2024. 02. 26. - 08:50

Felülmúlja a retina és glaukóma kezelésében az embert a mesterséges intelligencia

Felülmúlja a retina és glaukóma kezelésében az embert a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia nemcsak megfelel a retina és a glaukóma kezelése terén, de még felül is múlja a specialistákat – állítja egy új tanulmány.

Úgy tűnik, a mesterséges intelligencia kiválóan teljesít a retina- és glaukóma kezelése terén. Erről a New York-i, Sínai-hegyi Szem- és Fülgyógyász Kórház (NYEE) kutatása számolt be.
 
Eszerint egy nagy nyelvi modell (LLM) mesterséges intelligencia-rendszer megfelelhet, vagy bizonyos esetekben felül is múlja a szemészeket a glaukómában és a retinabetegségben szenvedő betegek diagnosztizálásában és kezelésében.
 
A kutatók a JAMA Ophthalmology folyóiratban jelentették meg tanulmányokat, amely azt sugallja, hogy a fejlett mesterséges intelligencia-eszközök - amelyek hatalmas mennyiségű adatra, szövegre és képre vannak kiképezve -, fontos döntéshozatali támogatást nyújthatnak a szemészeknek a diagnózis és kezelés terén a betegek millióit sújtó glaukómával és retina rendellenességekkel kapcsolatos esetek többségében.
 
Szemészek kontra mesterséges intelligencia
 
A tanulmány összevetette a szemész szakemberek tudását a GPT-4-el (Generative Pre-Training – Model 4), az OpenAI legújabb generációs mesterséges intelligencia rendszerének képességeivel, amelyet az emberi szintű teljesítmény megismétlésére terveztek.
 
A kifinomult mesterséges intelligencia eszközöket potenciálisan forradalmi változást hozónak tekintik az orvostudományban, mivel a diagnosztikai és kezelési eszközök esetében az LLM által generált válaszok pontosak és átfogóak.
 
A szemészet különösen termékeny terep lehet a mesterséges intelligencia számára és több időt is biztosít a szakembereknek a bizonyítékokon alapuló orvoslás gyakorlására. Olvasd el: Szívroham esélyéről árulkodhat a retina mintázata
 
Felülmúlja a retina és glaukóma kezelésében az embert a mesterséges intelligencia
Felülmúlja a retina és glaukóma kezelésében az embert a mesterséges intelligencia
 
„A GPT-4 teljesítménye a vizsgálatunkban meglehetősen lehengerlő volt – mondta el Andy Huang orvos, a NYEE szemészeti rezidense, a tanulmány vezető szerzője. – A tesztelés kezdetétől felismertük a mesterséges intelligencia rendszerben rejlő hatalmas lehetőségeket és lenyűgözve figyeltük, hogy a GPT-4 nemcsak segíti, de bizonyos esetekben meg is haladja a tapasztalt szemészeti specialisták szakértelmét.”
 
A vizsgálatba a Mount Sinai csapat 12 szakorvost és három vezető gyakornokot vett be a Sinai-hegyi Icahn Orvostudományi Iskola Szemészeti Osztályáról.
 
Az Amerikai Szemészeti Akadémia páciensek által gyakran feltett kérdések listájáról véletlenszerűen választottak ki egy 20 kérdésből álló (10-10 kérdést a glaukómára és a retinára vonatkozóan), valamint 20 azonosítatlan betegesetet, amelyeket a kórházhoz kapcsolódó szemklinikákon gyűjtöttek össze.
 
Ezután elemezték a GPT-4/AI rendszertől és a humán szakemberektől kapott válaszokat,  statisztikailag – majd a pontosság és alaposság szempontjából értékelték azokat Likert-skála segítségével, amelyet a klinikai kutatásokban általában a válaszok pontozására használnak.
 
Lenyűgöző teljesítmény
 
Az eredmények alapján a mesterséges intelligencia megfelelt vagy felülmúlta a humán specialistákat az orvosi tanácsok és értékelések pontosságát és teljességét illetően.
 
Pontosabban, az MI kiváló teljesítményt mutatott a glaukómával kapcsolatos kérdésekre és az esetkezelési tanácsokra válaszolva, miközben kiegyensúlyozottabb eredményt tükrözött a retinával kapcsolatos kérdésekben - utóbbinál a mesterséges intelligencia pontossága megegyezett az emberekével és teljességében meghaladta őket.
 
„A mesterséges intelligencia különösen meglepő volt a glaukómás és a retinás betegek eseteinek kezelésében szerzett jártasságot tekintve, amely megfelelt az orvosok által - klinikai megjegyzés formájában - megfogalmazott diagnózisok és kezelési javaslatok pontosságának és teljességének” – jegyezte meg Louis R. Pasquale orvos, a Szemészeti Osztály szemészeti kutatásért felelős elnökhelyettese, a tanulmány vezető szerzője.
 
Hozzátette: a GPT-4 értékes útmutatást nyújthat ahhoz, hogyan legyenek jobb klinikusok, különösen a betegvizsgálatok eredményeinek dokumentálása tekintetében.
 
Természetesen, további vizsgálatokra még szükség van, de ez a munka jelzi a mesterséges intelligencia ígéretes jövőjét a szemészetben – mondta dr. Huang.
 
Hozzátette: megbízható asszisztensként szolgálhat a szemészek számára, azzal, hogy diagnosztikai támogatást nyújt és potenciálisan csökkenti a munkaterhet, különösen összetett esetekben vagy  olyan területeken, ahol sok a beteg.
 
A páciesek részéről a mesterséges intelligencia beépítése a szokásos szemészeti gyakorlatba gyorsabb hozzáférést eredményezhet a szakértők tanácsaihoz, valamint a kezelésük irányítását szolgáló tájékozottabb döntéshozatalhoz – jegyezte meg dr. Huang.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.