2021. 06. 30. - 10:20

Hatástalanná tehetik a jelenlegi oltásokat a Covid-variánsok tüskefehérje-változásai

Hatástalanná tehetik a jelenlegi oltásokat a Covid-variánsok tüskefehérje-változásai

Amikor a koronavírus mutálódik, új variánsokat hoz létre és változásokat vált ki a tüskefehérjében. Ha ez megtörténik, az potenciálisan hatástalanná teheti a jelenleg elérhető Covid-vakcinákat.

Egyre több ember veszi fel a koronavírus elleni vakcinákat, ami a jelen helyzetben nagyon jó, ugyanakkor sajnos megtörténhet, hogy egy új vírusvariáns miatt hatástalanná válnak. Ha ugyanis a koronavírus mutálódik és új variánsokat hoz létre, az módosulásokat okoz a tüskefehérjében. Mindez potenciálisan hatástalanná teheti a Covid-oltásokat.
 
Ahogyan pedig a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus fejlődik, nagyobb a valószínűsége a mutálódásnak - ami új variációkat és változásokat eredményez a tüskefehérjében, s haszontalanná teheti a fehérjét megcélzó jelenlegi vakcinákat. Olvasd el: Életen át kitartó antitestek fejlődnek ki enyhe koronavírus esetén?
 
A Bostoni Gyermekkórház kutatói felfedezték, hogy az Alpha - eredetileg az Egyesült Királyságban azonosított - tüskefehérje, valamint a Beta, amelyet először a dél-afrikai variációkban azonosítottak, új tulajdonságokat mutat.
 
Új tulajdonságokat mutatnak a koronavírus változatai
Új tulajdonságokat mutatnak a koronavírus változatai
 
A „tüskés” fehérje módosulásai megmagyarázzák, miért terjed olyan gyorsan az Alpha, s miként kerüli ki a Beta az immunválaszokat. Mindez indokolhatja az oltások felülvizsgálatával az emlékeztető vakcinákat.
 
Ma valamennyi, létező oltás a tüskefehérjéket célozza meg, amelyek a SARS CoV-2 felületén találhatók, s lehetővé teszik, hogy a vírus bejusson az emberi sejtekbe. Olvasd el: Érkezik a koronavírus elleni orrspray?
 
A kutatók ún. krio-elektronmikroszkópot (cryo-EM) alkalmaztak az eredeti vírus tüskefehérjéjének összehasonlításához az Alpha és Beta verziókkal – tárta fel a Science szaklap egyik, közelmúltbeli tanulmányában.
 
De hogyan csökkenti ez a hatékonyságot?
 
A Beta variáció mutációi (más néven B1351) meghatározott helyeken befolyásolják a tüske felületének formáját. Ennek eredményeként a meglévő vakcinák által kiváltott semlegesítő antitestek kevésbé képesek kötődni a Beta vírushoz, lehetővé téve az immunrendszer kikerülését, akkor is, ha a betegeket beoltják.
 
A tanulmány azt is felfedezte, hogy a Beta változatban előforduló mutációk csökkentik a tüske képességét az ACE2-hez való kötődésre - ami azt jelenti, hogy kevésbé átvihető, mint az Alpha variáns.
 
Az Alpha változat (B117) esetében a kutatás rámutat, hogy a tüske egyetlen aminosav-változása elősegíti a vírus jobb kapcsolódását az ACE2 receptorokhoz, fertőzőbbé téve azt.
 
A jelenlegi oltások által generált antitestek azonban úgy tűnik, képesek semlegesíteni ezt a változatot.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.