2021. 08. 02. - 10:25

A jobb levegőminőség csökkentheti a demencia kockázatát?

A jobb levegőminőség csökkentheti a demencia kockázatát?

Ha előnyösebbé válik a levegőminőség, a kognitív funkciók is javulnak, s csökkenthető a demencia kockázata – állapította meg egy új tanulmány.

Meglepő felfedezésre jutottak a kutatók a demencia kialakulása kapcsán. Úgy tűnik, a levegő minőségének javításával a kognitív funkciók is javulnak, s ez mérsékeli a demencia esélyét is. A következtetést egy nagyobb szabású tanulmánysorozat során vonták le a szakemberek, melyet az Alzheimer Szövetség nemzetközi konferenciáján mutattak be.
 
Míg a korábbi tanulmányok a hosszútávú légszennyezést az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó agyi plakkok felhalmozódásával kötötték össze, a kutatók szerint az új tanulmányok az új összefüggést támasztják alá.
 
„Egy ideje már tudjuk, hogy a levegő szennyezettsége káros az agyra és az általános egészségre nézve – mondta Claire Sexton, az Alzhiemer Szövetség tudományos program- és a tájékoztatási egyesületének igazgatója. - Most azonban olyan adatokat látunk, amelyek azt mutatják: a levegő minőségének javítása valóban csökkentheti a demencia kockázatát”. Olvasd el ezt is: Akár telefonon át azonosíthatná az Alzheimer-kórt a mesterséges intelligencia
 
A levegő minőségének javulása a demencia csökkent kockázatával járhat
A levegő minőségének javulása a demencia csökkent kockázatával járhat
 
A tanulmányok legfontosabb megállapításai alapján a finom részecskék és a forgalommal összefüggő, szennyező anyagok 10 év leforgása alatti csökkenése 14-26 százalékkal mérsékelte a demencia kockázatot a vizsgált, Egyesült Államokban élő idősebb nők körében, s 15 százalékkal csökkent a demencia rizikója a franciáknál is.
 
Dr. Xinhui Wang, a Dél -Kaliforniai Egyetem kutatóneurológiai adjunktusa azt vizsgálta, kisebb-e a hanyatlás mértéke a kognitív funkciók terén a légszennyezés mérséklődésének hatására és így kevésbé valószínű-e, hogy demencia alakul ki az idősek körében. Olvasd el: Egyszerű írásteszt az Alzheimer-t is megjósolhatja?
 
Wang olyan, 79-92 év közötti hölgyeket tanulmányozott Amerikából, akik a vizsgálat kezdetekor nem szenvedtek demenciában. A résztvevők egészségét 2008 és 2018 között követték nyomon, minden évben végeztek teszteket annak megállapítására, kifejlődött-e náluk demencia, s tanulmányozták az állandó lakcímükön jelenlevő levegőszennyezettséget is.
 
Kiderült, hogy miközben a levegő minősége 10 év alatt jelentősen javult, a demencia kockázata akár 26 százalékkal lecsökkent.
 
Mindez alátámasztja, hogy életünk későbbi szakaszában a magas szintű levegőszennyezettségnek való kitettség károsítja az agyunkat – hívta fel a figyelmet dr. Xinhui Wang. Hozzátette: a lehetséges előnyök számos kognitív képességre kiterjednek, ami több agyi régióra nézve is pozitív hatást sugall.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.