2024. 02. 07. - 08:50

Hatásos lesz az antidepresszáns? – Megmondja a mesterséges intelligencia

Hatásos lesz az antidepresszáns? – Megmondja a mesterséges intelligencia

Segít megjósolni a mesterséges intelligencia, működnek-e az antidepresszánsok egyes pácienseknél.

Amennyiben valaki súlyos depresszióban szenved, ma már egy héten belül megjósolható, vajon a neki adott antidepresszáns hatásos lesz-e – köszönhetően a mesterséges intelligencia (MI) használatának.
 
Az Amsterdam University Medical Center és Radboudumc kutatói egy mesterséges intelligencia algoritmus, egy agyi szkennelés, illetve az egyén klinikai információi segítségével akár 8 héttel gyorsabban láthatták, beválik a gyógyszer vagy sem.
 
A tanulmány eredményei az American Journal of Psychiatry című folyóiratban jelentek meg.
 
Rengeteget időt spórolnak meg
 
„Ez fontos hír a páciensek számára. Általában ugyanis 6-8 hétbe telik, mire kiderül, hogy egy antidepresszáns hatásos-e” – mondta Liesbeth Reneman, az amszterdami UMC neuroradiológia professzora.
 
A kutatócsoport vizsgálata során azt analizálta, megjósolhatják-e az Egyesült Államokban és Európában egyik leggyakrabban felírt szertralin, az antidepresszáns hatását. Olvasd el: MI-terápia csökkentheti a depressziót és a szorongást
 
Egy korábbi, az USA-ban végzett tanulmányban MRI-vizsgálatokat végeztek, illetve klinikai adatokat elemeztek 229 súlyos depresszióban szenvedő betegnél - egy hét szertralinnal vagy placebóval végzett kezelés előtt és után.
 
Az amszterdami kutatók ezután ezekre az adatokra kidolgoztak és alkalmaztak egy algoritmust, hogy megvizsgálják, képesek-e megjósolni a szertralin-kezelésre adott reakciót.
 
Az elemzés azt mutatta, hogy a betegek egyharmada reagál a gyógyszerre, kétharmada pedig nem. Olvasd el: Hangon át észleli a depressziót a mesterséges intelligencia
 
Hatásos lesz az antidepresszáns? – Megmondja a mesterséges intelligencia
Hatásos lesz az antidepresszáns? – Megmondja a mesterséges intelligencia
 
„Ezzel a módszerrel az úgymond hibás szertralin-felírások számának kétharmadát már megelőzhetjük, így jobb minőségű ellátást kínálhatunk a betegnek. Mert a gyógyszernek mellékhatásai is vannak” – mondta el Reneman.
 
Megfelelő gyógyszer – sokkal gyorsabban
 
Eric Ruhé, a Radboudumc pszichiátere részletesen beszámolt az MI-vel segített módszerről.
 
„Az algoritmus azt sugallta, hogy a véráramlás az elülső cinguláris kéregben, az érzelmek szabályozásában részt vevő agyterületen jelzi előre a gyógyszer hatékonyságát. A második mérésnél pedig, egy héttel a kezdés után, a tünetek súlyossága megváltozott, s még inkább prediktív lett.”
 
A jövőben az új módszer segíthet a szertralin-kezelés jobb személyre szabásában.
 
Pontos előrejelző eszköz jelenleg nem áll rendelkezésre. A betegnek beadják a gyógyszert, majd 6-8 hét után – a gyakorlatban azonban gyakran akár több hónapon át – ellenőrzik, hogy hat-e.
 
Amennyiben a tünetek nem enyhülnek, a páciens újabb antidepresszánst kap, s ez a folyamat többször is megismétlődhet. A standard módszer sokszor hetekig vagy hónapokig tart.
 
Az új módszer társadalmi költségeket is megtakarít, mert amíg a beteg továbbra is súlyos depressziós tünetekkel küzd, nem tud teljes mértékben részt venni a társadalomban.
 
Tapasztalat, hogy minden harmadik depressziós páciesnél több kezelési lépés után sem javulnak a tünetek.
 
Ezért sürgősen szükség van olyan megoldásra, amely lehetővé teszi az antidepresszánsok hatékonyságának gyorsabb meghatározását súlyos depresszió esetén.
 
Az elkövetkező időszakban a kutatók további információk hozzáadásával fejlesztik az algoritmust.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.