2021. 08. 10. - 09:20

Mesterséges intelligencia - Egyetlen agyi vizsgálat alapján kimutatható lenne a demencia?

Mesterséges intelligencia - Egyetlen agyi vizsgálat alapján kimutatható lenne a demencia?

Újabb mesterséges intelligencia rendszert tesztelnek a tudósok, amely véleményük szerint képes egyetlen agyi vizsgálat alapján diagnosztizálni a demencia meglétét.

A demencia korai jeleinek azonosításán hosszú ideje dolgoznak a kutatók a mesterséges intelligencia (MI) felhasználásával.
 
Most olyan, új MI-rendszert tesztelnek, melyről úgy gondolják: képes egyetlen agyi vizsgálat alapján diagnosztizálni a demenciát.
 
Azt is megjósolhatja, vajon az állapot stabil lesz-e éveken át, lassan romlik-e, vagy azonnali kezelést igényel.
 
Napjainkban több vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a demenciát diagnosztizálják. A tanulmányban részt vevő kutatók szerint a rendszerrel történő, korai azonosítás nagymértékben javíthatja a betegség kimenetelét. Olvasd el: Akár telefonon át azonosíthatná az Alzheimer-kórt a mesterséges intelligencia
 
A demencia kétségbeejtő betegség - mesterséges intelligencia segíthet mielőbb azonosítani
A demencia kétségbeejtő betegség - mesterséges intelligencia segíthet mielőbb azonosítani
 
„Ha korán beavatkozunk, a kezelések idejében elindulhatnak és lelassíthatják a betegség progresszióját, egyben elkerülhetőek a további károk” - mondta Zoe Kourtzi, a Cambridge-i Egyetem professzora, valamint a The Alan Turing Intézet MI és adattudomány nemzeti központ tagja.
 
A szakember megjegyezte: valószínű, hogy a tünetek a módszer segítségével sokkal később jelentkeznek az illető életében, vagy soha többé nem fordulnak elő.
 
Azon emberek agyi vizsgálatait, akik aggódnak, hogy demenciában szenvednek, Kourtzi professzor rendszere összehasonlítja több ezer, betegségben szenvedő betegével, valamint a hozzájuk tartozó orvosi nyilvántartásokkal. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Egyszerű írásteszt az Alzheimer-kórt is megjósolhatja?
 
Az algoritmus képes azonosítani a mintákat az agyi vizsgálatokon - ahogyan még a szakértő neurológusok sem láthatják azokat - és összeveti azokat az adatbázisban szereplő demenciások betegségével.
 
Az előzetes klinikai vizsgálatok során a mesterséges intelligencia-rendszer képes volt diagnosztizálni a demenciát, évekkel a tünetek kialakulása előtt - akkor is, ha az agyi vizsgálaton nyilvánvaló károsodási jelek nem voltak láthatók.
 
Jelenleg az Addenbrooke Kórházban, illetve az ország más memóriaklinikáin tesztelik a hagyományos módszerek mellett a demencia diagnosztizálására, ellenőrizve, hogy a módszer klinikai körülmények között működik-e.
 
Az első évben várhatóan mintegy 500 beteg vesz részt a klinikai vizsgálatban. Eredményeiket orvosaik kapják meg, akik szükség esetén tanácsot adhatnak a kezelés menetéről.
 
A találmányt fantasztikus fejlődésnek nevezte dr. Tim Rittman, tanácsadó neurológus, aki a Cambridge-i Egyetem idegtudósaival vezette a tanulmányt.
 
Mint mondta, a demencia rendkívül pusztító az emberekre nézve, s igen nagy érték, ha a páciensnek több információt adhatnak a betegség valószínű előrehaladásáról, mert ez rengeteget segíthet a beteg további életének megtervezésében.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.