2020. 12. 02. - 10:35

Egészségtelen étkezésre tanítanak a filmek?

Egészségtelen étkezésre tanítanak a filmek?

A képernyőn bemutatott táplálékok a népszerű filmekben többnyire egészségtelen étkezést tükröznek az elmúlt évtizedekben – hívták fel a figyelmet amerikai kutatók.

Általában egészségtelen étkezésre utalnak a képernyőn bemutatott jelenetek, melyekben a szereplők esznek – több évtizedet vettek alapul az amerikai Stanford Egyetem kutatói, melyből ezt a következtetést vonták le.
 
A JAMA Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmány azt elemezte, hogy Hollywood 250 top mozifilmjében 1994 és 2018 között milyen ételek jelentek meg. Olvasd el: Top 4 szabály, ha cukormentesen is élveznénk az életet
 
Kiderült, hogy általában magas cukortartalmú, sós nassolnivalók és alkoholos italok vitték a prímet – sőt, nagyobb mennyiségben, mint amennyi azokból ajánlott, nem teljesítve az amerikai kormány táplálkozási irányelveit.
 
Többségében egészségtelen ételeket mutatnak be a filmek - derült ki a tanulmányból
Többségében egészségtelen ételeket mutatnak be a filmek - derült ki a tanulmányból
 
„A filmekben ábrázolt étrend nagyrészt kudarcot mutat az amerikai kormányzat által ajánlott élelmiszer-beviteli szintekkel kapcsolatban – mondta Bradley Turnwald, a Stanford Humán Tudományi Karának posztdoktor kutatója. – Mindez több szempontból nagyon hasonló ahhoz, ahogy az amerikaiak valójában táplálkoznak, s amely étrendekről tudjuk, hogy egészségtelenek”.
 
Kiemelte: a közönség felnéz a hírességekre, szuperhősökre és példaképekre, s azt is nézi, mit esznek és isznak a képernyőn.
 
A tanulmány arra is rávilágított, hogy a bemutatott ételek és italok nagy mennyiségben buktak meg a brit ifjúsági reklámszabványokban, mivel Nagy-Britannia elkezdte korlátozni az egészségtelen ételek és italok népszerűsítését a 16 évesnél fiatalabb közönség számára. Olvasd el: Néha belefér az őrült pizzaevés?
 
A Stanford pszichológusai megvizsgálták a média befolyását - érdekelte őket, miért nem tartja be az Egyesült Államokban a legtöbb ember az egészséges étrendet, annak ellenére, hogy tudják, előnyösebb lenne a számukra - áll a közleményben.
 
„A jelek szerint azok a dolgok, amelyeket általában eszünk és iszunk, s melyekről úgy tűnik, élvezzük azokat, a filmgyártó stúdiók által is ábrázolt élelmiszerek és italok. A filmek alakítják preferenciáinkat, viselkedésünket és képzeletünket” - mondta a tanulmány társszerzője, Hazel Rose Markus, pszichológiai professzor, a tanulmány vezető szerzője.
 
„A kulturális médiában ábrázolt ételek és italok korlátozása, s ezáltal a művészi kifejezés szabályozása népszerűtlen lenne és nem igazán amerikai” – tette hozzá Markus.
 
Elmondta ugyanakkor azt is: figyelembe véve a filmek közelmúltbeli kultúraváltó erejét oly sok területen – gondoljunk a nemi, faji, szexuális irányultságra -, van azért ok az optimizmusra, hiszen a filmek fontos szerepet játszhatnak abban, hogy az amerikaiak nemcsak tortát, cukorkát és chipset esznek, s ennek során elősegítik az egészségesebb étel- és italfogyasztást.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.