2021. 08. 09. - 10:40

Félévente szívszűrés kellene a koronavíruson átesetteknek?

Félévente szívszűrés kellene a koronavíruson átesetteknek?

A koronavírus a szervezet több szervére is hatással van - beleértve a tüdőt és a szívet. Szakemberek szerint a betegséget átvészelteknek 6 havonta szükséges lenne a szívszűrés.

Mára egyértelművé vált, hogy a koronavírus a szervezet több szervére is hatást gyakorolhat – így a tüdőre és a szívre is.
 
Szívfertőzéshez vezetett azonban a Covid-19 olyan embereknél, akik előtte nem voltak szívbetegek.
 
Meredeken emelkedett a kigyógyult Covid-betegek száma – mutattak rá az orvosok -, akiknél hosszú távú szívproblémák, például mellkasi fájdalom, hirtelen szívdobogás, szívroham, szívduzzanat, szívelégtelenség, alacsony szivattyúkapacitás (alacsony kilökődési frakció), véralvadás és aritmia (kóros szívverés) jelentkezett. Olvasd el: A mellkasi fájdalom is koronavírus-tünet?
 
A koronavírusból kigyógyultak gyakran tapasztalhatnak szívproblémákat
A koronavírusból kigyógyultak gyakran tapasztalhatnak szívproblémákat
 
Javaslatuk alapján ezért érdemes lenne a koronavírus-fertőzésen átesetteknek 6 havonta rendszeres szívvizsgálatra járni. Emellett átállni az egészséges táplálkozásra, fizikailag aktívnak lenni, illetve szedni az orvos által javasolt gyógyszereket a szív egészségének megőrzése érdekében.
 
De mi lehet a jelenség oka? Az indiai Pune-ban levő Apollo Diagnostics orvosai a Covid utáni szívproblémák kapcsán úgy vélekednek: azok a testben levő gyulladás magas szintje miatt jelentkeznek.
 
Ahogyan a szervezet immunrendszere harcol a vírussal, a gyulladásos folyamat elpusztítja az egészséges szöveteket, a szív környékén is. Olvasd el: Növekvő hátfájás koronavírus után
 
Igen nagy számban küzdenek a koronavírust átélt betegek szívgondokkal: 10-ből 6 páciensnek vannak poszt-Covid szívtünetei. A legtöbben mellkasi fájdalmat, szívizomgyulladást, szívrohamot, szívelégtelenséget, vérrögök jelentkezését, aritmiát, stroke-ot tapasztalnak meg - sorolta dr. Pramod Narkhede, az Apollo Clinic kardiológusa.
 
A problémák a Covid-fertőzésből való kilábalás után több hónapon át fennállhatnak. A szakemberek megfigyelték, hogy a koronavírussal diagnosztizált 100 páciensből 78 a szívkárosodás vagy gyulladás jeleit mutatta.
 
A légszomj, a mellkasi fájdalom vagy a szívdobogás összefüggésbe hozható a szívvel, ezeket a panaszokat azonban más tényezők is okozhatják: beleértve, hogy az illető komoly betegséget vészelt át, hogy hosszú időn át nem volt aktív és ágyhoz volt kötve.
 
A szakértők rámutattak, hogy a vizsgált betegek esetében 10-ből 6-nak a koronavírus előtt nem voltak szívproblémái.
 
Azoknak is óvatosnak kell lenniük, akiknél már korábban kialakultak szívproblémák – szükséges a gyógyszerek rendszeres szedése és az orvosi ellenőrzés. Ezzel a korai jelek vagy tünetek észrevehetők, az orvos elláthatja a pácienseket és megelőzhetők a halálos szövődmények.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.