2021. 05. 24. - 10:00

Életen át kitartó antitestek fejlődnek ki enyhe koronavírus esetén?

Életen át kitartó antitestek fejlődnek ki enyhe koronavírus esetén?

Azoknál az embereknél, akiknél enyhébb lefolyású a koronavírus-fertőzés, egy életen át kitartó antitesttermelő immunsejtek fejlődnek ki – állítja egy új tanulmány.

Úgy tűnik, egy életen át kitartó antitestek termelődnek azoknál, akik elkapták a koronavírust, de enyhe tünetekkel átvészelték a betegséget.
 
Egy új, a Nature szaklapban megjelent tanulmány szerint náluk olyan antitest-termelő immunsejtek figyelhetők meg, amelyek élethosszig kitartanak.
 
Miközben szerte a világon még mindig tombol a koronavírus-járvány, az emberek többségének enyhe Covod-tünetei vannak, amelyek általában megszűnnek otthoni pihenést követően. Tudósok kimutatták, hogy az enyhe koronavírus-fertőzés az immunrendszerben jelentős változásokat hagy maga után. Olvasd el: A mellkasi fájdalom is koronavírus-tünet?
 
Az enyhe koronavírus-fertőzésen átesetteknél életre szóló immunitás alakulhat ki
Az enyhe koronavírus-fertőzésen átesetteknél életre szóló immunitás alakulhat ki
 
Az új tanulmány arra világít rá: azok az emberek, akiknél a betegség enyhe lefolyású, olyan antitestet termelő immunsejtek fejlődnek ki, amelyek élethosszig tartó védelmet nyújtanak nekik a vírussal szemben.
 
Az amerikai St. Louis-ban levő Washingtoni Egyetem kutatói felfedezték: a vírusos járvány után az antitesteket termelő immunsejtek replikálódnak, majd felhalmozódnak a vérben, s ennek következtében az antitestszint új csúcsot ér el. Ezen sejtek többsége elpusztul, a vér antitestszintje pedig csökken, ha a fertőzés megszűnik.
 
Azonban az antitestet termelő sejtek kis csoportja - az úgynevezett hosszú életű plazma sejtek - a csontvelőbe vándorolnak és leülepednek, alacsony antitestszinteket szekretálva a véráramba, hogy megvédjék az újabb vírustól a szervezetet.
 
„A pácienseknél antitestet termelő sejteket találtunk 11 hónappal az első tünetek után. Ezen sejtek az emberek hátralévő életében is élnek és termelnek antitesteket, ami jelentős bizonyíték a tartós immunitásra” – mondta el az egyetem orvostudományi karának professzora.
 
A tanulmányhoz a szakemberek 77 beteget vontak be a vizsgálatba. Az antitest szintjét a vérmintákban három hónapos időközönként mérték a kezdeti fertőzés után körülbelül 1 hónappal.
 
Hét-nyolc hónappal a kezdeti megbetegedéseket követően a kutatók 18 betegből szereztek be csontvelőt. A tudósok emellett 11 olyan személytől szereztek csontvelőt, akik soha nem fertőződtek meg koronavírussal. Olvasd el: Top 5 állapot, amely súlyos koronavírushoz vezet
 
Nagyon úgy tűnik, hogy az enyhe koronavírus-fertőzés kiváltja az immunválaszt.
 
„Az is bebizonyosodott, hogy a már enyhe fertőzésben szenvedők újrafertőződési aránya mindössze 2 százalék, vagyis nagyon alacsony. Ezen tény alapján dolgozták ki az állomány immunitásának elvét -sok embernél alakul ki enyhe fertőzés, mely az állomány immunitásának kialakulásához vezet” – mondta el Praveen Gupta, a Gurugram Fortis Memorial Kutatási Intézet neurológiai vezetője.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.