2022. 07. 21. - 11:40

További spektrumot biztosít az 5G fellendítéséhez Koreában az LG Uplus

További spektrumot biztosít az 5G fellendítéséhez Koreában az LG Uplus

Koreában az LG Uplus további spektrumot biztosított a 3,4-3,42 GHz-es sávban, abból a célból, hogy fellendüljön az ötödik generációs mobilhálózat (5G) használata.

Helyi sajtójelentések szerint az LG Uplus koreai szolgáltató további 20 megahertzes spektrumot biztosított az 5G-hez, a 3,4-3,42 GHz-es sávban.
 
A koreai Tudományos és IKT (információs és kommunikációs technológiák) Minisztérium a közelmúltban közölte, hogy a 3,4-3,42 GHz-es frekvenciasávot az LG Uplus számára osztja ki a 3,42-3,5 GHz-es spektrum mellett, melyet a távközlési vállalat 2018-ban 809,5 milliárd dél-koreai won (azaz 610,6 millió dollár) összegért vásárolt.
 
Az LG Uplus 152,1 milliárd KRW-t fizet a további spektrumért.
 
A koreai szolgáltató 2021 júliusában további 20 megahertzes spektrumot kért a koreai kormánytól 5G kínálatának bővítése céljából. A 2018 júniusában lezajlott kormányzati spektrum-árverésen a rivális szolgáltatók, az SK Telecom és a KT 100 megahertzes spektrumot biztosítottak, míg az LG Uplus csak 80 megahertzet. Olvasd el: 6G kommunikációs prototípusz indítana 2026-ban Dél-Korea
 
További spektrumot biztosít az 5G fellendítéséhez Koreában az LG Uplus
További spektrumot biztosít az 5G fellendítéséhez Koreában az LG Uplus
 
A dél-koreai Tudományos és IKT-minisztérium 2021 decemberében bejelentette, hogy az LG Uplus - az ország legkisebb mobilszolgáltatója - kérésének megfelelően további 5G-hálózatok beszerzésére indít pályázatot a 3,4-3,42 GHz-es spektrumban.
 
Az SK Telecom és a KT azonban ekkor kifogásolta a minisztérium döntését. Jelezték, hogy az LG Uplus relatív előnyben volt ezen spektrum kihasználása terén, mivel ez van a legközelebb a szolgáltató jelenlegi frekvenciáihoz, így annak használata az LG Uplusnak jóval kevesebbe kerül.
 
„A további spektrumsávok kiosztása az LG Uplus számára ellentétes a kormány spektrumkiosztási elvével és szabványával” – tudatta az SK Telecom korábbi közleményében.
 
Ezen a legutóbbi spektrum-aukción az SK Telecom és a KT nem licitált, mert a 3,4-3,42 GHz-es sáv szomszédos volt az LG Uplusnál már meglévő 3,42-3,5 GHz-es sávval. Ennek a spektrumtartománynak a használatához az SK Telecomnak és a KT-nak több erőfeszítést és költséget kell fordítania a különálló frekvenciablokkok összevonására. Olvasd el: Már 2028-ban bevezetné a 6G-t Dél-Korea?
 
Érdemes tudni, hogy a Tudományos és IKT Minisztérium legfrissebb elérhető adatai szerint Dél-Koreában az 5G előfizetők teljes száma 2022 májusában elérte a 24 milliót.
 
Figyelemreméltó, hogy Dél-Korea volt az első ország, amely 2019 áprilisában elindította a kereskedelmi 5G hálózatokat, s jelenleg 85 városában rendelkezik 5G lefedettséggel.
 
Az előfizetések alapján az ország legnagyobb mobilszolgáltatója, az SK Telecom május végén 11,4 millió 5G-előfizetővel zárta a májust, ezt követi a KT 7,3 millióval, majd az LG Uplus 5,2 millióval.
 
A dél-koreai távközlési szolgáltatók jelenleg nem önálló 5G hálózatokon keresztül nyújtanak 5G szolgáltatásokat – ezek a korábbi 4G LTE hálózatoktól függnek.
 
A koreai mobilszolgáltatók a korábbi jelentések szerint 2022 február végéig összesen 202.903 5G bázisállomást telepítettek. Ez a szám a Dél-Koreában telepített összes 4G LTE bázisállomás 23 százalékának felel meg.
 
Az IKT-minisztérium 2018 júniusában lezárta az 5G-frekvenciák árverését, amelyben a helyi szolgáltatók - az SK Telecom, KT és LG Uplus - spektrumot biztosítottak az 5G-szolgáltatások elindításához az ázsiai országban.
 
A GSMA (Globális mobilkommunikációs rendszer) legutóbbi jelentése szerint Dél-Koreában tavaly az összes mobilkapcsolat 33 százalékát tették ki az 5G kapcsolatok, míg 2025-re ez a technológia az összes kapcsolat 73 százalékát jelentheti.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.