2020. 09. 23. - 11:05

A jódoldat valóban gátolhatja a koronavírus terjedését?

A jódoldat valóban gátolhatja a koronavírus terjedését?

Meglepő felfedezés: egy új tanulmány szerint a povidon-jód orrspray használata megakadályozhatja a koronavírus terjedését a kórházak, klinikák váróiban és közös helyiségeiben. Valóban használ?

A koronavírus avagy Covid-19 fertőzés terjedésének akadályozása érdekében a kutatók mindent megtesznek, s több vakcina is készül már, amely ígéretes lehet a vírus terjedésének megállításában.
 
Most egy új tanulmány azt sugallja, hogy az ún. povidon-jód oldat orrspray formában történő alkalmazása segíthet megelőzni, hogy a koronavírus terjedhessen a klinikai, kórházi várótermekben és a közös helyiségekben.
 
A felfedezés valóságos áttörésnek számít. Kutatók egy csoportja rájött, hogy a jód oldat teljesen inaktiválhatja a járványért felelős új koronavírust. Olvasd el: A D-vitamin-hiány több mint 50 százalékkal növelheti a koronavírus kockázatát
 
Egy tanulmányban, melyet a Connecticuti Egyetem Orvostudományi Karának kutatói végeztek, három különböző jódkoncentráció esetében - 0,5, 1,25 és 2,5 százalékban - figyelték meg az új koronavírus reakcióját. Kiderült, hogy mindhárom koncentráció, beleértve a leggyengébbet, tökéletesen inaktiválhatja a vírust, mindössze 15 másodpercen belül.
 
Amikor ugyanezt a tesztet elvégezték az etanol alkohollal, semmilyen ígéretes eredményt nem tapasztaltak. Olvasd el: Célegyenesben az orosz koronavírus-vakcina?
 
Povidon-jód orrspray segíthet megakadályozni a koronavírus terjedését?
Povidon-jód orrspray segíthet megakadályozni a koronavírus terjedését?
 
Az eredmények arra utalnak, hogy a jódoldat valóban segíthet az új koronavírus terjedésének megakadályozásában – áll a kutatók JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery szaklapban megjelent cikkében.
 
A szakemberek szerint a jódoldat orrfertőtlenítő szer formájában alkalmazható arra, hogy csökkentse  a vírus cseppeken és aeroszolokon keresztül történő terjedésének kockázatát.
 
A doktorok például utasíthatják pácienseiket, hogy használjanak povidon-jódot tartalmazó orrspray-t az orvosnál tett látogatást megelőzően.
 
Míg a kutatók povidon-jód orröblítést javasolnak, maszk használatával együtt a leghatékonyabb védekezés érdekében, arra is figyelmeztetnek, hogy az orrmosást csak klinikus felügyelete mellett lehet végezni.
 
Azt is fontos tudni, hogy a povidon-jód rutinszerű alkalmazása nem biztonságos várandós nők és pajzsmirigy betegségben szenvedők számára.
 
A kutatók közölték: jelenleg nagyobb klinikai vizsgálatok folynak az intranazális povidon-jód oldatok hatékonyságának tanulmányozására a vírusfertőzés visszaszorítása érdekében.
 
Korábbi tanulmányok egyébként már kimutatták a povidon-jód termékek virucid aktivitását más hasonló fertőzésekkel szemben – így a súlyos akut légzési szindróma (SARS) és a közel-keleti légúti szindróma koronavírus (MERS-CoV) esetében.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.