2021. 08. 10. - 11:15

A 6G-infrastruktúra teheti lehetővé a következő ipari forradalmat

A 6G-infrastruktúra teheti lehetővé a következő ipari forradalmat

Bejelentette 6G-koncepcióját a Softbank japán telefontársaság - azon kihívásokról is beszélt, amelyeket le kell küzdeni annak megvalósítása érdekében.

A még nem szabványosított, jövőbeli 6G rendszerek új innovációkat hoznak majd, beleértve a nagyobb megbízhatóságot és energiahatékonyságot. Ezt emelte ki a japán Softbank telefontársaság is, amely a napokban bejelentette 6G koncepcióját és azokat a kihívásokat, amelyeket le kell küzdeni ennek megvalósítása céljából. Olvasd el: Megdöntik az internet sebességrekordját a japán kutatók
 
A Softbank szerint számos problémát igyekeznek megoldani különböző területeken a szükséges hálózati infrastruktúra biztosítása érdekében, amely a 6G korszak társadalma számára nélkülözhetetlen lesz.
 
A cég jelenlegi erőfeszítései közé tartozik a fejlett mesterséges intelligencia-alapú hálózati architektúrák, valamint a magas szintű rugalmasság biztosítása minden vállalat számára. Ez az olyan területekre való kiterjesztést is magába foglalja, ahol elérhető a vezeték nélküli technológia.
 
„Az akár 4G-ig is kiterjedő mobilhálózatokat okostelefonokon történő használatra tervezték. Azonban az 5G után, a 6G megjelenésével a mobilhálózatok olyan hálózati infrastruktúrává alakulnak, amely minden iparágban támogatja a digitalizációt – fogalmazott Ryuji Wakikawa, a Softbank Fejlett Technológia alelnöke és vezetője.
 
A 6G-infrastruktúra teheti lehetővé a következő ipari forradalmat
A 6G-infrastruktúra teheti lehetővé a következő ipari forradalmat
 
Az internetet virtuális digitális tér kiépítésére használják, mobilhálózattal, mely összeköti a bázisállomásokat és eszközöket. Ilyen módon a digitális- és a fizikai tér valós időben kapcsolódik össze, a mesterséges intelligencia segítségével.
 
A 6G hálózat nemcsak kommunikációs hálózatként működik - számítógéppé is fejlődik, amely támogatja az MI társadalmat.
 
A cég vezetői arról is szót ejtettek, hogy Japánban bevezetik az ún. edge számítástechnikát, ezek a helyek pedig már képesek lesznek mesterséges intelligencia- és más típusú szerverfeldolgozásra. 
 
Ezen számítógépek kiváló minőségű, végpontok közötti, igen fejlett kommunikációs környezetet hoznak létre. Olvasd el: 6G-vel a távközlés gazdaságossága jelentősen megváltozna
 
Amennyiben az MI váltja ki a következő ipari forradalmat, a 6G lesz az a kommunikációs infrastruktúra, amely ezt lehetővé teszi.
 
A Softbank elmondása alapján megkezdte a potenciális 6G technológiák kutatását és fejlesztését. Ilyen például a magaslati platformállomás (HAPS).
 
A sztratoszférában - bázisállomással rendelkezve - a HAPS-rendszer rádióhullámokat küldhet és fogadhat akár 200 km átmérőjű területeken, illetve a fölöttük lévő légtérben. A HAPS tehát várhatóan fontos technológia lesz a kommunikációs területek lefedettségének kiterjesztésében.
 
„Sikeresen elvégeztük a sztratoszférában a kommunikációs teszteket, elindítottuk a HAPS frekvenciasáv szabványosítására irányuló kezdeményezést, valamint létrehoztunk egy globális iparágat szövetséget – mondta el Wakikawa. - A frekvencia-használat kiterjesztésére irányuló erőfeszítéseink részeként milliméteres hullámokon túli terahertzes tartományon dolgozunk, s törekszünk ezen frekvenciák távközlésre való alkalmazására. A cél az optikai szálaknál gyorsabb kommunikáció. A másodpercenként többszáz gigabájt sebesség elérése új lehetőségeket nyitnak meg az adatközpontokban használt vezeték nélküli hálózatok, például a vezeték nélküli rackek és a szerverek közötti egységesítés” – magyarázta a Softbank Fejlett Technológia alelnöke és vezetője.
 
A SoftBank két kezdeményezést is bejelentett, melyek a 6G szolgáltatások megvalósítására irányuló erőfeszítések konkrét példái. Az első egy kutatási és fejlesztési projekt, mely magába foglalja a „mozgó terahertzet” okostelefonok számára. Ez a kezdeményezés azon frekvenciatartomány bővítésére összpontosít, amely lehetővé teszi a SoftBank számára a terahertzes sáv használatát, a mobilkommunikációt kereskedelmi szolgáltatások nyújtásához.
 
A második a Softbank Initiatives kezdeményezése a HAPS technológia létrehozásához: kiállították ugyanis a sztratoszférikus repülési teszt során használt kommunikációs berendezéseket. Hamarosan bemutatják a jelenleg fejlesztés alatt álló hengerantennát és forgócsatlakozó-technológiát.
 
Mindkettő elengedhetetlen a kommunikációs területet vezérlő technológia megvalósításához, ami szükséges a stabil kommunikációs szolgáltatások nyújtásához a HAPS-szel.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.