2023. 10. 04. - 10:10

Korábban azonosíthatja a hasnyálmirigyrákot a mesterséges intelligencia

Korábban azonosíthatja a hasnyálmirigyrákot a mesterséges intelligencia

Reményt ad a a hasnyálmirigyrák korai felismerésében a mesterséges intelligencia. Ez a daganatos betegség általában a páciensek 70 százalékát hamar elviszi.

Reményt ad a mesterséges intelligencia a hasnyálmirigyrák korai felismeréséhez. Ez a rákos megbetegedés rendkívül rossz prognózissal rendelkezik, a betegek közel 70 százaléka a diagnózis első évében meghal.
 
Sajnos a kisméretű hasnyálmirigyrákok 40 százalékát nem mutatják ki a CT-vizsgálatok. Komoly gondot okoz, hogy a képalkotó vizsgálat olyan stádiumban észleli a rákot, amikor a gyógyulás már nem valószínű.
 
A Mayo Clinic Comprehensive Cancer Center kutatói most a világ legkiterjedtebb képalkotó adatkészletét használták fel egy, sokoldalú mesterséges intelligencia (MI) modell felépítésére, amely demonstrálta a hasnyálmirigyrák autonóm kimutatásának lehetőségét szabványos CT-k segítségével, amikor a sebészeti beavatkozás még gyógyulást ígérhet. Olvasd el: Észlelheti a hasnyálmirigyrák legkorábbi jeleit a mesterséges intelligencia
 
Korábban azonosíthatja a hasnyálmirigyrákot a mesterséges intelligencia
Korábban azonosíthatja a hasnyálmirigyrákot a mesterséges intelligencia
 
A találmányt reménysugárként jellemezte Ajit H. Goenka orvos, a Mayo Clinic radiológusa, a tanulmány vezető kutatója és szerzője. A tanulmány azzal foglalkozik, hogyan mutatható ki a rák olyan szakaszban, amikor még a szakértők hatáskörén kívül esik.
 
A csoport rendkívül pontos mesterséges intelligencia-modellt fejlesztett ki, amelyet a legnagyobb – több mint 3000 betegen – és a legkülönfélébb CT-adatkészleten képeztek ki a teljesen automatizált rákfelismeréshez, beleértve a kicsi és egyébként nehezen észlelhető daganatokat is. Olvasd el: Hasnyálmirigyrákot mutat ki a mesterséges intelligencia
 
A Gastroenterology folyóiratban megjelent tanulmány nemcsak a csoport radiomika-alapú korai felismerési modellekkel kapcsolatos legutóbbi munkájára épít. Kiemeli a Mayo Klinikát, mint a mesterséges intelligencia-egészségügyi megoldások innovációjának úttörőjét.
 
Kiemelendő, hogy a modell észlelt a klinikai diagnózist megelőző 3-36 hónapban szerzett CT-felvételeken normális megjelenésű hasnyálmirigyből vizuálisan észrevehetetlen rákot, méghozzá lényegesen korán – átlagosan 438 nappal a klinikai diagnózis felállítása előtt.
 
„Az eredmények arra utalnak, hogy a mesterséges intelligencia képes kimutatni a rejtett rákot tünetmentes egyéneknél, lehetővé téve a sebészeti kezelést olyan szakaszban, amikor a gyógyulás még elérhető” – fogalmazott dr. Goenka.
 
A modell megbízható és pontos maradt a különböző betegcsoportokban, valamint a szkennelő berendezések és képalkotó technikák változatosságai esetében is. Ez a rugalmasság kulcsfontosságú a modell használhatósága szempontjából a való világ orvosi forgatókönyveinek széles skáláján.
 
A Mayo Klinika már megkezdte a klinikai validálás lépéseit, a modellek szabályozási folyamatokon mennek keresztül.
 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.