2021. 03. 10. - 10:35

Oltás után sem lesz biztonságos maszk nélkül közlekedni?

Oltás után sem lesz biztonságos maszk nélkül közlekedni?

Mára immár nagy esély van rá, hogy záros határidőn belül mindenkit beoltsanak, aki kérte a koronavírus elleni vakcinát. Kérdés azonban, mi lesz utána? Biztonságossá válik a maszkmentesség?

Valószínűleg sokakat foglalkoztat a kérdés: biztonságban vagyunk-e a koronavírustól onnantól kezdve, hogy megkaptuk a vakcinát? Járhatunk-e akár maszk nélkül is?
 
Előszöris, a kellő védettséghez, teljes immunitáshoz két dózisra van szükség az oltásból. Ezt követően - az amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) legfrissebb jelentése szerint - egy teljesen beoltott egyén más oltottakkal együtt gyülekezhet beltérben anélkül, hogy maszkot viselne vagy betartaná a távolságtartást.
 
Ugyanígy, az oltottak találkozhatnak olyan emberekkel, akiket alacsony kockázatúnak számítanak a súlyos betegségek szempontjából – például vakcinát kapott nagyszülőkkel.
 
Mi a helyzet azokkal, akiket nem oltanak be? Találkozhat-e egy oltott ember ilyennel maszk nélkül? Azok, akik teljes immunitást kaptak (vagyis mindkét dózist felvették), meglátogathatják a nem oltottakat, beltérben, maszk nélkül, mindaddig, amíg a be nem oltottak nincsenek kitéve a súlyos koronavírus kockázatának. Olvasd el: A 20-49 év közöttiek terjesztik legjobban a koronavírust
 
Itt vannak a vakcinák - de mire számíthatunk a teljes oltottságot követően?
Itt vannak a vakcinák - de mire számíthatunk a teljes oltottságot követően?
 
Elkaphatja egy teljesen oltott személy a koronavírust?
 
Amikor egy embert beoltanak a vakcinával, szervezete antitesteket termel a vírus ellen, ezzel immunizálják őt a vírustámadással szemben. Ám van egy kérdés, melyről régóta folynak a tárgyalások – vajon egy teljesen beoltott egyén visszakaphatja-e a vírust is?
 
Eddig nincs bizonyíték arra, hogy a jelenleg rendelkezésre álló koronavírus-vakcinák bármelyike ​​megakadályozhatná az embert abban, hogy a vírust visszakapja. A tanulmányok nem jutottak arra a következtetésre, hogy az oltóanyagot megkapó személy tökéletesen mentes lehet-e a vírustól.
 
Ugyanakkor, egy teljesen beoltott embertől, aki kapcsolatba kerül egy koronavírusossal, nem várják el a tesztelést vagy a karantént, ha csak nem mutat tüneteket, vagy olyan környezetben él, mint például idősotthon vagy javítóintézet.
 
Mikortól lesz valaki „teljesen beoltott”?
 
Vakcinával teljes mértékben ellátottnak azt a személyt tekintjük, aki megkapta mindkét dózist és ezt követően eltelt 2 hét. Legalábbis ez a gyakorlat a Covaxin, Covisheild, Pfizer és Moderna vakcinák esetében.
 
Azokat, akik egyadagos oltást kapnak - például a Johnson & Johnson-é -, csak két héttel a vakcina felvétele után lehet teljesen oltottnak nevezni.
 
A CDC ajánlása kitér arra is, hogy egy vakcinával teljesen felvértezett embernek sem javasolt maszk nélkül járkálni és megszegni a távolságtartás szabályait beltéri összejöveteleken olyanokkal szemben, akikkel nem egy háztartásból származik. Olvasd el: A maszkviselés nem akadályozza a légzést
 
Az új útmutatás azonban nem vonatkozik olyan emberekkel való találkozásokra, akiknek komoly alapbetegségeik vannak, ezért nagyobb veszélyben érezhetik magukat a koronavírus kapcsán.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.