2020. 08. 24. - 10:44

A nőknek több haszna van a fogyásból idősebb korban?

A nőknek több haszna van a fogyásból idősebb korban?

A fehér és a feketebőrű hölgyek egyaránt több előnyt szereznek a kilók lefaragásából életük későbbi szakaszában, mint a férfiak – állapította meg egy új tanulmány.

A fehér és a feketebőrű nők profitálnak leginkább az életük későbbi szakaszában történt fogyásból – derült ki egy új tanulmányból, melyet a JAMA Network Open szaklap közölt.
 
A nyolc klinikai vizsgálat alapján összegyűjtött adatok arra világítottak rá, hogy a hölgyek és a férfiak hasonló mennyiségben adtak le kilókat az előírt, kalória-korlátozó étrendek során. A nőknél azonban nagyobb javulás következett be a gyaloglási képesség és az egyensúly tekintetében, miután sikerült fogyniuk. Olvasd el: 5 étel és ital a hasi zsír ellen
 
S bár az idősebb fehérbőrű felnőttek a kalória-korlátozó diétát követően veszítettek testtömegük 9 százalékából, a feketebőrű felnőtteknek 6 százalékot sikerült lefaragniuk és az utóbbi csoportban még javult is a gyaloglási sebesség – mondták a kutatók.
 
A nők a jelek szerint több előnyt szereznek az idősebbkori fogyásból
A nők a jelek szerint több előnyt szereznek az idősebbkori fogyásból
 
„A súlycsökkenés fizikai funkciókra gyakorolt ​​hatása fajtánként és nemenként is változik” - mondta el a tanulmány társszerzője, Kristen Beavers, a Wake Forest Egyetem egészség- és testmozgástudományi asszisztens professzora.
 
Hozzátette: ez azt sugallja, hogy nem működnek az elhízás kezelésében a „mindenkire hatásos” módszerek, az idősebbek körében legalábbis.
 
A testi fogyatékosság kockázata nagyobb az idősebb, túlsúlyos és elhízott felnőtteknél, különösen a nők és a fekete-afroamerikaiak körében – állapították meg Beavers és munkatársai.
 
Kutatások szerint pedig ha az idősebb, túlsúlyos vagy elhízott felnőtteket fogyásra késztetik, azzal fizikai funkcióik is javulhatnak, beleértve a gyaloglási képességet, míg a rokkantságot minimalizálni lehet. Olvasd el: Pisztácia a hatékony fogyáshoz
 
A JAMA Network Open ugyanakkor hozzáteszi: a fekete amerikai és férfi alanyok azonban híresen alulreprezentáltak ezekben a tanulmányokban. Beaver és kollégái ezért nyolc klinikai vizsgálat adatait elemezték, összesen 1.317 alannyal.
 
A résztvevők – akik 30 százaléka volt férfi és 21 százaléka fekete amerikai – 62 és 72 év közöttiek voltak, testtömeg-indexük pedig megfelelt az elhízott kategóriának.
 
Hat hónap után, melyet kalóriát korlátozó étrenddel töltöttek, átlagos 7,7 százalékot veszítettek testtömeg-indexükből. A nők és a férfiak nagyjából ugyanannyit fogytak.
 
Ugyanakkor, a résztvevő hölgyeknél nagyobb javulás mutatkozott meg a gyaloglási képesség, az egyensúly és a lábak erőssége terén is, mint a férfiaknál. A fekete amerikaiak a fehér amerikaiakhoz képest megnövekedett gyaloglási sebességet mutattak.
 
„Amennyiben egy idősebb ember elhízásban szenved, a súlyvesztést követően, különösen, ha az testmozgással vegyített, javulhatnak a fizikai funkciók” – összegezte felfedezéseiket Beavers.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.