2022. 02. 21. - 10:35

Koronavírus - 5-ször nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra az oltatlan túlélők

Koronavírus - 5-ször nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra az oltatlan túlélők

Miután valaki felépül a Covid 19-ből, már egy oltás is nagyobb védelmet nyújt az újrafertőződéssel szemben, mint ha egy sincs – állapította meg egy új izraeli tanulmány.

Amennyiben valaki felgyógyult a fertőzésből, már egy vakcina is nagyobb védelmet jelent, mint egy sem. Ha valaki nem oltatta be magát, 5-ször nagyobb valószínűséggel fertőzi meg ismét a koronavírus – adta hírülegy új, izraeli tanulmány.
 
Ennek az oka az, hogy a fertőzés által megszerzett immunitás rövid életű. Három hónapig nagyon jó, még jóval tovább is az lehet, de nem tartós – mutatott rá dr. Bruce Farber, a New York-i, Manhasseti Northwell Health szakértője.
 
Irreális dolog tehát azt gondolni, hogy a vírus tartós immunitást biztosítana. „Nem ezt tapasztaljuk az influenzánál, ahogyan a szokásos koronavírusoknál sem. Nem ezt látjuk a rhinovírusoknál. Az emberek újra és újra megfertőződnek velük és ez valószínűleg így is marad" - mondta Farber. Olvasd el: Ezek az Omicron variáns tünetei - oltottaknál is
 
Az embereknek valószínűleg évente lesz szükségük koronavírus-oltásra
Az embereknek valószínűleg évente lesz szükségük koronavírus-oltásra
 
Sok beteg véli ennek ellenére úgy, hogy ha már rendelkeznek a Covid-19 fertőzésből származó antitestekkel, nincs szükségük védőoltásra. Ez a felfogás egyre gyakoribb. Igaz, hogy a fertőzés után van immunitás, de csak oltással lehet azt meghosszabbítani, illetve emlékeztető vakcinával megerősíteni. Olvasd el: Ezek a tünetek hónapokkal a koronavírus után is fennállhatnak
 
Farber jóslata szerint az embereknek évente lesz szükségük koronavírus-oltásra. 
 
Jelenleg a fertőzések aránya csökkenőben van, de valószínűleg további vírusváltozatok is felbukkannak majd.
 
A tanulmányhoz Ronen Arbel, a tel-avivi Clalit Health Services munkatársa vezette csapat gyűjtött adatokat, több mint 149 ezer izraeli betegtől. Valamennyien felépültek a Covid-19-ből és korábban nem kaptak védőoltást. 
 
A résztvevők közül több mint 83 ezren kaptak vakcinát a felépülés után - közülük 354-en kapták el újra a koronavírust -, míg 2.168-an beoltatlanok maradtak – derült ki az eredményekből.
 
Ez azt jelenti, hogy 100 ezerből két újrafertőződés jelentkezett, míg a nem beoltottak körében 100 ezerből 10 ember fertőződik meg ismét.
 
Az adatok egyébként a Pfizer-BioNTech vakcinán alapultak, amely 82 százalékban volt hatásos a 16-64 évesek és 60 százalékban az idősek körében. 
 
Hatékonysága azonos volt, akár egy, akár két adagot kaptak a betegek – jegyezték meg a kutatók. Ez a megállapítás alátámasztotta a korábbi tanulmányok bizonyítékait, melyek szerint már egy adag elegendő az újrafertőződés elleni védelemhez.
 
Dr. Marc Siegel, a New York-i NYU Langone Medical Center klinikai orvosprofesszora, aki nem vett részt az új tanulmányban, megjegyezte: a Covid-fertőzött embereknek meg kell kapniuk a vakcinát. Az, hogy hány adagot kapnak, az orvosuktól és a helyzetüktől függ. Véleménye szerint legalább egyet fel kell venniük. „Nem tudok okot arra, hogy ezt ne tegyék meg” – mondta.
 
„Az oltás egy nagyszerű dolog. Ez egy világjárvány és csoda, hogy megvan ez az oltóanyag. Ami működik. Az általa szerzett immunitás fontos és a gyógyulás előtt jó stratégia” – tette hozzá a szakértő.
 
A tanulmányt a New England Journal of Medicine tette közzé.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.