2020. 10. 12. - 10:35

Csupán az egészség gondolata gátolja a megfázást?

Csupán az egészség gondolata gátolja a megfázást?

Egészségügyi állapotunk értékelésekor érdemes bölcsen megválogatni szavainkat - különösen, ha nem szeretnénk megfázni, elkapni valamilyen betegséget – állítja egy tanulmány.

Nagyon fontosak a gondolataink - nemcsak ha lelkiállapotunkat szeretnénk egyensúlyban tartani, hanem akkor is, ha a betegségeket tartanánk távol.
 
A Carnegie Mellon Egyetem tanulmánya arra hívja fel a figyelmet: az, hogy mi hogyan értékeljük magunkat egészségünk szempontjából, pontos előrejelzője annak, mennyire robosztus az immunrendszerünk.
 
A tanulmányba 360 egészséges felnőttet vontak be, 18-55 éves kor között. Arra kérték őket, értékeljék egészségüket a tökéletestől a rosszig terjedő skálán. Kiderült, hogy azok, akik tökéletesnek ítélték egészségüket, kétszer akkora valószínűséggel nem kaptak el megfázást, mint akik a rossz kategóriába sorolták a magukét. Olvasd el: Genetika is hajlamosíthat az influenzára?
 
Egészségünk optimista értékelése sokat segít a betegségek ellen
Egészségünk optimista értékelése sokat segít a betegségek ellen
 
Különösen érdekes, hogy a résztvevők egészségi gyakorlatai nem számítottak bele az immunitás különbségeibe – ez azt sugallja, csupán az, hogy magunkat tökéletes egészségűnek hisszük, elegendő a megfázás távoltartásához.
 
Mi több, a tanulmány megállapításai szerint az ilyen jellegű önértékelés még az illető élettartamát is meghosszabíthatja. Kiderült: az egészségi állapot rossznak értékelése az idősebb felnőttek körében előre jósolja a nem megfelelő egészségi állapotot, beleértve a megnövekedett halálozási kockázatot – számolt be Sheldon Cohen, vezető kutató, a Dietrich Bölcsészettudományi és Társadalomtudományi Főiskola pszichológus professzora.
 
Hozzátette: meglepő módon ezek az asszociációk akkor is jelentősek maradnak, ha számba veszik az objektív egészségügyi mutatókat - például a fizikai vizsgálatok, az orvosi dokumentumok és a kórházi ápolások hatásait. Olvasd el: A jódoldat valóban gátolhatja a koronavírus terjedését?
 
Azok számára pedig, akik szkeptikusak a fentiekkel kapcsolatban, vannak egyéb módszerek is az egészség megőrzésére – ilyen a kellő mennyiségű (7-8 óra) alvás. A kutatók szerint a kevés pihenés négyszeresére növeli a megfázás kockázatát.
 
A testmozgás is nagyon fontos. Segít kiüríteni a baktériumokat a tüdőből és a légutakból, ami csökkenti esélyünket a betegségre.
 
Azzal ugyanakkor, hogy optimistán tekintünk egészségünkre, nem veszítünk semmit.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.