2022. 08. 30. - 10:55

Intelligens mikrorobotok úszni és navigálni tanulnak mesterséges intelligenciával

Intelligens mikrorobotok úszni és navigálni tanulnak mesterséges intelligenciával
A mesterséges intelligencia és az orvosi kutatások szempontjából jelentős áttörést jelent, hogy a tudósoknak sikerült megtanítaniuk a mikrorobotokat úszni a mély megerősítő tanulás segítségével, hasonlóan a természetben előforduló úszó mikroorganizmusokhoz, például a baktériumokhoz.
Ez az izgalmas előrelépés számos jövőbeli orvosbiológiai alkalmazás, például a célzott gyógyszeradagolás és a mikrosebészet számára kövezheti ki az utat.
 
 
Az adaptív viselkedés fontos a mesterséges mikroúszók jövőbeli orvosbiológiai alkalmazásai szempontjából olyan komplex környezetben, ahol a környezeti tényezők kiszámíthatatlanok.
 
Ha például egy gyógyszert a test egy meghatározott helyére kell eljuttatni, a mikrorobotoknak képesnek kell lenniük arra, hogy önállóan navigáljanak oda. Hasonlóképpen, a mikrosebészetben a változó körülményekhez való alkalmazkodás képessége kulcsfontosságú lenne a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.
 
Célzott gyógyszerkezeléseknél is hatásos lehet
 
A mesterséges intelligencia alkalmazása már eddig is ígéretesnek bizonyult a mikrorobotok komplex környezetben való eligazodásának segítésében.
 
Azáltal, hogy a mikrorobotok megtanulnak úszni és navigálni a környezetükből érkező visszajelzések alapján, viselkedésüket a tanultaknak megfelelően tudják alakítani. Ez lehetővé teszi számukra, hogy optimalizálják mozgásukat és hatékonyabban érjék el céljukat.
 
 
A következő lépés az, hogy a szakemberek ezeket a mesterséges mikroúszókat valósághűbb környezetben teszteljék és különböző körülmények között értékeljék teljesítményüket. További kutatással és fejlesztéssel ezeknek az apró robotoknak a potenciális alkalmazási lehetőségei végtelenek.
 
 
 
H.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.