2022. 09. 07. - 10:35

Gyorsabb az öregedés a mobiltelefontól?

Gyorsabb az öregedés a mobiltelefontól?

Az okostelefonok által kibocsátott kék fény felgyorsíthatja az öregedési folyamatot – állapította meg egy új tanulmány.

Meghökkentő eredményre jutott egy amerikai tanulmány – ami sokakat elgondolkodtathat, tekintve, hogy az okostelefon ma már szinte mindenkinél ott lapul a zsebben, táskában.
 
Ha túl sokáig „bámuljuk” a mobiltelefont, az felgyorsíthatja az öregedési folyamatot – hívták fel a figyelmet az Oregoni Állami Egyetem kutatói.
 
Tanulmányuk szerint az eszközök kék fénye ráncokat okozhat a felhasználóknál. Olvasd el: Nem növeli az agydaganat kockázatát a mobiltelefon?
 
Ha túl sokáig „bámuljuk” a mobiltelefont, az felgyorsíthatja az öregedési folyamatot
Ha túl sokáig „bámuljuk” a mobiltelefont, az felgyorsíthatja az öregedési folyamatot
 
A szakemberek felfedezték, hogy miután a gyümölcslegyeket 14 napra vakító fény alá helyezték, elkezdődött a sejtműködés romlása, s megmutatkoztak az öregedés jelei.
 
A kék fénynek való kitettség káros hatással lehet a testünk sejtjeire – mutatott rá dr. Jadwiga Giebultowicz, a kutatás vezető biológusa. Olvasd el: Meddővé tehetik a férfiakat a mobiltelefonok?
 
„Tanulmányunk azt sugallja, jó öregedésgátló stratégia lehet, ha kerüljük a túlzott kékfény-expozíciót” – tette hozzá a szakember.
 
Korábbi kutatások egyébként már kimutatták, hogy a túl sok képernyő előtt töltött idő növeli az elhízás és a mentális egészségügyi problémák kockázatát. Aggodalomra ad okot az is, hogy a kék fény megerőlteti a szemet és megnehezíti az alvást.
 
Számos eszköz rendelkezik olyan beépített mechanizmussal, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a kibocsátott kék fényt csökkentsék – érdemes élni a lehetőséggel.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.