 százalékát el kell távolítani, mert beintegrálódási problémák jelentkeznek, mégpedig a kialakuló fertőzések miatt.

Ahhoz, hogy meggátolják a problémát, alaposan megtervezett stratégiákra volt szükség. Szem előtt kellett azonban tartani, hogy kihívást jelent a titánium implantátumok felületének antibakteriális tulajdonságokkal történő ellátása – s ezzel együtt azzal is meg kellett birkózni, hogy a bakteriális törzseknek igen komoly ellenállása lehet a hagyományos antibiotikumos terápiákkal szemben.

A kutatócsoport már korábban is foglalkozott bevonatok kikísérletezésével. „Olyat már kifejlesztettünk, amely megkönnyíti a csont befogadóképességét az implantátum körül. A következő feladat az volt, hogy olyan bevonatot alkossunk, amely baktériumokat is kiküszöböli” –fogalmazott Beatriz Palla.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Kevésbé tapad a baktérium, ha ott a fluorid

Tartályból adagol gyógyszert az új fogimplantátum

Visszanöveszti a fogakat az új Alzheimer-gyógyszer?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.