2022. 06. 27. - 12:00

Külön ágnak kell lennie a 6G-nek

Külön ágnak kell lennie a 6G-nek

A 6G az 5G külön ága kell hogy legyen, nem pedig a közvetlen utódja – állítják a szakértők.

Egyre több hír jelenik meg a 6G fejlődéséről és egyre hangosabb körülötte a hírverés - bár a hivatalos 3GPP-szabványok kidolgozása még évekig nem kezdődik meg. Először az 5G-Advanced specifikáció három kiadását kell teljesíteni.
 
Korainak tűnhet ma még komoly beszélgetéseket folytatni a 6G-ről, legalábbis az akadémiai vagy ipari kutatólaboratóriumok ritka területein kívül - ha azonban a mobilipar továbbra is a megszokott mintát követi, számíthatunk rá, hogy az évtized végén, 7-8 év múlva elkezdődik a 6G berendezések és eszközök bevezetése.
 
A nagy kérdés az, vajon az üzemeltetők újabb generációs hálózatokat telepítenek-e majd? Az egyik szakértői érv szerint anyagilag képtelenek lesznek egy újabb kiépítés költségeit viselni, valamint a kapcsolódó architektúra-módosításokat, amelyek minden bizonnyal támogatják a 6G-t, beleértve a teljesen elosztott, RAN-képes edge (él) felhőt is.
 
Az egyes egymást követő hálózatfrissítések csökkenő megtérülése - amint azt a kereskedelmi 5G első évei is igazolják – azt sugallja, hogy amennyiben a 6G valódi lesz, evolúciósnak és az 5G-ről teljesen szoftveresen frissíthetőnek kell lennie. Olvasd el: Közel a 6G élesben? Három nagyágyú kötött egyezséget
 
Külön ágnak kell lennie a 6G-nek
Külön ágnak kell lennie a 6G-nek
 
A nagy gyártók teljes visszamenőleges kompatibilitást ígérnek, ugyanakkor a terahertz alatti spektrumról beszélnek. Érdemes tudni: a további spektrumsávok azon kevés terület egyike, ahol konszenzus alakult ki a 6G megjelenését illetően.
 
Ezekhez minden bizonnyal radikálisan új légi interfészre lenne szükség, illetve (valószínűleg megkésett) lépésekre is néhány drámaibb megközelítés felé az OFDM-alapú modulációkon túl - amelyeket az 5G bizonyos aspektusaira javasoltak, majd elutasítottak.
 
A 6G-nek minden bizonnyal vadonatúj architektúrából kell állnia, ha azt szeretnénk, hogy az 5G által lehetővé tett élménytől jelentősen eltérőt és jobbat nyújtson (beleértve a közelgő három 5G-Advanced kiadást is).
 
Egy jogos érv szól amellett, hogy az 5G - legalábbis eddig - nem váltotta be a hozzá fűzött ígéreteket az új használati esetek és tapasztalatok tekintetében, s ez a jövőben is így lesz.
 
Ez a 3G megismétlését eredményezheti, amely megtört az elvárások és a rossz felszerelések súlya alatt, majd a dolog felgyorsult versenyfutáshoz vezetett a teljes IP-alapú 4G felé a teljes mobil szélessáv biztosítása érdekében.
 
Szakértők felteszik a kérdést, vajon jobb lenne-e, ha a mobilipar abbahagyná az 5G kiterjesztését annak érdekében, hogy a felhőarchitektúrákba és új spektrumsávokba illessze be azt, amelyekre szükség lesz a teljes kiterjesztett valóság, az ipari metaverzum jövőkép megvalósításához?
 
Az 5G megtartható és továbbfejleszthető a hagyományos üzleti modellek és szolgáltatók, valamint a 4G plusz-világ támogatása érdekében.
 
Eközben a 6G – új felhőalapú architektúrákkal és légi felületekkel – mától fejleszthető és a 2020-as évek végére készen áll a valóban innovatív és új üzleti modellek támogatására.
 
A szakemberek azzal érvelnek, hogy a fogyasztói mobil szélessávú hálózatoknak nem kell ugyanazon az ökoszisztémán és architektúrán osztozniuk a kiscella-alapú ipari és vállalati hálózatokkal. Nem elkerülhetetlen, hogy az újonnan megjelenő „metaverzális” használati esetek és szolgáltatók tovább működjenek, ugyanazok a hálózatok - mint a fogyasztói szélessáv - segítségével. Olvasd el: Eltörli az okostelefonokat a 6G?
 
A hálózati telepítők és szolgáltatók új típusa fektethet be pénzt az 5G/6G-be – ami elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a 6G a hálózatok új generációjaként induljon el –, és felgyorsíthatja a teljes mértékben felhőalapú, dinamikus és felhasználó-központú architektúrák fejlesztését, amelyeket az 5G valószínűleg nem fog teljes mértékben megvalósítani a benne rejlő műszaki kompromisszumok, valamint a karbantartandó örökölt hálózatok és alkalmazások miatt.
 
Az „új generációs” szolgáltatók némelyike ​​jelenlegi szolgáltató lehet – az NTT Docomo 6G-próbái például azt mutatják: a japán mobilhálózat eltökélt szándéka, hogy a 3G óta a cellás technológia következő hullámának középpontjában álljon.
 
Minél gyorsabban kezdi meg az ökoszisztéma meghatározni a 6G ütemtervet, annál hamarabb indul be a szokásos versenyfutás a szabadalmakért - sok geopolitikai vonatkozással, ahogyan azt ma a Huawei szellemi tulajdonjogának 5G-ben betöltött ereje is kiemeli.
 
A szakértők szerint azonban itt az ideje, hogy az ökoszisztéma alaposan átgondolja, hogyan fog működni a 6G. Az 5G-hez hasonlóan ez is sokkal messzebbre megy, mint a légi interfész, s számos szektorból foglal magába nagy volumenű, IT-s és félvezető téren tevékenykedő szereplőket.
 
Ez utóbbi különösen nagy hatást gyakorol majd, a nagyfrekvenciás spektrumot túlzott energiafogyasztás nélkül használó lapkák fejlesztésétől az 5G/6G Layer 1 feladatokhoz kapcsolódó intenzív számítást támogató processzorok fejlődéséig.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.