2021. 10. 06. - 11:30

6G-csoportot indít el az ETSI

6G-csoportot indít el az ETSI

Új iparági specifikációs csoportot indított az újrakonfigurálható intelligens felületekről az ETSI csoport, mely globálisan alkalmazható szabványokat állít elő.

Új, Iparági Specifikációs Csoportot hozott létre újrakonfigurálható intelligens felületekhez (ISG RIS) az ETSI, mely világszerte alkalmazható szabványokat állít elő az információ- és kommunikációtechnológia (ICT) számára. A csoport azért jött létre, hogy felülvizsgálja és megalapozza a RIS technológia globális szabványosítását. 
 
A RIS egy új típusú rendszercsomópont, amely intelligens rádiófelületeket használ ki - több ezer kis antennával vagy metaanyag-elemmel, hogy célorientáltan alakítsa és irányítsa a rádiójeleket.
 
A technológia hatékony szolgáltatássá alakítja a vezeték nélküli környezetet, így számos új felhasználási esethez ad inspirációt. Ezek közé tartozik a kulcsfontosságú teljesítménymutatók javítása különböző rendszerekhez - például a lefedettséghez és a kapacitáshoz -, valamint az új alkalmazások, így a lokalizáció és az érzékelés lehetővé tétele. Olvasd el: A 6G elmossa a fizikai és digitális világ közti határokat
 
A RIS egy új típusú rendszercsomópont, amely intelligens rádiófelületeket használ
A RIS egy új típusú rendszercsomópont, amely intelligens rádiófelületeket használ
 
Példaként említendő, hogy egy RIS képes újrakonfigurálni a rádiós környezetet, hogy érzékelje az emberek testtartását és akár azt is észlelje, hogy valaki elesik - ami nagyon hasznos alkalmazás az idősgondozásban.
 
Jellemzőinek köszönhetően a RIS kulcsfontosságú technológia lesz a jövőbeli, vezeték nélküli rendszerek terén, beleértve a 6G-t.
 
Az újrakonfigurálható intelligens felületek többnyire passzív komponensek használatával valósíthatók meg, így a RIS előállításának, telepítésének és működtetésének költségei alacsonyabbak lehetnek, mint a teljesen egymásra helyezett cellareléké.
 
Potenciálisan alkalmazható beltéri és kültéri használatra is - beleértve az irodákat, repülőtereket, bevásárlóközpontokat, lámpaoszlopokat és reklámtáblákat. Ráadásul bármilyen formát ölthet és tárgyakba is integrálható.
 
A RIS jellemzői alacsony energiafogyasztást eredményeznek, vagyis fenntarthatóvá, környezetbaráttá teszik ezt a technológiai megoldást.
 
Konfigurálható úgy, hogy a rádióspektrum bármely részén működhessen, beleértve a 6 GHz-től THz-ig terjedő frekvenciákat – emellett alkalmazhatja a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás (AI/ML) eszközeit a rendszerek működésének és optimalizálásának biztosításához. Olvasd el: Zéró energiafelhasználású eszközöket hozhat a 6G
 
Miközben kiterjedt kutatások és erőfeszítések folynak az újrakonfigurálható intelligens felületek területén (más néven Reflecting Intelligent Surface, Large Intelligent Surface, Smart Repeater és Holographic Radio), a RIS globális szabványosítása még igen korai szakaszban tart.
 
Az ETSI új iparági specifikációs csoportja azon dolgozik, hogy meghatározza a használati eseteket, lefedve az azonosított forgatókönyveket és egyértelműen dokumentálja a vonatkozó követelményeket, hogy előkészítse az utat a technológia – így a 6G - jövőbeli szabványosítása felé. Első ülésüket szeptember 30-án tartották meg.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.