2022. 03. 30. - 10:35

Koronavírus – Az Omicron a gyomrot is megcélozza

Koronavírus – Az Omicron a gyomrot is megcélozza

A hasmenésre és egyéb tünetekre sem árt odafigyelni, amennyiben valakinél jelentkezik: a koronavírus Omicron változata ugyanis a tüdő mellett a gyomrot is érinti.

Már nem újdonság, hogy az Omicron variáns érkezésével új tünetekkel is szembe kellett néznünk. Sokan azonban még mindig nincsenek vele tisztában, hogy a koronavírus jelenlegi változatánál nemcsak a légúti panaszokra érdemes odafigyelni.
 
Az Omicron ugyanis a gyomrot is „megcélozza”: jelentkezhet hasi fájdalom, hányinger, puffadás és hasmenés - inkább, mint légzési problémák, köhögés és láz.
 
A koronavírus nagymértékben fertőző Omicron-változata mára felváltotta a Deltát, a világ legdominánsabb törzsévé vált. Olvasd el: Ötször nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra az oltatlan túlélők
 
A koronavírus jelenlegi változatánál nemcsak a légúti panaszokra érdemes odafigyelni
A koronavírus jelenlegi változatánál nemcsak a légúti panaszokra érdemes odafigyelni
 
A SARS-CoV-2 Omicron variánsa - hivatalos nevén B.1.1.529 - három fő alváltozattal rendelkezik, ezek  a BA.1, BA.2 és BA.3.
 
Míg az ezzel a változattal kapcsolatos esetek világszerte emelkednek, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az Omicron tünetei nagyon eltérhetnek az összes korábbi törzs okozta panaszoktól.
 
Ezek ugyanis leginkább a gyomorban tapasztalhatók. Az Omicron változat inkább a gyomrot célozza meg, mint a tüdőt. Olvasd el: Ezek az Omicron főbb tünetei - oltottaknál is
 
Miért aggodalomra ad okot az Omicron-változat?
 
Az Omicront Dél-Afrikában azonosították először, 2021 novemberében. Több mint 30 mutációt tartalmaz a sejtekbe való bejutást segítő tüskeproteinben, a szakértők szerint így több mint 30 aggasztó mutáció található a variáns tüskefehérjéiben.
 
A tüskeprotein mutációi igen aggasztóak az egészségügyi szakértők és tudósok számára, mivel befolyásolják a variáns átvihetőségi szintjét - továbbá árulkodnak róla, mennyire fertőző is az adott változat.
 
A mutációk emellett elárulják, mennyire képes a vírus kikerülni a védelmet nyújtó antitesteket, amelyeket a szervezet az oltás vagy a korábbi koronavírus-fertőzés után termel.
 
Hogy lesz-e újabb pusztító hullám, attól függ, hányan vannak beoltva, vagy hányan fertőződtek meg korábban BA.1. variánssal.
 
Mindenesetre biztonságosabb vakcinával létrehozni az immunitást, mint fertőzéssel. A BA.2 és más változatok elleni védekezés legjobb módja szintén az oltás, valamint az óvintézkedések megtétele - az N95-ös maszk viselése és a társadalmi távolságtartás.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.