2021. 03. 22. - 10:35

Hatékonyabb a pamut maszk, mint a szintetikus anyagból készült

Hatékonyabb a pamut maszk, mint a szintetikus anyagból készült

A pamut maszkok hatásosabb védelmet nyújtanak a koronavírus ellen, mint azok, amelyeket szintetikus anyagból gyártottak – mutattak rá a kutatók.

Ha sokat gondolkodtunk már azon, vajon mennyire nyújt védelmet a pamut maszk, ami viselünk, íme a válasz: ezek a maszkok hatékonyabbak a koronavírus ellen, mint a szintetikus anyagból készültek.
 
Kutatók egy új tanulmány keretében különféle maszk-anyagokat teszteltek, olyan körülmények között, amelyek az ember lélegzetének páratartalmát utánozzák. A cél annak felmérése volt, hogyan teljesítenek a szövetek a tényleges használat során. Olvasd el: Hogyan tisztítható tökéletesen az arcmaszk?
 
Párás körülmények között a szűrés hatékonysága – vagyis annak mértéke, hogy az anyag mennyire képes felfogni a részecskéket - átlagosan 33 százalékkal nőtt a pamutszövetekben – mutatott rá a tanulmány, melyet az Applied Nano Materials szaklapban közöltek.
 
Jól teljesítettek a pamut maszkok a kutatók tesztjén
Jól teljesítettek a pamut maszkok a kutatók tesztjén
 
Ennek oka az, hogy a pamut hidrofil, vagyis vonzza a vizet. Azzal, hogy az emberi lélegzettel kilélegzett vizet elnyeli, a pamut rostok nedves környezetet hoznak létre az anyag belsejében. Ez pedig hatékonyabb szűrővé teszi őket a szintetikus szálakból készült maszkokkal szemben.
 
A kutatók rávilágítottak, hogy a szintetikus szövetek gyengén teljesítettek a pamuthoz képest, s teljesítményük a nedvesség hatására nem javult.
 
Az orvosi maszkokban használt anyag nagyjából ugyanolyan hatékony volt, mint a pamut, de a páratartalom mellett nem javult a hatékonyságuk - mondták el a szakemberek.
 
Ugyanezen, az Országos Szabványügyi és Technológiai Intézetnél (NIST) tevékenykedő kutatócsoport és a Smithsonian's Museum Conservation Institute korábbi tanulmánya azt mutatta, hogy a kétrétegű, szorosan szövött pamutszövetből készült maszk – például a flanel anyag – különösen hatásos a lélegzetből származó részecskék szűrésében.
 
A vizsgálatot viszonylag száraz körülmények között végezték a laboratóriumban. 
 
„A pamut maszkok még mindig jó választásnak számítanak mondta el Christopher Zangmeister, orvos, a Gaithersburg-i NIST vezető kutatója. – Ez az új tanulmány azonban azt mutatja, jobban is teljesítenek, mint gondoltuk.”
 
Bár a szakemberek úgy találták, a páratartalom nem nehezíti a szövetmaszkokban történő légzást, a légzés nehézzé válhat, amennyiben ezek a maszkok más módon benedvesednek – le kell cserélni őket, ha az időjárás miatt vizesek lesznek. Olvasd el: Kiderült, a maszkviselés nem akadályozza a légzést
 
A felfedezések mindenesetre értékes információkkal szolgálnak a maszkot viselők számára, de azoknak is, akik a maszkok fejlesztésén dolgoznak és azok hatékonyságát tesztelik. „Ahhoz, hogy tudjuk, miként működnek valójában a különféle anyagok, reális körülmények között kell tesztelnünk őket” – mondta Christopher Zangmeister.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.