2020. 10. 14. - 10:35

A szövet maszkok csak akkor hatékonyak, ha naponta mossuk őket?

A szövet maszkok csak akkor hatékonyak, ha naponta mossuk őket?

Az anyagból készült maszkokat általában naponta többször is felvesszük, ami növeli a szennyezés esélyét – hívta fel a figyelmet egy tanulmány.

Nem tanácsos naponta több alkalommal hordani a szövetmaszkot úgy, hogy közben nem mostuk ki – figyelmeztet egy új tanulmány.
 
Míg a Covid-19 vakcina nem elérhető, kulcsfontosságú szigorúan követni a megelőzést szolgáló intézkedéseket: viseljünk maszkot, mossunk alaposan kezet, tartsuk a távolságot másoktól, hogy elkerüljük a vírusnak való kitettséget.
 
A sebészeti maszkok és az N-95-ösök elsősorban egészségügyi dolgozóknak javasoltak, másoknak általában a szövetmaszkok is jók. Olvasd el: az N-95-ös maszkot dicsérik
 
Az anyagból készültek felfogják azokat a cseppeket, amelyek kiszabadulnak a szájból beszédkor, köhögéskor vagy tüsszentéskor. Ám azok csak akkor hatékonyak igazán, ha naponta, magas hőmérsékleten kimossuk őket – hívták fel a figyelmet a kutatók.
 
A szövetmaszkokat naponta ki kell mosni a megfelelő hatékonyságért
A szövetmaszkokat naponta ki kell mosni a megfelelő hatékonyságért
 
A BMJ Open szaklapban megjelentetett tanulmány arra mutatott rá, hogy a szövet- és a sebészeti maszkok egyaránt szennyezettnek számítanak viselet után.
 
Az ausztrál Új-Dél-Wales-i Egyetem professzora, Raina MacIntyre közölte: miközben azonban a sebészetieket eldobják egy használat után, az anyagból készülteket újra felvesszük, naponta többször is. Ez fokozza a szennyeződés kockázatát.
 
A kutatók azután jutottak arra a meggyőződésre, hogy bizony a szövetmaszkokat naponta mosni kell, hogy az általuk 2015-ben közzétett randomizált, kontrollált vizsgálat (RCT) adatait elemezték, mely állításuk szerint még mindig az egyetlen vizsgálat, amelyet valaha is végeztek a szövetmaszkok hatékonysága kapcsán a vírusfertőzések megelőzésében. Melyek a legjobb maszkok a koronavírus elkerülésére? 
 
A kutatócsoport adatokat gyűjtött, vajon az egészségügyi dolgozók naponta mossák-e a maszkjaikat, s ha igen, hogyan. Kiderült, hogy a szövetmaszkok ugyanolyan hatékonyak voltak a vírusfertőzések távoltartásában, mint a sebészetiek, amennyiben naponta mosták őket a kórház mosodájában.
 
Bár ez a tanulmány 5 éve született, az elemzés olyan gyakori légzőszervi kórokozókat vett figyelembe, mint az influenza, rhinovírus és szezonális koronavírusok – a SARS-CoV-2-őt azonban nem, amely az új koronavírust okozza.
 
Annak ellenére, hogy egy átlagos ember, aki anyagból készült maszkot visel, kevésbé kerül kapcsolatba kórokozókkal, mint egy magas kockázatú osztályon dolgozó egészségügyi dolgozó, a kutatók mégis a szövetmaszkok napi mosását ajánlják.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra hívja fel a figyelmet, hogy a kézi mosás sem feltétlenül elegendő a megfelelő védelemért, hiszen mint azt a tanulmány is közölte: a kórházi dolgozók maszkjait a mosodában tisztították.
 
A szövetmaszkokat a WHO szerint 60 fokon, meleg vízben kell mosni, mosószerrel. Az elemzés eredményeit ezt az ajánlást támogatják.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.