2021. 10. 03. - 09:40

Mesterséges intelligencia-alapú szemteszt segít a súlyos látásvesztés ellen

Mesterséges intelligencia-alapú szemteszt segít a súlyos látásvesztés ellen

Képes előrejelezni egy új mesterséges intelligencia-alapú szemteszt, hogy mely állapotból alakulhat ki vakság - állapította meg egy új tanulmány.

Óriási segítséget jelenthet egy új szemteszt, mely megjósolhatja, mely állapotok fejlődhetnek vaksággá. Ehhez nagymértékben hozzájárul a mesterséges intelligencia.
 
A londoni Imperial College és a University College London (UCL) kutatói a retina képalkotó technológiájának alkalmazásával végeztek klinikai vizsgálatot – a technológia DARC néven ismert, ami annyit tesz, hogy apoptosis-detekció a retina-sejtekben.
 
A kísérletet 113 páciens bevonásával folytatták le, s a módszer segítségével a kutatók képesek voltak azonosítani a szem azon területeit, amelyek a geografikus atrófia (GA) sorvadás jeleit mutatták – ez a sajnálatosan gyakori állapot okozza a csökkent látást és a vakságot. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít azonosítani a szemrák korai jeleit
 
Mesterséges intelligencia-alapú teszt segített azonosítani a szem azon területeit, amelyek a geografikus atrófia jeleit mutatták
Mesterséges intelligencia-alapú teszt segített azonosítani a szem azon területeit, amelyek a geografikus atrófia jeleit mutatták
 
A tanulmány a Progress in Retinal Eye Research szaklapban jelent meg.
 
A geografikus atrófia korán észlelhető tünetei és előrejelzői máig viszonylag korlátozottak, s ez megnehezíti a betegség korai azonosítását a látásvesztés megelőzése érdekében.
 
A kutatók abban bíznak, hogy a technológiát felhasználhatják a GA szűrővizsgálataként, segítve a betegség új kezeléseinek kifejlesztését.
 
Mindehhez érdemes tudni, hogy az életkorhoz kapcsolódó makuladegeneráció (AMD) a leggyakoribb vakságtípus az 55 év feletti emberek körében, a geografikus atrófia pedig ezen makuladegeneráció fejlett formája. Több év leforgása során fejlődik ki, azonban progresszív és visszafordíthatatlan látásvesztést okozhat.
 
Noha nincs gyógymód ellene, a korai felismerés kulcsfontosságú ma már vannak olyan, lehetséges kezelések, amelyek megakadályozhatják a súlyos látásvesztést vagy lelassíthatják a betegség előrehaladását - például szeminjekciók és tabletták formájában. Olvasd el: Vezeték nélküli agyi implantátum adhat szemet a vakoknak
 
A betegség progressziójával az olyan feladatok is egyre nehezebbé válnak, mint az olvasás, a vezetés, sőt még az ismerős arcok felismerése is – mondta el Francesca Cordeiro professzor, a tanulmány vezető szerzője, a londoni Imperial College elnöke és szemészeti professzora. 
 
A DARC-technológia lehetővé teszi a beteg és haldokló sejtek vizualizálását a retinán. Az egészséges sejtek felbecslése helyett a DARC az egészségtelen és beteg sejtek jelenlétét emeli ki, hogy jelezze a betegség aktivitását.
 
„Vizsgálatunk az első, amely kimutatta: a DARC technológia alkalmazásával megjósolható, hogy a páciens veszélyeztetett-e a geografikus atrófia szempontjából. Ezen eredmények segítenek a klinikusoknak beavatkozni a kezelésekbe, lelassítva a látásvesztést és kezelve az állapotot a korai szakaszban” – fogalmazott Francesca Cordeiro.
 
Hozzátette: remélik, a technológiát ki lehet majd terjeszteni akár a főutcai optikákra is és szűrővizsgálatként alkalmazhatják majd az alapellátásban.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.