2021. 07. 14. - 10:30

Influenza elleni oltás is segít megelőzni a súlyos koronavírust?

Influenza elleni oltás is segít megelőzni a súlyos koronavírust?

Védelmet nyújthat az influenza elleni vakcina az ellen, hogy súlyos koronavírus alakuljon ki – állítja egy új tanulmány.

Amennyiben elkapjuk a koronavírust, a már felvett influenza elleni oltás hatására kevésbé alakulhatnak ki súlyos tünetek szerte a szervezetben – így például vérrögök vagy stroke -, de kisebb az intenzív osztályon történő ellátás szükségességének esélye is – állítja egy új tanulmány.
 
Mint azt dr. Devinder Singh társ-szerző, a Miami Egyetem Miller Orvostudományi Iskolájának munkatársa elmondta: munkájuk igen fontos, tekintettel az egész világon korlátozott forrásokra – hiszen a Covid-19 oltásokhoz továbbra sem korlátlan a hozzáférés. Olvasd el: Két jel felismerése csökkenti a koronavírus okozta halál kockázatát
 
Érdemes felvenni az influenza elleni oltást - csökkentheti a súlyos koronavírus esélyét
Érdemes felvenni az influenza elleni oltást - csökkentheti a súlyos koronavírus esélyét
 
A kutatók kiemelik, hogy az emberek előnyt szerezhetnek abból, ha beoltatják magukat influenza ellen, ez ugyanis segíthet megelőzni a koronavírus és az influenza kettős, letaglózó hatását.
 
Az egyelőre nem világos a szakemberek számára, miért védhet az influenza elleni oltás a koronavírus súlyos hatásai ellen – lehetséges válasz azonban szerintük, hogy arra készteti az immunrendszert: csökkentse az egész szervezetre kiterjedő, influenzával szemben is tapasztalt ártalmak esélyét.
 
Mindenkit figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy az influenza elleni vakcina nem helyettesíti a Covid-19 oltást. Olvasd el: Genetika is hajlamosíthat az influenzára?
 
Mint azt dr. Eric Cioe-Pena, a New York-i Northwell Health vezetője elmondta: a tanulmány nem tudja bizonyítani, hogy az influenza-oltás nem véd, ha valaki elkapja a koronavírust, csupán azt tudták megállapítani: lehet ilyen hatása.
 
A tanulmány egyértelmű összefüggést azzal kapcsolatban mutatott ki, hogy akik kaptak influenza elleni vakcinát, azok körében határozottan alacsonyabb volt a koronavírus miatti elhalálozás esélye, ám ok-okozati kapcsolatot mindez nem bizonyíthat.
 
A kutatók teljes mértékben azt támogatják, hogy az emberek vegyék fel az influenza és a Covid-19 elleni védőoltást is, ha biztosra akarnak menni.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.