2021. 06. 14. - 09:22

Együnk sok zöldet? - Csökkentheti a koronavírus súlyosságát

Együnk sok zöldet? - Csökkentheti a koronavírus súlyosságát

Nemcsak a krónikus betegségek, a Covid-19 súlyosságát is mérsékelheti a növényi alapú étrend – hívták fel a figyelmet a kutatók.

A koronavírus ellen is védelmet jelenthet a növényi étrend. Ez az étkezés nem csupán a krónikus betegségek - így például a szívproblémák – kockázatát csökkenti, javítja az általános egészségünket és védi a környezetet is.
 
Egy új kutatás szerint most még egy előnnyel szolgál: mérsékeli a koronavírus súlyosságát.
 
A növényi alapú étrend egy új vizsgálat során 73 százalékkal kisebb esélyt mutatott a közepes és a súlyos Covid-19 kialakulására. A vegetariánus étrend, mely tartalmaz halat, de a húst nagyon lekorlátozza vagy teljesen ki is hagyja, 59 százalékkal mérsékelte a betegség súlyosságát.
 
A tanulmány szerzői hozzátették: azokhoz az emberekhez képest, akik növényi étrendet követtek, az alacsony szénhidráttartalmú és magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztók körében négyszeresére nőtt a közepes vagy súlyos Covid-19 fertőzés esélye. Olvasd el: Meghökkentő adatok - Kevésbé fertőződnek meg a vegetáriánusok és a dohányosok?
 
Jól működő immunrendszerünk érdekében fontos, hogy kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt is fogyasszunk
Jól működő immunrendszerünk érdekében fontos, hogy kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt is fogyasszunk
 
„Tanulmányunk azt sugallja, hogy az egészséges étrend, mely gazdag tápanyagokban, jó védelmet nyújt a komoly koronavírus-fertőzés ellen – mondta el dr. Sara Seidelmann, az amerikai, connecticuti Stamford Health munkatársa.
 
A növényi alapú étrendre jellemző, hogy sok zöldséget, hüvelyest, diót tartalmaz, de kevés benne a baromfi, a vörös- és a feldolgozott hús.
 
Ez az étkezési forma bővelkedik tápanyagokban. Különösen sok van belőle a fitokémiai anyagokból - polifenolokban, karotinoidokban gazdag -, de sok-sok vitamint és ásványi anyagot is megtalálunk benne, amelyek fontosak az egészséges immunrendszer szempontjából.
 
A hal fontos D-vitamin és Omega-3 zsírsavforrás - mindkettő gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Olvasd el: Kulcsszerepe lehet a zöld teának a koronavírus legyőzésében?
 
A kutatók csaknem 2.900 frontvonalban dolgozó orvos és nővér felmérését tekintették át, akik Amerikából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Nagy-Britanniából származtak – ők nagyon komolyan ki voltak téve a Covid-19 fertőzésnek munka közben.
 
A felmérés étkezési szokásaikat is vizsgálta az elmúlt év során, kérdőív alapján. Arról is kérdezték őket, mennyire volt súlyos a koronavírus-fertőzésük. 
 
Közülük 568 válaszadónak voltak Covid-19 fertőzésnek megfelelő tünetei, vagy nem voltak tüneteik, de a tesztjük pozitív lett. Az 568 esetből 138 egészségügyi dolgozó mondta, hogy közepes vagy súlyos tünetekkel küzdött, a maradék 430 nagyon enyhékkel.
 
A BMJ Nutrition Prevention & Health szaklapban közzétett tanulmány a csapat életkorát, etnikumát, orvosi sajátosságait és életmódját, például a dohányzást és a fizikai aktivitást figyelembe vette. Nem találtak összefüggést az étrend és a Covid-19 fertőzés kockázata között.
 
Ezért csupán összefüggést állapíthat meg, különösen, hogy az alanyok visszaemlékezéseire támaszkodott.
 
„A jó minőségű étrend nagyon fontos a megfelelő immunválasz kialakulásához, ami viszont befolyásolhatja a fertőzésekre való hajlamot és annak súlyosságát” – fejtette ki McAuliffe.
 
Hozzátette: a fenti felmérés-sorozat rávilágít arra, hogy szükség lenne jobban megtervezett, prospektív tanulmányokra az étrend, a táplálkozási állapot és a Covid-19 kimenetele közötti összefüggés tekintetében.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.