2021. 11. 19. - 11:00

6G-fejlesztés - Magaslati kapcsolódási próbát végez az Airbus és a Docomo

6G-fejlesztés - Magaslati kapcsolódási próbát végez az Airbus és a Docomo

Nagy magasságú kapcsolódási próbát hajt végre két ismert vállalat a 6G fejlesztése céljából: az Airbus és a Docomo a jövőbeni vezeték nélküli, szélessávú hozzáférés biztosításának lehetőségét tesztelte.

A jövőbeni vezeték nélküli, szélessávú hozzáférés biztosításának lehetőségét tesztelte az Airbus és az NTT Docomo vállalat, méghozzá napenergiával működő Zephyr magaslati platform állomás (High Altitude Platform Station - HAPS) segítségével.
 
A kísérletet először 2021 augusztusában hajtották végre az Egyesült Államokban: ennek során a Zephyr S repülőgép 18 napig repült a sztratoszférában, hogy felmérje a különböző képességeket.
 
Az Airbus Zephyr S fedélzeti rádióadóval van felszerelve - rendkívül rugalmas adatkapcsolattal szolgált sztratoszférikus repülése során ahhoz, hogy utánozza a jövőbeni közvetlen eszközkapcsolatot. Olvasd el: Műholdkonstellációt épít Kína a 6G-fejlesztés támogatására
 
A jövőbeni vezeték nélküli, szélessávú hozzáférés biztosításának lehetőségét tesztelte az Airbus és az NTT Docomo
A jövőbeni vezeték nélküli, szélessávú hozzáférés biztosításának lehetőségét tesztelte az Airbus és az NTT Docomo
 
A tesztadatokat különböző magasságokban, a nap és az éjszaka különböző óráiban gyűjtötték a kutatók. Céljuk az volt, hogy meghatározzák, miként befolyásolják az időjárási viszonyok, a különböző emelkedési szögek és a repülőgépek repülési szokásai a sztratoszférai összeköttetést.
 
A tesztek során különféle sávszélességeket használtak, hogy replikálják a HAPS-től a végfelhasználókig alacsony, névleges és nagy kapacitású, közvetlenül az eszközre irányuló szolgáltatásokat.
 
A demonstráció bizonyította a 2 GHz-es spektrum gyakorlatiasságát és adaptálhatóságát a HAPS alapú szolgáltatásokhoz, valamint az alacsony frekvenciájú (450 MHz) sáv használatának lehetőségét, mellyel akár 140 kilométeres távolságra is kapcsolatot lehet teremteni.
 
A tesztek eredményeit felhasználják majd az Airbus Zephyr HAPS megoldáson keresztül elérhető, közvetlenül az eszközre történő LTE-szolgáltatások kialakításához. Olvasd el: Elindítja a 6G-próbaverziót Amerikában a Samsung Electronics
 
„A Docomo szerint a HAPS ígéretes megoldás lesz a lefedettség bővítésére az 5G és a 6G fejlesztésében. A mérési kísérlet során demonstrálni tudtuk a HAPS hatékonyságát, különösen az okostelefonokkal való közvetlen kommunikációban, hosszú távú terjedési mérésekkel, tényleges HAPS-berendezések segítségével” – mondta el Takehiro Nakamura, a Docomo 6G-Iown Promóciós Osztályának vezérigazgatója.
 
A kísérletek utat nyitnak az Airbus és az NTT Docomo számára a távoli szigetekre, dombos és tengeri helyekre a hálózati kapcsolat biztosításához, ahol a rádiójelekhez nehéz hozzáférni.
 
A sztratoszférikus HAPS-hálózatokból nagy előnyt szerezhet azonban a sürgősségi reagálás is, de számos más ipari felhasználási esete lehet, például az összeköttetés biztosítása rendezvény- helyszíneken, illetve a nehéz gépek távoli kezelése az építkezéseken.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.