2021. 07. 20. - 09:30

Akár telefonon át azonosíthatná az Alzheimer-kórt a mesterséges intelligencia

Akár telefonon át azonosíthatná az Alzheimer-kórt a mesterséges intelligencia

Beszédminta alapján is képes lenne meghatározni az Alzheimer-kór jelenlétét a mesterséges intelligencia. A beszédminták elemzése ezt lehetővé teheti a számára.

A telefonon keresztül is hallható beszédminták felhasználhatók arra, hogy helyesen azonosítani lehessen az Alzheimer-kór korai szakaszában tartó idős embereket – állítja egy új tanulmány, melyet a PLOS szakfolyóiratban jelentettek meg a kutatók.
 
Telefonos beszélgetésekből rögzített, több mint 1600 hangminta felhasználásával – amelyeket 23 diagnosztizált Alzheimer-kórostól és 99 egészséges kontroll-személytől szereztek be – a szakemberek megfelelően azonosítani tudták azokat, akik a demencia e gyakori formájában szenvednek. A pontosság 90 százalékos volt.
 
A megközelítés arra támaszkodik, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők hajlamosak lassabban beszélni és hosszabb szüneteket tartani, illetve több időbe telik számukra megtalálni a helyes szót – mutattak rá a kutatók. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Egyszerű írásteszt az Alzheimer-t is megjósolhatja?
 
A mesterséges intelligencia képes telefonon elhangzott beszédminták alapján azonosítani az Alzheimer-kór korai jeleit
A mesterséges intelligencia képes telefonon elhangzott beszédminták alapján azonosítani az Alzheimer-kór korai jeleit
 
Ezek a „hangjellemzők” miatt a beszéd meg-megszakadó, semmiképpen sem folyamatos – amit pedig elemeztetni lehet a mesterséges intelligencia-alapú programmal.
 
A szakemberek szerint a számítógépes program lényegében ugyanolyan pontossággal képes volt azonosítani a korai Alzheimer-kórban szenvedőket, mint a kognitív funkciót vizsgáló telefonos tesztek.
 
A tanulmányhoz a hangfelvételeket mesterséges intelligencián alapuló számítógépes szoftver segítségével analizálták, melynek célja a betegség korai stádiumában lévő páciensekre jellemző beszédminták azonosítása. Olvasd el: Vigyázza az időseket a vadonatúj mesterséges intelligencia-lámpa
 
„Egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a nyelvi hiány megléte része lehet az Alzheimer-kór és az enyhe kognitív károsodás klinikai megnyilvánulásainak” - írták a tanulmányban a kutatók, akik Japán több egyetemének munkatársai.
 
Hozzátették, hogy a nyelvi nehézségek értékelése egyedülálló lehetőséget adhat az Alzheimer-kór korai felismerésére.
 
Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája. Az állapot memóriavesztést és csökkent kognitív funkciókat eredményez, beleértve, hogy a beteg már a mindennapi tevékenységeit sem tudja ellátni.
 
Korai stádiumban történő felismerése kihívást jelenthet az orvosok számára – maga a páciens és a családtagjai sem veszik észre időben a figyelmeztető jeleket, vagy vonakodnak beszélni azokról.
 
A beszédmintákban tapasztalt változásokra azonban egyre jobb lehetőségként tekintenek a kutatók, mint a korai betegség-azonosítás lehetséges módjára. Így a kezelés elkezdhető, még azelőtt, hogy a kór előrehaladna.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.