2022. 08. 10. - 09:20

A telefon valójában okosabbá tesz?

A telefon valójában okosabbá tesz?

Sokan félnek tőle, hogy az okostelefon negatív hatással van a memóriára, ám egy új kutatás arra mutatott rá, hogy tulajdonképpen okosabbá tesz.

Régóta tartanak tőle a tudósok, hogy a folyamatos – és napjainkban egyre mindennapibb - okostelefonokra támaszkodás káros hatással lehet a memóriára. Hiszen az eszközben számos információ ott van, amit észben kell tartanunk és emlékeztet mindenre.
 
Egy új tanulmány azonban most kimutatta, hogy a telefonok az információ tárolásával valójában fokozzák az agy teljesítményét.
 
A kutatók 158, 18 és 71 év közötti brit emberen végeztek teszteket, amelyek feltárták, hogy a fontos tudnivalók telefonba vagy eszközbe helyezése javította a memóriát és lehetővé tette számukra, hogy emlékezzenek a nem mentett tényekre. Olvasd el: Törölhetőek lesznek a rossz emlékek? Mesterséges intelligencia tehet róla
 
A telefon valójában okosabbá tehet
A telefon valójában okosabbá tehet
 
„Amikor az embereknek maguktól kellett visszaidézniük valamit, memóriakapacitásukat arra használták, hogy emlékezzenek a legfontosabb információkra. Amikor azonban alkalmazni tudták az eszközt, nagy jelentőségű információkat mentettek rá és a saját memóriájukat használták a kevésbé fontos információkhoz – mondta el dr. Sam Gilbert, a University College London munkatársa. Olvasd el: Valóban segít az agy felpörgetésében a délutáni alvás?
 
Megjegyezte: semmi nem utal jelenleg arra, hogy digitális demenciát váltana ki az okostelefonok alkalmazása - egy külső memóriaeszköz használata még javíthatja is a memóriánkat.
 
Kevin McConway, az Open University professzora hozzátette: a napló alkalmazása hasonló pozitív hatással lehet az agyra.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.