2021. 11. 22. - 11:50

Beindulhat az 5G és 6G technológiák fejlesztése Szaúd-Arábiában

Beindulhat az 5G és 6G technológiák fejlesztése Szaúd-Arábiában

Kutatási és fejlesztési együttműködést jelentett be az Ericsson és az Abdullah király Tudományos és Technológiai Egyetem. A cél az 5G és 6G technológiák kifejlesztése Szaúd-Arábiában.

Újabb lépés a 6G fejlesztés terén: az Ericsson vállalat és a King Abdullah (Abdullah király) Tudományos és Technológiai Egyetem (KAUST) bejelentette: hároméves kutatási és fejlesztési (K+F) együttműködés veszi kezdetét közöttük.
 
Ez három kutatási projektre összpontosít majd, célja a telekommunikációs hálózatok fejlesztése a legmodernebb technológiákkal. A partnerség azért jött létre, hogy a szakértők minél jobban átlássák és megértsék a következő generációs kommunikációs rendszerek legfontosabb jellemzőit és követelményeit.
 
A jelenlegi optimalizálási algoritmusok gyakran jelentős számítási bonyolultsággal és feldolgozási többletköltséggel járnak.
 
Az Ericsson és a KAUST gépi tanulást (machine learning – ML) alkalmaz az ún. frekvenciaszelektív vezeték nélküli csatornákhoz. Céljuk, hogy a mélytanulást használják a csatornabecslési és erőforrás-allokációs problémák megoldására a hatalmas többszörös bemenetű és többszörös kimenetű (MIMO) rendszerek esetén. Olvasd el: Dél-Korea 5 éves projekt keretében fejleszti a 6G-t
 
Beindulhat az 5G és 6G technológiák fejlesztése Szaúd-Arábiában
Beindulhat az 5G és 6G technológiák fejlesztése Szaúd-Arábiában
 
Mivel a jövőbeni kommunikációs hálózatok nagyobb hangsúlyt fektetnek a nagy adatátviteli sebességre, az alacsony késleltetésre és a magas biztonságra, az Ericsson és a KAUST átlátszó és rugalmas intelligens felületeket vizsgál majd az 5G-hez és a továbbfejlesztett kommunikációhoz.
 
A partneri viszony a 6G-képességekre is összpontosít majd, amelyek magasabb frekvenciákra, például terahertzekre (THz) költöznek a nagyobb adatsebesség érdekében.
 
Az Ericsson és a KAUST kutatógárdája elsősorban a THz-es kommunikáció biztonsági megoldásait tanulmányozza majd, hogy garantálja a megszakítás nélküli, nagy sebességű backhaul-t (azaz egy belső, a felhasználó számára láthatatlan hálózatot) a sűrű 6G hálózatokban. Olvasd el: A 6G-nek hatalmas sávszélességre van szüksége
 
„Izgatottan várjuk az Ericssonnal való együttműködést, hogy új architektúrákat fejlesszünk ki a jövő kommunikációs hálózatai számára. Mivel a továbbfejlesztett kommunikáció iránti kereslet világszerte folyamatosan bővül, egyre nagyobb szükség van innovatív technológiákra az 5G és a jövőbeli 6G hálózatok fő kihívásainak megoldásához – mondta el Bradley professzor, a King Abdullah Tudományos és Technológiai Egyetem kutatási alelnöke.
 
Hozzátette: a KAUST oktatói és létesítményei megerősítő környezetet kínálnak ehhez az élvonalbeli kutatási partnerviszonyhoz, s alig várják, hogy szorosan együttműködhessenek az Ericsson-beli kollégákkal a kulcsfontosságú kihívások megoldása érdekében. 
 
Szaúd-Arábia Vision 2030 néven ambiciózus kommunikációs technológiai célokat tűzött ki maga elé - az Ericsson és a KAUST közötti partnerség tanulmányozza és elképzeli majd a 6G kommunikációs rendszerek következő generációjának jellemzőit. Jövőálló, kiváló minőségű hálózatokat és megoldásokat kínál, amelyek az ország számára létfontosságúak lesznek – hogy a Vision 2030 valóban megvalósulhasson.
 
„Nagy örömünkre szolgál, hogy társulhatunk az egyetemmel. Úgy gondoljuk, az erős együttműködési partnerségek ökoszisztémája fontos a kommunikációs hálózatok fejlesztésében. Partnerségünk a KAUST-al azon törekvésünk része, hogy ösztönözzük a regionális innovációt a helyi kutatási projektek finanszírozásával.
Azzal, hogy együtt dolgozunk az alap kutatási területeken, a KAUST-szal kötött partnerség elősegíti a Szaúd-Arábiai Királyság információs és kommunikációs technológia (IKT) szektorának fejlesztését és növekedését, valamint segít megfelelni a 6G korszak igényeinek és lehetőségeinek” - fogalmazott Magnus Frodigh, az
Ericsson alelnöke és a vállalat kutatási részlegének vezetője.
 
A KAUST és az Ericsson úgy véli, hogy a kutatás eredményei nagymértékben hozzájárulnak a következő generációs 5G és 6G hálózatok fejlesztéséhez.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.