2023. 09. 27. - 10:10

Keserű a gyógyszer? - Megmondja a mesterséges intelligencia

Keserű a gyógyszer? - Megmondja a mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia-modellt hoz létre kutatók egy csoportja „elektromos nyelvből” gyűjtött adatok segítségével, hogy előre jelezze a gyógyszerek keserűségét.

Úgymond, „elektromos nyelvből”  gyűjtött adatok segítségével alkot mesterséges intelligencia-modellt a gyógyszerek keserűségének előrejelzésére a londoni UCL Global Business School for Health (GBSH) és az UCL School of Pharmacy csapata.
 
Az ízlelés kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy az emberek rendszeresen szedjék gyógyszereiket, s fontos része a gyógyszerfejlesztésnek.
 
Példának okáért, az ízlelést azonosították a gyógyszert szedő gyermekek esetében a megfelelés legnagyobb akadályaként – ugyanakkor, a felnőttek számára is problémát jelent. Különösen a hosszú távú gyógyszeres kezelések során, például a HIV-fertőzés ellen készítményt szedőknél. Olvasd el:  Gyógyszerek újrahasznosításában segít a mesterséges intelligencia, koronavírus ellen
 
Keserű a gyógyszer? - Megmondja a mesterséges intelligencia
Keserű a gyógyszer? - Megmondja a mesterséges intelligencia
 
A Dr. Hend Abdelhakim (UCL Global Business School for Health) vezette kutatócsoport egy e-nyelvet – vagyis ízre reagáló érzékelőkből álló eszközt - használt, hogy keserűségi pontszámokat rendeljen a gyógyszerekhez és megbecsülje a tervezett klinikai dózistól várható idegenkedést.
 
Az e-nyelv méri, mennyire tapadnak rá egy műanyag érzékelőre a keserű molekulák, amely az emberi nyelvhez hasonlóan működik - majd összehasonlítja azt egy tiszta mintával. A két mérés közötti különbség egy gyógyszer elméleti keserűségi szintjét jelenti. Olvasd el: Mesterséges intelligencia talált gyógyszert a gyermekek agydaganatára
 
Az e-nyelv használatával a gyógyszereket gyorsabban és hatékonyabban lehet tesztelni, szemben az alternatív lehetőségként jelenlévő emberkísérlettel.
 
A kutatócsapat gépi tanulási szakértőkkel működik együtt, köztük dr. David Shorthouse-szal (UCL School of Pharmacy) a gyógyszerfejlesztés felgyorsítása érdekében, mesterséges intelligencia-modell segítségével.
 
Az e-nyelv adatait felhasználva az MI-modell a gyógyszert molekuláris leírók sorozatára bontja - például atomok száma, a molekula teljes felülete -, amelyek meghatározzák az ízt, hogy előre jelezzék a keserűség szintjét.
 
A fejlesztés alatt álló modell egy nyílt hozzáférésű eszköz lesz, vagyis a gyógyszerfejlesztés világszerte profitálhat a gyógyszerek ízletességére vonatkozó adatokból.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.