2022. 08. 11. - 11:20

A 6G hologramokat és „hatodik érzéket” biztosít az embereknek

A 6G hologramokat és „hatodik érzéket” biztosít az embereknek

Mindenképpen új élményeket hozhat a 6G az emberek számára. Szakértők szerint nemcsak a hologramok ideje jön el, hanem „hatodik érzéket” is kaphatunk.

Az országok világszerte készülnek a 6G érkezésére - egy még futurisztikusabb technológiára.
 
Szupersebessége és egyéb tulajdonságai eddig feltáratlan fogyasztói funkciókat tesznek lehetővé - ilyen például a holográfia és a haptikus alkalmazások.
 
További láthatatlan előnyök is várhatók azonban: így a hardver és a szoftver nagyobb fokú integrációja és a hálózati virtualizáció.
 
Megoldhatóvá válik a vezeték nélküli kommunikáció bővítése a chipeken belül és a chipek között, új formátumokban fejlődve a hordható technológiák - például okosórák és gyűrűk - terén, ami akár az okostelefonok használatától is független lehet.
 
Míg az ötödik generáció (az 5G) elsősorban a vállalati alkalmazásokra irányul, a következő szint a fogyasztók számára lesz elérhető. Olvasd el: Lendületet kaphatnak az okosváros-projektek és elsősegélynyújtók a 6G-vel
 
A 6G hologramokat és „hatodik érzéket” biztosít az embereknek
A 6G hologramokat és „hatodik érzéket” biztosít az embereknek
 
A technológia tapintható alkalmazásokat is létrehozhat. Egy virtuális játék során például a felhasználó érezheti egy teniszlabda súlyát és erejét.
 
Szakértők szerint nagyobb lesz az integráció a fizikai világ, a digitális világ és a biológiai világ között.
 
Ahogy José Marcos Câmara Brito professzor, az Országos Távközlési Intézet (Inatel) Graduate Studies and Research pro-igazgatója megállapította: ez a virtualizáció lehetővé teszi az ember számára „egyfajta hatodik érzék” létrehozását.
 
Új funkciók jelennének meg a biztonság és a szórakoztatás terén. Akár egy térkép, amely valós időben reprodukálja a fizikai világot, hogy figyelmeztessen a biztonsági kockázatokra vagy az élő zenei lehetőségekre. Az alkalmazások akár az emberek hangulatához is köthetők. A fogyasztói képek rögzítésétől kezdve a pillanatnak megfelelő lehetőségeket kínálnának.
 
A 6G az első, amely eléri a terahertzes avagy THz frekvenciát – jelenleg a működtetett frekvenciák a gigahertzet (GHz) használják. Olvasd el: Emberek, tárgyak, helyek ismétlődhetnek meg a 6G-vel
 
A frekvenciák „új határának” nevezett sávszélességgel a csúcson 1 terabájt (TB) másodpercenkénti sebességet lehetne elérni, átlagosan 100 gigabájttal (GB).
 
Érdemes tudni, hogy az 5G egy másik skálán működik, 100 megabájttól (MB) az 1 GB-os átlagos sebességig, 20 GB-os csúcsértékkel. Vagyis, a 6G-nek százszor nagyobb a sebessége.
 
Probléma viszont, hogy minél nagyobb a frekvencia, annál rövidebb távolságot tud megtenni. Ennek következtében sokkal nagyobb számú antennára van szükség az akadály leküzdéséhez és a 6G terjedésének biztosításához. A világszerte végzett vizsgálatok során ehhez hasonló kihívásokat kell leküzdeni.
 
Az előrejelzések alapján a 6G szabványosítása csak 2030-ban fejeződik be. Ez azonban olyan meghatározások alapján történik, amelyeket már tanulmányozni kezdtek az ágazat multinacionális vállalatai, a tudományos körök és a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU)– utóbbi az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ) tartozó ügynökség.
 
Meglehetősen izgalmasak a 6G jövőbeni alkalmazási lehetőségei.
 
Mód lesz az érintés továbbítására a már „tapintható interneten”  - ez lehetővé tenné például egy mozdulat erejének érzékelését. A kihívást az jelenti, hogy fizikai tárgy nélkül nyomást hozzunk létre a bőrön.
 
Hologramokat valós idejű 3D-rögzítési, átviteli és renderelési technikákkal lehetne készíteni. A Samsung szerint ehhez igen nagy sebességre van szükség, amit 5G-ben nem lehetett elérni.
 
A chipek közötti vezeték nélküli kommunikáció elősegítheti az intelligens városok létrehozását és megnyithatja az utat például az ipar nagyobb funkcionalitása számára. Ez csak a 6G THz-es tartományban lehetséges.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.