2021. 11. 29. - 10:00

Heti 4 pohár bor már növeli a demencia kockázatát

Heti 4 pohár bor már növeli a demencia kockázatát

Elég, ha hetente négy korsó sört vagy ugyanennyi kis pohár bort megiszunk – ez már növeli a demencia kockázatát – állapították meg a kutatók.

Ha úgy véljük, kevés alkoholt fogyasztunk el heti szinten, érdemes újragondolnunk a dolgot.
 
Szakemberek szerint heti 4 korsó sör vagy 4 kis pohár bor megivása már növeli a demencia kialakulásának esélyét.
 
Vagyis, ha nem tartjuk a biztonságos határértékeket, ennek elmulasztása demenciához vezethet. Csaknem megduplázza annak kockázatát, hogy rövid távú memória- és tértudat-problémáktól szenvedjünk. Olvasd el: Egyetlen agyi vizsgálat alapján kimutatható lenne a demencia? 
 
Alkohol - Ha nem tartjuk a biztonságos mennyiséget, nagy a demencia esélye
Alkohol - Ha nem tartjuk a biztonságos mennyiséget, nagy a demencia esélye
 
A kutatók több mint 15 ezer ember adatait elemezték, s arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik
„kockázatos szinten” fogyasztanak alkoholt, nagyobb mértékben csökkentik a rövid távú memóriát és a térbeli tudatosságot.
 
„Az alkohollal és az idős emberekkel kapcsolatos kutatások több mint 20 éves kutatása során minden bizonnyal ez a legáttörőbb tanulmány az ivás és az alkoholfogyasztás kockázata közötti összefüggést illetően” – mondta el dr. Tony Rao, a londoni King's College tanulmányának vezetője. Olvasd el: Mindegy, hogy kávé vagy tea - kevésbé jöhet el a demencia?
 
Hozzátette: a vizsgálat kezdetén egyik résztvevőnek sem szenvedett demenciában. Ám azok, akik kockázatos mennyiségben ittak szeszes italt, nagyobb valószínűséggel mutattak kognitív hanyatlást, ami valószínűleg demenciává fejlődik a későbbiekben.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.